De zonnepanelen subsidies 2022

zonnepanelen subsidie 2022
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Steeds meer huishoudens en bedrijven willen investeren in verduurzaming, zoals zonnepanelen. Daarom wil de overheid graag deze groepen helpen bij het verduurzamen. In deze blog geven wij een overzicht van alle subsidies van zonnepanelen in 2022. 

ISDE subsidie 

Investeringssubsidie duurzame energie en besparing. Deze subsidie is bedoeld voor kleinverbruikers. Het is een eenmalige uitkering die loopt tot en met 31 december 2023. De kleinverbruikers die een aansluiting hebben van minder 3×80 ampère komen in aanmerking voor de ISDE subsidie. Je kan deze subsidie aanvragen via de Rijksdienst Ondernemend Nederland. 

Voorwaarden van ISDE subsidie 

  • De zonnepanelen installatie is uitgevoerd door een erkend bedrijf 
  • Je kan alleen de ISDE subsidie krijgen als je zakelijk gebruiker bent van de zonnepanelen
  • Je hebt recht op de subsidie als je binnen in 12 maanden de zonnepanelen hebt gebruikt 
  • Een jaar voordat je gebruik gaat maken van de subsidie is je eigen verbruik minimaal 50.000 kWh geweest 
  • De zonnepanelen moeten geplaatst worden op of aan een gebouw 
  • Als je niet eerder gebruikt hebt gemaakt van de ISDE subsidie kom je in aanmerking voor deze subsidie. Als je al belastingvoordeel krijgt dan heb je geen recht op de ISDE subsidie

SDE subsidie 

Deze subsidie is bedoeld voor grootverbruikers. Door deze subsidie krijg je een vergoeding voor iedere opgewekte kWh. In 2020 is de SDE+ subsidie verbreed naar de SDE++. Het verschil in de twee subsidies is als het volgt. De SDE+ subsidie is gericht op de duurzame energieproductie en de SDE++ subsidie is gericht op de CO2-reductie. Dit betekent dat ze niet kijken naar hoeveel duurzame energie jij produceert, maar naar de manier waarop jij dat produceert. 

Twee keer per jaar is er een aanvraag moment voor de SDE+ subsidie. Het is nog niet bekend wanneer de aanmeld rondes in 2022 zullen zijn. Het is niet eenvoudig om deze aanvraag te kunnen doen en ook wordt er veel informatie van je gevraagd. Het beste is om een expert de aanvraag te laten doen die jouw zonnepanelen gaat plaatsen. De meeste experts (vooral op de zakelijke markt) zullen dit voor jou kunnen doen.  

SDE++ subsidie

Ook deze subsidie geldt voor grootverbruikers. Alleen kijken ze niet hoeveel duurzame energie jij product op welke manier jij dat doet. Voor de SDE++ subsidie kom je in aanmerking voor als je aan een aantal voorwaarden voldoet. 

Voor de SDE++ subsidie is er één keer per jaar een ronde om je aan te melden voor deze subsidie. Wanneer dit zal plaats vinden is ook nog onbekend. Ook voor deze subsidie is het beste om dit door de expert te laten doen. 

EIA

Deze subsidie is alleen geldig voor kleinverbruikers. De EIA staat voor Energie-investeringsaftrek. Ook deze subsidie geeft je eenmalig belastingvoordeel bij de investering van zonnepanelen. De subsidie is bedoeld om mensen te stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen. 45% van de investeringskosten wordt afgetrokken van de fiscale winst. 

Voorwaarden 

  • Per bedrijfsmiddel investeer je minimaal €2.500 
  • Je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen 
  • Het bedrijfsmiddel moet voldoen aan de Energielijst van de Rijksoverheid
  • Je bent een kleinverbruiker
  • Het aantal vermogen is minimaal 25.000 
  • Je dient de aanvraag binnen 3 maanden na aanschaf van zonnepanelen 

Wist je dat? Je de EIA kunt combineren met KIA. Zo krijg je nog meer voordeel. 

KIA 

Als je een zakelijke gebruiker bent dan kan je in aanmerking komen voor de KIA subsidie (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Ook met deze subsidie kan je een bedrag aftrekken van je fiscale winst en dit tot maximaal 28% van je investering. De hoogte van de aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag. 

Gerelateerd:

Direct naar:

zonnepanelen subsidie 2022

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: