Energie besparen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een duurzaam en energiebesparend leven wordt door velen als ‘duur’ beschouwd vanwege de hoge kosten en het ongemak, maar dit is helemaal niet het geval. Door energie te besparen ben je milieuvriendelijk bezig en profiteer je van een verlaagde energierekening. Energie besparen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je rekening houdt met bepaalde zaken kom je al een heel eind. Ga hieronder door met lezen als je meer wilt weten over het besparen van energie en de mogelijkheden hiervan.

Waarom energie besparen?

Energie besparend leven is helemaal niet moeilijk. Je kunt makkelijk beginnen met kleine aanpassingen en deze later verder uitbreiden tot je geheel energiebesparend leeft. Er zijn bepaalde redenen waarom energie besparen zeer belangrijk is, te weten:

  1. De verwarmingskosten vormen een vrij groot deel van je maandelijkse energiekosten. Door energie te besparen kan je de energierekening aanzienlijk verlagen.
  2. Je energieverbruik zal omlaag gaan waardoor je bezig bent met een milieuvriendelijk leven.

Voordelen van energie besparen

Energie besparen brengt verschillende voordelen met zich mee. De voordelen die bij energie besparen komen kijken zijn:

  • De energiekosten zullen flink omlaag gaan als je minder energie gaat verbruiken.
  • Je bent bewust bezig een steentje aan het klimaat bij te dragen door energie op een verantwoordelijke wijze te gebruiken.
  • Je kunt van allerlei fiscale voordelen profiteren aangezien een energiebesparend leven gestimuleerd wordt door de overheid.
  • Energiebesparing is bij wet geregeld en je bent beter op een energiezuinig toekomst voorbereid.
  • Ga je energie besparen, dan komt hier een verhoogde mate van comfort bij kijken voor degenen die zich dagelijks in het pand bevinden.
  • De waarde van het pand gaat aanzienlijk omhoog als er energiebesparende maatregelen worden getroffen.

Sluipgebruik voorkomen

Soms is het niet makkelijk te zien welke apparaten wel of geen energie verbruiken op momenten dat ze in de stand-by modus staan. Als apparaten toch energie verbruiken ook al zijn ze niet in gebruik dan wordt dit sluipverbruik genoemd. Sluipverbruik kan worden voorkomen door bijvoorbeeld de stekkers van je elektronische apparaten uit het stopcontact te halen na gebruik of door een stekkerdoor met een schakelaar te gebruiken waardoor je de stroom van meerdere apparaten in één keer kunt uitschakelen.

Optimale isolatie

Hoe beter je woning geïsoleerd is, des te minder warmteverlies er optreedt waardoor je meer energie bespaart. Er is immers minder sprake van tocht en kou, wat tevens zorgt voor een verlaagde energiefactuur. Denk niet alleen aan het isoleren van de muren en het dak, maar ook aan de vloer en de ramen. Denk ook aan het dichten van alle spleten en kieren om tocht en vocht te voorkomen.

Duurzaam verwarmen, koelen en warm water

Zeker de helft van je energiekosten gaan naar de verwarming, wat besparen door duurzaam te verwarmen en koelen verstandig maakt. Vervang een ouderwetse cv-ketel voor een elektrische ketel voor het besparen van energie. Je kunt ook energie besparen door duurzaam water te verwarmen. Op deze manier kan je ook aardgasvrij wonen aangezien alle huishoudens per 2050 van het aardgas af moet zijn.

Goede ventilatie binnenshuis

Besparen op energie kan ook door te zorgen voor een goede ventilatie in je woning. Naast de voordelen voor je gezondheid kan je door een goede ventilatie zaken zoals schimmel, een vervuilde lucht, tocht, kou en warmteverlies voorkomen.

Zonnepanelen

Door een zonnepanelensysteem op je dak te installeren ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig maar je bespaart ook aanzienlijk veel energie, wat een verlaagde energierekening met zich meebrengt aangezien je je eigen groene stroom op kunt wekken. Wek je te veel energie op, dan kan je deze energie altijd aan het net teruggeven.

Energiezuinige apparaten

Schaf energiezuinige apparaten aan die slim omgaan met elektriciteit waardoor je flink kunt besparen. Energiezuinige apparaten herken je eenvoudig door te kijken naar het verplichte energielabel, van A+ tot aan A+++. Je betaalt wel wat meer voor de aanschaf van energiezuinige apparaten maar de energie die je bespaart zorgt wel voor een aantrekkelijke verlaging in de energiekosten en een energiezuinig apparaat is snel terugverdiend.

Zuinige lampen

Vervang halogeenlampen en gloeilampen met energiezuinige lampen. LED lampen zijn niet bepaald goedkoop, maar je verdient de investering al gauw terg en bespaart flink op energie. Een LED lamp is immers ruim 85% zuiniger in vergelijking tot andere lampen op de markt. Daarnaast is de levensduur van zuinige lampen veel langer. Reken op zeker 9 maal langer dan andere lampen wat ook weer op de kosten van vervanging bespaart.

Beter inzicht tot je energieverbruik

Als je een goed beeld hebt van hoeveel energie je verbruikt kan je ook makkelijk bepalen wat de beste manier is om energie te besparen. Je kunt immers maatregelen nemen op de zaken waar je wel invloed op hebt.

Een programmeerbare thermostaat

Schaf een slimme thermostaat aan om energie te besparen. Deze thermostaat is programmeerbaar en in te stellen om automatisch aan en uit te gaan op specifieke momenten. Dit maakt het moeilijk om te vergeten de verwarming uit te doen en geeft je een beter inzicht tot je energieverbruik.

Minder water verbruiken

Verbruik minder water als je energie wilt besparen aangezien de energierekening omlaag zal gaan. Denk hierbij aan het kopen van een energiezuinige douchekop, minder vaak douchen, de temperatuur te verlagen en dergelijke. Hoe minder water je verbruikt, des te meer energie er bespaard wordt.

Van energieleverancier veranderen

De tarieven van stroom en gas verschillen per energieleverancier. Daarnaast biedt niet elke leverancier groene stroom aan. Door over te stappen naar een groene energieleverancier bespaar je niet alleen energie maar draag je ook bewust een steentje aan klimaatsverbetering. Daarnaast profiteer je door over te stappen bij de meeste leveranciers van een interessante welkomstkorting.

Offertes vergelijken

Wil je meer weten over de mogelijkheden van energie besparen in je eigen situatie? Dan kan je beter eerst professioneel advies inwinnen van een ervaren en betrouwbare specialist door offertes van meerdere specialisten vergelijken met elkaar zodat je de beste offerte uit kunt kiezen. Zo bespaar je op de kosten en ben je verzekerd van het inhuren van een ervaren vakman.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: