Extra slaapkamer maken

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De meeste huishoudens groeien uit hun huis vanwege een gebrek aan ruimte. Zo kan het zijn dat er een kleine op komt is, dat de kinderen geen slaapkamers meer willen delen, dat je te veel spullen in huis hebt of als je een werkkamer of hobbykamer wilt creëren. Het maken van een extra slaapkamer is dan ook een slim idee. Maar wat zijn de verschillende manieren om een extra slaapkamer te maken, wat is het bijbehorend kostenplaatje en welke zaken zijn hierbij van belang? Ga door met lezen om het allemaal te weten.

Een extra slaapkamer maken

Veel gezinnen bepalen op een gegeven moment dat hun huidige woning te klein is met oog op de toekomst. Door een extra slaapkamer te maken creëer je niet alleen extra ruimte in het huis waardoor het wooncomfort stijgt, maar de waarde van je woning gaat ook flink omhoog. Door een extra slaapkamer te maken kan je je huis dus voor meer geld kwijt als je deze gaat verkopen in de toekomst. Hoe meer slaapkamers het huis heeft, des te aantrekkelijker de woning. Er zijn verschillende manieren om een extra slaapkamer te maken in je woning als je liever niet wilt verhuizen.

Manieren om een extra slaapkamer te maken

Het creëren van een extra slaapkamer kan op verschillende manieren. De meest gangbare manieren zijn:

  1. Slaapkamer opsplitsen: Je kunt een bestaande slaapkamer opsplitsen in 2 kleinere slaapkamers met een scheidingswand.
  2. Zolder opsplitsen: De zolder is eenvoudig in meerdere ruimtes op te splitsen waardoor je makkelijk een extra slaapkamer kunt maken.
  3. Een dakkapel plaatsen: Het plaatsen van een (nokverhogende) dakkapel zorgt voor aanzienlijk meer ruimte voor een slaapkamer.
  4. Dakopbouw maken: Op een plat dak kan je makkelijk een extra slaapkamer bouwen voor zeker 30% extra ruimte. Dit kan ook op het dak van de schuur of van de garage.
  5. Garage verbouwen: Door je garage tot een slaapkamer op de begane grond te verbouwen maak je een gelijkvloerse woning.
  6. Een aanbouw: Een aanbouw is verstandig als je voldoende ruimte hebt. Zo maak je aanzienlijk meer ruimte en kan je later alsnog uitbreiden.
  7. Overige manieren: Andere manieren om een extra slaapkamer te maken. Denk zo aan het verbouwen van de kelder of en bergingsruimte.

Zaken die je eerst moet checken

Ben je van plan om een extra slaapkamer te maken in je huis? Dan zijn er bepaalde zaken waar je eerst aandacht aan moet besteden om na te gaan of deze investering wel een verstandig idee is. Denk zo aan je situatie. Woon je in een koop- of in een huurhuis, en in hoeverre ben je van plan om binnen de komende paar jaar te gaan verhuizen. Check daarnaast de afmetingen van de nieuwe kamer door denkbeeldige lijnen op de vloer te tekenen zodat je een beter beeld kunt krijgen van de beschikbare ruimte. Laat je wanden of pilaren plaatsen, hou dan rekening dat deze stevig moeten blijven staan. Ook met het overbelasten van de vloer moet je rekening houden. Verder is het cruciaal om rekening te houden dat met overbelasting van de elektrische groepen, dat er voldoende daglicht en ventilatie de kamer binnen kan en dat de temperatuur minstens 20 graden is.

Kosten extra slaapkamer maken

Het maken van een extra slaapkamer kan vrij goedkoop zijn, maar je kunt ook denken aan zeer complexe oplossingen met een hoger kostenplaatje. Hoeveel je gaat betalen hangt af van de methode die je uitkiest om een extra slaapkamer te maken, de oppervlakte en wat voor soort materialen je kies. Voor de constructie van de wanden betaal je ongeveer €30 per m². Denk verder nog aan kosten zoals het afwerken van de vloer voor €20 per vierkante meter, het afwerken van de muren voor €25 per vierkante meter en het installeren van zowel de verwarming als verlichting voor €70 per m². Hierbij komen nog de kosten voor het arbeid. Laat je liever een dakkapel of een aanbouw plaatsen? Dan moet je rekening houden dat een prefab optie veel goedkoper is dan maatwerk. Voor een dakkapel betaal je tussen de €2.000 en €5.000. voor een aanbouw betaal je ergens tussen de €16.000 en de €25.000.

Zelf doen of uitbesteden?

Een extra slaapkamer maken is een vrij ingewikkeld proces. Ga je een slaapkamer of zolder opsplitsen, dan zijn deze taken eenvoudig zelf uit te voeren en is het inschakelen van een vakman niet noodzakelijk. Kiest je voor een uitgebreide verbouwing van een ruimte, voor het plaatsen van een dakkapel of voor een aanbouw in de tuin of op het dak? Dan is het inhuren van een specialist een goed idee als je garantie over het werk wilt krijgen en verzekerd wilt zijn van een geslaagde verbouwing.

Valkuilen

Ga je een specialist inhuren voor het uitvoeren van de werkzaamheden? Dan is het essentieel om eerst offertes bij verschillende specialisten uit je omgeving aan te vragen. Het aanvragen van een offerte is kosteloos en geeft je de mogelijkheid om eerst een vergelijking te kunnen maken van al je opties. De prijzen tussen specialisten verschillen enorm waardoor het loont om een vergelijking te maken op basis van de prijs.

Bespaartips

Door zelf de werkzaamheden uit te voeren bespaar je op de arbeidskosten. De arbeidskosten bedragen ruim 60%, wat dus betekent dat je het merendeel van het kostenplaatje niet hoeft te betalen. Zorg er wel voor dat je de juiste gereedschappen in huis hebt en beschikt over enige mate van ervaring en kennis. Het maken van een extra slaapkamer kan vrij ingewikkeld zijn afhankelijk van welke methode je kiest.

Offertes vergelijken

Het creëren van een extra slaapkamer is altijd een verstandig idee voor de extra ruimte in huis, maar je investeert ook direct in je eigen toekomst. De extra slaapkamer zorgt namelijk voor een flinke waardevermeerdering van je huis. Een goede specialist kan je het best adviseren over de mogelijkheden in je eigen situatie. Kies een betrouwbare specialist uit door eerst een vergelijking te maken van meerdere offertes waardoor je de goedkoopste prijs kunt selecteren.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: