De eerste laadpalen die op de markt werden uitgebracht waren alleen in staat om te laden, maar de nieuwe laadpalen zijn zo slim dat ze alleen kunnen laden tijdens de daluren en met zonne-energie. Dit is prettig zowel voor jou als jouw portemonnee. Wat de verschillen en voordelen zijn tussen de twee laadpalen, kan je lezen in dit artikel.
Waarom is de slimme laadpaal zo slim?
De slimme laadpalen hebben een nieuwe software. Door de software kunnen de laadpalen data registreren en opdrachten uitvoeren. Ook wordt de slimme laadpaal verbonden met het internet. De laadpaal kan je verbinden met je auto, een app en met jouw zonnepanelen. Je weet precies hoeveel stroom jouw auto nodig heeft en hoeveel stroom jij thuis verbruikt en wat de zonnepanelen opleveren.
Laden tijdens de daluren
De slimme laadpaal meet alle activiteiten in huis en weet precies wat er verbruikt. Ook weet de paal hoeveel tijd die nodig heeft om jouw auto op te laden. Stel je voor: je komt net thuis van een lange werkdag en je moet morgen vroeg op dus sluit je je auto aan de laadpaal. Als je binnen bent begin je met koken en later doe je vaatwasser aan. De slimme laadpaal die weet dan dat op dat moment de auto niet opgeladen moet worden en dit beter s ’nachts tijdens de daluren kan. Omdat dit goedkoper is. De slimme laadpaal zal daarom alleen jouw auto opladen op het moment dat er weinig stroom verbruikt wordt thuis en het dan dus veel voordeliger is.
Dynamic Load Balancing
De Dynamic Load Balancing is een techniek waar het laadvermogen wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare stroom. De slimme laadpalen beschikken over deze techniek en hiermee weten ze dus wanneer en hoe lang ze de auto kunnen opladen. Als je gebruik wilt maken van deze techniek dan kan dit alleen met de slimme laadpaal.
Zonnepanelen en laadpaal
Als je al zonnepanelen hebt dan kan je dit aansluiten met de laadpaal. Je kan namelijk instellen dat je jouw auto wilt opladen met de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Waarschijnlijk kunnen we als snel onze elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Als jouw zonnepanelen te veel stroom hebben opgewekt dan kunnen zij dit opslaan in de accu van de elektrische auto, en die stroom kan op een ander moment gebruikt worden.
Laadpas
Als je zakelijk rijdt dan krijg je met de laadpas makkelijk inzicht in de kosten. De pas registreert wat de kosten en dit wordt dan gelijk gedeclareerd bij jouw werkgever of eigen onderneming. Elke gebruiker kan zelf inloggen bij de laadpaal met zijn/haar eigen pasje, hierdoor wordt het gastgebruik niet meegerekend.