Energiebelasting 2021: koop zonnepanelen en gebruik minder gas

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Tijdens de dagen na Prinsjesdag laat u op zich inwerken wat de overheid heeft besloten voor het komende jaar. En wat betreft de energiebelasting 2021 zijn er voor eigenaren van zonnepanelen en gasvrije woningen goede verhalen. De trend om aardgas zwaarder te belasten dan stroom wordt voortgezet en dat betekent dat de belasting op elektriciteit met 3,5% daalt terwijl de belasting op aardgas juist met 4,7 procent stijgt. Hiermee wil de overheid woningeigenaren bewust maken van het beslag dat het gebruik van aardgas legt op het milieu. Deze zogenaamde ‘energiebelastingschuif’ moet u aanmoedigen om aardgas voor groene stroom te vervangen.

Een trend sinds 2016

Deze energiebelastingschuif is al in 2016 geïnitieerd, toen de energiebelasting voor elektriciteit in één keer met wel 16 procent daalde. Deze is van toepassingen op schijf één en dat betekent dat alleen kleinverbruikers ermee te maken krijgen. Schijf één bevat gebruikers die jaarlijks 0 tot 10.000 kWh aan stroom gebruiken. Het feit dat de belastingen op stroom gedaald zijn, komt dus niet als een verrassing. Wat wel als een verrassing komt, is dat de daling groter is dan voorspeld. De energiebelasting zou naar 0,49 eurocent per kWh dalen, maar in 2021 wordt het 0,34 eurocent per kWh. Dat is aanzienlijk lager dan wat de overheid in eerdere communicatie had aangegeven. Des te meer redenen dus, om uw gasverbruik te verminderen en aan zonnepanelen te denken.

Salderen wordt interessanter

Zonnepanelen eigenaren halen voordeel uit deze nieuwe cijfers. TNO heeft een uitgebreid rekenmodel samengesteld waarin alle factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen, zoals de prijs van energie, de hoeveelheid eigen verbruik en de terugleververgoeding die uw energieleverancier hanteert. Volgens TNO zou de terugverdientijd voor mensen die dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen 6 jaar en 10 maanden worden. Koopt u volgend jaar zonnepanelen, dan is de terugverdientijd 6 jaar en 11 maanden. Hierdoor wordt het aankopen van zonnepanelen interessanter en kunt u nog een paar jaar optimaal van de salderingsregeling gebruik maken.

De salderingsregeling verdwijnt

Door de belasting op stroom in te korten geeft de overheid een belangrijke boodschap uit: gebruik geen gas en investeer in zonnepanelen. Als u nu zonnepanelen koopt, dan maakt u nog tot en met 2022 gebruik van de huidige salderingsregeling. Met deze regeling wordt elke kWh die u opwekt met uw panelen afgetrokken van het aantal kWh dat u heeft gebruikt. U krijgt hier dus de volledige energieprijs voor, inclusief belastingen en de kosten voor de netbeheerder. Minister Wiebes heeft bekend gemaakt dat deze regeling gaat verdwijnen en bouwt daarom het bedrag dat u voor energie krijgt elk jaar een beetje af. Het is de bedoeling dat iedereen die in 2031 stroom teruglevert aan het elektriciteitsnetwerk hier de kale energieprijs voor krijgt. De korting op de energiebelasting is dus mogelijk ook een direct antwoord van de regering om de aankoop van zonnepanelen ondanks deze afbouw nog steeds aantrekkelijk te houden.

Minder gas gebruiken

Aardgas is een bijzonder milieuonvriendelijke bron van energie en daarbij komt ook het feit kijken dat de voorraden in Nederland op beginnen te raken. Het is dus voor iedereen van belang dat we als land zo min mogelijk gas gebruiken en de verhoging op de belasting herinnert ons hier weer aan. Kunt u uw gasverbruik in uw woning dus naar beneden halen, dan bespaart u elk jaar weer geld ten opzichte van het jaar daarvoor. De gasprijzen zullen alleen nog maar stijgen, door de hoge milieubelasting en het beperkte aanbod. U doet uzelf en het milieu dus een gunst door daar wat aan te veranderen.

Manieren om uw gasverbruik te verlagen

Wilt u volgend jaar niet met een hoge gasrekening te maken krijgen, dan kunt u een aantal maatregelen nemen om uw gasverbruik te verminderen volgend jaar. Sommigen daarvan zullen uw rekening aanzienlijk verlagen terwijl anderen slechts een kleine bijdrage leveren.

  • Isoleren: het isoleren van uw woning helpt u bijzonder veel gas te besparen omdat uw hr-ketel minder hard hoeft te werken. Warmte blijft beter in uw woning bewaard en daar hoeft u dan niet meer voor te stoken. Isoleren is de eerste stap richting een gasvrije woning.
  • Investeer in lage temperatuurverwarming: lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming werkt met koeler water. Uw hr-ketel kan dus minder hard werken en dat bespaart gas. Een vereiste is wel dat u uw woning goed heeft geïsoleerd voordat u hierin investeert. Vaak wordt lage temperatuurverwarming aangedreven door een gasvrije warmtepomp.
  • Uw gasstel vervangen: als u dit nog niet gedaan heeft, vervangt u uw gasstel voor een elektrische kookplaat. Het is een simpele en vrij goedkope manier om direct minder gas te gebruiken.
  • Kleine goedkope veranderingen: heeft u geen budget voor grote isolatiewerkzaamheden of lage temperatuurverwarming, dan zijn er een aantal kleine veranderingen die u kunt doorvoeren om toch verschil te merken. Zet uw thermostaat bijvoorbeeld standaard een graad lager, plaats folie achter uw radiatoren en tochtstrips rond uw ramen en deuren.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: