Dakisolatie: wat zijn uw opties?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als uw dak nog niet geïsoleerd is, dan is dat een uitstekende plek om te beginnen. Door uw woning te isoleren neemt u de eerste stap richting een milieuvriendelijker huishouden en gasvrij wonen. Uw woning laat warmte door en dat doet het via oppervlakten in de schil. Deze warmte die uw woning verlaat bewaart u door uw schil te isoleren. Dat resulteert in een lagere energierekening en minder gasverbruik. Via het dak laat uw woning 25% van de warmte door die anders bewaard had kunnen blijven. Daarom is het een uitstekende manier om met één maatregel grote besparingen te maken. Hier leest u over de opties die u dan heeft.

De kosten voor dakisolatie

Voordat we de verschillende methoden bespreken die tot uw beschikking staan, zetten we eerst de kosten op een rijtje. Deze zijn inclusief btw en arbeidskosten indien van toepassing.

Isolatiemethode dak

Prijs per m2

Zelf de zoldervloer isoleren inclusief afwerking

5 – €15

Zoldervloer laten isoleren inclusief afwerking

25 – €35

Zelf de binnenkant van het dak isoleren inclusief afwerking

20 – €30

De binnenkant van het dak laten isoleren inclusief afwerking

30 – €50

De buitenkant van het dak laten isoleren (totaalprijs voor renovatie)

75 – €150

  1. De zoldervloer isoleren

De goedkoopste en gemakkelijkste manier om uw ‘dak’ te isoleren is om dit al bij de zoldervloer te doen. Dit is een goede optie als uw zolder niet verwarmd is en u deze niet als leefruimte gebruikt of wilt gebruiken. Door uw zoldervloer te isoleren houdt u de warmte al bij de bovenverdiepingen tegen en dat levert grote besparingen op. Het is ook een klus die u vrij gemakkelijk zelf kunt doen. Ook als u iemand inhuurt, dan hoeft het niet duur te zijn, vooral niet als u de zoldervloer niet wilt laten afwerken.

De materialen

Materialen die voor isolatie van de zoldervloer gebruikt worden zijn glas- en steenwol (dekens en platen), isolatieplaten, purschuim, isolatiemateriaal gemaakt van natuurlijke stoffen (wol, katoen, hennep, vlas) en ook houtsnippers. Met dekens en houtsnippers kunt u de compartimenten van een houten vloer vullen en als u een betonnen vloer heeft, dan bedekt u deze met platen. Wilt u daarna op de vloer kunnen lopen, dan werkt u deze netjes af. Nadat de zoldervloer geïsoleerd is, kunt u de ruimte niet verwarmen, tenzij u ook dakisolatie uit laat voeren op een latere datum. Het is dus een ideale methode voor opslagzolders of zolders die niet worden gebruikt.

  1. De binnenkant van het dak isoleren

Is uw zolder wel in gebruik of wilt u deze in gebruik gaan nemen, dan is het beter om het dak zelf te isoleren. Dit kan op twee manieren. Bij de eerste methode wordt het isolatiemateriaal tegen de binnenkant van het dak aangebracht. De werkzaamheden vinden dus in uw zolder plaats. Dit wordt ook wel de koud dak methode genoemd en alles wat zich aan de buitenkant bevindt blijft onaangetast. Nadat het materiaal is aangebracht worden de schuine muren afgewerkt en is uw dak geïsoleerd. De meeste mensen besteden deze klus uit, maar als u handig bent, dan kunt u het ook goed zelf.

De materialen

Voor het isoleren van de binnenkant van het dak worden meestal dekens van glas- of steenwol gebruikt of isolatieplaten van EPS, XPS, PUR of PIR. Het isoleren van de binnenkant van het dak wordt ook vaak met purschuim gedaan. Dit is een uitstekend moment om aan akoestische isolatie te denken. Zolderkamers zijn knus en gezellig, maar tegelijkertijd ook erg luid. U houdt geluiden van buitenaf (regen, hagel, een drukke weg, een schoolplein, vliegtuigen, enzovoorts) beter tegen als u een isolatiemateriaal uitkiest dat ook akoestisch isoleert. Glaswol en purschuim zijn dan de beste keuze.

  1. De buitenkant van het dak isoleren

De tweede methode die u kunt laten toepassen als u uw dak zelf wilt gaan isoleren, is om dit via de buitenkant van uw dak te doen. Dit wordt ook wel de warm dak methode genoemd. Uw dak wordt volledig blootgelegd, het isolatiemateriaal wordt geplaatst en uw dak wordt afgewerkt. Deze optie is de duurste optie die u heeft en dat komt niet door de isolatiewerkzaamheden zelf, maar door alles er omheen. U besteedt dit het beste uit aan een dakdekker en u moet investeren in een arbeidsintensieve klus en nieuwe dakbedekking. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste mensen dit alleen laten uitvoeren als het dak toch al gerenoveerd zou worden. In dat geval is het slechts enkele tientjes meer per vierkante meter om ook isolatiemateriaal aan te laten brengen.

De materialen

Voor het isoleren van de buitenkant van het dak worden in de meeste gevallen isolatieplaten gebruikt van EPS, XPS, PIR of PUR. Deze zijn drukvast en waterafstotend en dat zijn twee kenmerken die aan de buitenkant van het dak erg belangrijk zijn. Veel isolatieplaten bevatten al een kant met een waterafstotende folie, dus daar hoeft u dan niet meer aan te denken. Ook hier is het weer verstandig om ook aandacht te besteden aan akoestische isolatie. U creëert dan een gezellige zolderkamer waar u ook een slaapkamer van kunt maken zonder dat er sprake is van geluidsoverlast.

Welke methode is het beste voor u?

De keuze die u maakt zal dus allereerst afhangen van het feit of uw zolder in gebruik is en verwarmd is of niet. Is dit niet het geval, dan is het isoleren van uw zoldervloer het gemakkelijkste en goedkoopste. Is uw zolder wel in gebruik, dan isoleert u via de binnen- of buitenkant van het dak. Als uw dak aan renovatie toe is, dan isoleert u via de buitenkant van het dak en slaat u twee vliegen in één klap. Verkeert uw dak nog in goede staat, dan isoleert u goedkoper en gemakkelijker via de binnenkant van het dak.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: