kosten dakkapel schilderen

Prefab of maatwerk, hout of kunststof: welke dakkapel kiest u?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Met een dakkapel verbetert u uw woning. Deze uitbouw brengt licht naar binnen op een zolder die anders donker en benauwd was. U kunt deze in gebruik gaan nemen en zolderkamers zijn bijzonder gezellige slaapkamers, inspirerende studeer/werkkamers en stijlvolle badkamers. Het goede nieuws is dat een dakkapel relatief goedkoop is en de aankoop dus om financiële redenen niet hoeft te laten. In de meeste gevallen kan deze zelfs vergunningsvrij worden geplaatst en zijn de werkzaamheden snel afgerond. Het probleem zit hem dus niet in het kiezen voor een dakkapel. Maar gaat u op zoek naar specialisten, dan zijn het de vele keuzes die u moet maken die u grijze haren bezorgen.

Verschillende soorten dakkapellen

Eigenlijk zijn er geen limieten met betrekking tot dakkapellen. Een fabrikant kan uw dakkapel volledig op maat maken, zo lang deze constructueel maar in orde is. Bij afwijkende modellen moet u vaak wel een vergunning aanvragen, maar als deze wordt goedgekeurd is alles mogelijk. Een dakkapel met een balkon, een dakkapel die de nok verhoogt, een dakkapel aan beide kanten, een dakkapel aan de gevel van uw huis; er staan allerlei mogelijkheden tot uw beschikking. De onderstaande informatie helpt u bij het uitkiezen van het beste exemplaar voor u.

Prefab of maatwerk?

De eerste keuze die u maakt is of u een prefab dakkapel aan wilt schaffen of dat u deze op maat wilt laten maken. Deze keuze zal grotendeels gemaakt worden op basis van uw budget. Prefab is aanzienlijk goedkoper, omdat de dakkapellen al in de fabriek worden samengesteld. U heeft de keuze uit enkele bestaande modellen, voegt extra opties toe en de dakkapel wordt kant-en-klaar naar u toegebracht. Deze is dan in de meeste gevallen binnen een dag geplaatst. Maatwerk is anders. U ontwerpt samen met uw architect uw eigen dakkapel. Deze wordt ter plekke opgebouwd en in elkaar gezet. Het traject duurt langer, de prijs is hoger, maar u krijgt exact wat u wilt.

Het materiaal

Een volgende keuze die u maakt is die van het materiaal. Er zijn dan drie gangbare opties, namelijk hout, kunststof en polyester.

  • Hout: hout is het goedkoopste materiaal om uit te kiezen. Het heeft een warme uitstraling en sluit goed aan bij traditionele- en klassieke woningen. Tegelijkertijd heeft het wel veel onderhoud nodig, want hout moet regelmatig geschilderd worden om het te beschermen tegen de weersomstandigheden.
  • Kunststof: een kunststof dakkapel is niet veel duurder dan een houten dakkapel. Het is een materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft, dat duurzaam is, dat goed isoleert en dat in een verscheidenheid aan uitvoeringen te krijgen is. Het gaat erg lang mee, maar heeft de reputatie ‘plasticachtig’ te zijn. Vandaag de dag gaat dat al lang niet meer op, maar twijfelt u, dan bekijkt u de kunststof dakkapellen zelf in een showroom. Kunststof is het meest gekozen materiaal voor dakkapellen op dit moment.
  • Polyester: de duurste optie die u heeft is polyester. Dit levert u tegelijkertijd wel een dakkapel op die volledig uit polyester bestaat en die dus niet snel zal gaan lekken of beschadigen. Het is ook de meest duurzame keuze die u heeft.

Het dak

U weet de productiemethode en u weet het materiaal voor uw dakkapel. Nu moet u besluiten wat u wilt doen met het dak. U heeft dan de keuze uit een plat dak of een schuin dak. De meeste dakkapellen worden standaard met een plat dak uitgevoerd en voor een schuin dak betaalt u extra. Het voordeel van een schuin dak is dat u deze dan kunt laten opgaan in uw huidige dakbedekking. Water loopt er gemakkelijker af en de levensduur is langer. Dakkapellen met platte daken zijn vergunningsvrij te plaatsen en daarmee dus ook de voordeligste optie. Het materiaal waar platte daken mee bedekt worden is meestal EPDM.

Uitbreidingen

Een laatste overweging die u maakt totdat u bij de perfecte dakkapel bent uitgekomen is die van de extra opties. De meeste leveranciers bieden u een aantal mogelijke uitbreidingen aan. Deze zijn niet noodzakelijk, maar maken u het leven wel een stuk gemakkelijker. Zo kunt u kiezen uit ventilatieroosters, insectenhorren, verschillende raamcombinaties, rolluiken, knieschotten en bepaald hang- en sluitwerk. Met deze extra opties maakt u uw prefab dakkapel persoonlijker en profiteert u ook van de voordelen die deze met zich meebrengen. Uiteraard gaat elke extra optie gepaard met een prijskaartje.

De perfecte dakkapel voor u

De keuze voor een dakkapel hangt af van een aantal factoren. De grootste hiervan is het budget dat u heeft en wat u wilt uitgeven. Verder is er natuurlijk ook persoonlijke voorkeur, de wens om vergunningsvrij te bouwen en de situatie op uw dak. Er worden dakkapellen uitgegeven in allerlei stijlen, zodat deze perfect aansluiten bij het soort woning dat u heeft. Er is keuze genoeg, dus bereid uzelf goed voor, bezoek een aantal specialisten, maak een vergelijking en kies de dakkapel die voor u perfect is.

Gerelateerd:

Direct naar:

kosten dakkapel schilderen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: