Enkel glas isoleren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij het verduurzamen van een huis is de isolatie één van de belangrijkste stappen. Meestal wordt enkel glas dan door dubbel glas of HR glas vervangen, maar soms is dit niet mogelijk en moet je denken aan alternatieven. Maar wat zijn de manieren om enkel glas te isoleren en wat komt hier allemaal bij kijken? Je komt het allemaal te weten door hieronder door te gaan met lezen.

Waarom enkel glas isoleren?

Het isoleren van enkel glas is belangrijk om energieverlies en toch tegen te gaan. Zeker 15% van de warmte verlaat de woning vanuit slecht geïsoleerde ramen waardoor je meer gaat betalen aan energie. Door enkel glas te isoleren verlaag je dus niet alleen de energierekening, maar je verhoogt ook het wooncomfort van de bewoners. Het huis blijft namelijk lekker warm. Daarnaast werkt een goede isolatie geluiddempend, ben je milieuvriendelijk bezig en gaat de waarde van je woning omhoog.

Het laten isoleren van enkel glas

Het isoleren van glas werd pas in de jaren 80 toegepast, wat dus betekent dat de meeste oude huizen nog voorzien zijn van enkel glas. Een groot deel van de warmte in huis gaat via de ramen verloren waardoor de stookkosten veel hoger liggen. De meest gangbare manier om enkel glas te isoleren is door het aanbrengen van dubbel glas of zelfs triple glas, maar aangezien er bij deze oplossing een vrij hoog kostenplaatje komt kijken kan je soms op zoek gaan naar andere goedkopere alternatieven.

Alternatieven om enkel glas te isoleren

Als je budget beperkt is en je niet wilt investeren in het aanbrengen van dubbel glas of triple glas, dan zijn er nog enkele andere alternatieven:

 1. Isolatiefolie: Je kunt isolatiefolie aanbrengen aan de binnenkant van enkel glas of tegen het kozijn aan om de isolatiewaarde van je ramen aanzienlijk te verhogen. Daarnaast heb je amper last van condens druppels.
 2. Kozijnfolie, noppenfolie of bubblewrap: Dit één van de goedkoopste manieren om enkel glas te isoleren maar de isolatiewaarde is niet zo hoog en deze folie gaat minder lang mee.
 3. Afsluitende gordijnen: Door afsluitende gordijnen te plaatsen bespaar je aanzienlijk veel energie en blijft de warmte langer in je woning. Zeker als je gedurende de nacht de gordijnen goed sluit en als de gordijnen net boven de verwarming worden geplaatst.
 4. Voorzetramen: Het plaatsen van voorzetramen wordt voornamelijk toegepast bij monumenten waarbij een aanpassing aan het raam of kozijn niet mogelijk is. Dankzij een voorzetraam wordt de ruimte tussen het enkel glas en het voorzetraam luchtdicht gemaakt.
 5. Monumentenglas: Ook monumentenglas wordt veelvuldig toegepast bij monumentale panden waarbij de uitstraling van het pand niet mag worden aangepast. Het gaat om een dunne laag glas met een speciale coating met een isolerende werking.
 6. Tochtstrippen of tochtband: Je kunt zeer goedkoop kieren afdichten door tochtstrippen of een tochtband te gebruiken.
 7. Kozijnen vernieuwen: Het vernieuwen van je kozijnen is een duurzame oplossing maar je dient wel een specialist in te huren.

Kosten

Je bent vast benieuwd naar de kosten voor het isoleren van enkel glas. Voor het laten aanbrengen van isolerende raamfolie betaal je inclusief de montage gemiddeld €150 per vierkante meter. Je moet wel een specialist inhuren om deze klus optimaal uit te voeren. Ga je liever voor kozijnfolie? Dan betaal je gemiddeld €2,50 per vierkante meter maar je kunt kozijnfolie makkelijk zelf aanbrengen. Ben je de eigenaar van een monumentaal pand? Dan ga je voor dubbel monumentenglas tussen de €200 en €275 per m2 betalen en voor het plaatsen van een voorzetraam betaal je gemiddeld €125 per m2. De kieren rondom je kozijnen kan je voor €5 per meter dichten met tochtstrippen of een tochtband.

Waarom een lokale specialist inhuren?

De kans is groot dat je voor deze klus een specialist in gaat huren, maar het is belangrijk om eerst te checken of de specialist wel lokaal is gevestigd. Door een lokale specialist aan te nemen betaal je minder omdat de kilometerkosten lager uitvallen en ben je sneller klaar vanwege de korte afstand. Tevens weet een lokale specialist alles over de gemeentelijke eisen en kan je vertrouwen op het regionaal advies van een lokale specialist.

Steun/Subsidie

Ga je enkel glas isoleren? Dan is er voor sommige maatregelen landelijke subsidie beschikbaar. Er zijn een aantal isolerende maatregelen toegevoegd aan de ISDE regeling waardoor je gewoon gebruik kunt maken van de subsidies. Er is subsidie beschikbaar voor HR++ glas en triple glas (gecombineerd met isolerende kozijnen).

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

 • Als eerst moet je naast één isolerende maatregel nog één maatregel laten uitvoeren. Daarbij kun je kiezen uit de volgende maatregelen:
  • Spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, vloer van de zolder isoleren, HR++ glas, triple glas (in combinatie met isolerend kozijn), bodemisolatie en gevelisolatie (binnen of buiten), maar ook voor een zonneboiler, warmtepomp of warmtenet-aansluiting.
 • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een deskundig bedrijf.
 • De aanvraag voor subsidie moet binnen één jaar na de werkzaamheden worden aangevraagd.

 

Btw-aftrekregeling

Ook middels de btw-aftrekregeling kan je aanzienlijk op de kosten besparen. Je hoeft namelijk slechts 9% btw te betalen over de arbeidskosten van de specialist in plaats van 21%. Op deze manier bespaar je dus ruim 12%.

Stappenplan specialist inhuren

De eerste stap bij het isoleren van enkel glas is natuurlijk het vinden van een goede specialist. Vraag dan ook altijd eerst offertes aan bij specialisten uit je eigen buurt. Kies een geschikte specialist uit door het maken van een uitgebreide vergelijking tussen alle opgevraagde offertes. Neem tenslotte contact op met de uitgekozen specialist zodat je met de offerte akkoord kunt gaan, de voorwaarden kunt bespreken, eventueel kunt onderhandelen over de kosten en kunt afspreken wanneer de werkzaamheden van start zullen gaan.

Valkuilen

Het is zeer cruciaal om rekening te houden dat een goede ventilatie belangrijk is als je enkel glas gaat isoleren. Een goede ventilatie bevordert een gezond leefklimaat voor de bewoners van het huis en zorgt voor een betere luchtstroom. Zo voorkom je nare geuren, vochtproblemen en gaat de energierekening flink omlaag omdat je minder moet stoken.

Offertes vergelijken

De juiste isolatie is zeer essentieel voor een duurzaam huis, waardoor je ook zorg moet dragen voor het isoleren van enkel glas. Het wooncomfort van de bewoners stijgt, maar je gaat ook veel minder aan energie betalen en je draagt actief een steentje bij aan het milieu. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in je eigen situatie? Offertes vergelijken is dan de allereerste stap om een goede specialist te vinden en het meest te kunnen besparen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: