Hoe kunt u optimaal profiteren van de zomerzon?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Luchtige kleding, nieuwe zonnebrillen en flessen met zonnecrème. Mensen doen er vaak alles aan om optimaal te profiteren van de zomerzon. Er wordt meer gewandeld en gefietst. Mensen gaan meer naar het strand of bezoeken zwemparadijzen. En veel mensen liggen lekker in de eigen achtertuin op een tuinbedje te genieten van de warme zonnestralen. Wist u dat uw huishouden echter ook kan profiteren van de zon? Dit artikel zal twee verduurzamingsmaatregelen behandelen, die volop gebruikmaken van de duurzame energiebron de zon.

Zonnepalen: wie kent ze niet?

De eerste manier om uw huishouden te verduurzamen met behulp van de zon is natuurlijk de installatie van zonnepanelen. De laatste jaren zijn er steeds meer producenten van degelijke zonnepanelen. Hierdoor kunt u als klant gebruikmaken van scherpe prijzen voor de beste kwaliteit. Dit is dus een goede tijd om te investeren in de installatie van zonnepanelen. In slechts tien jaar heeft u het installatiebedrag door alle financiële voordelen terug verdiend.

Wat is een zonnepaneel nu eigenlijk?

Met een zonnepaneel wordt zonlicht omgezet tot stroom. U koopt echter nooit een los zonnepaneel. Meestal worden de panelen in setjes geleverd van zes, negen of zelfs twaalf of meer stuks. Daarom bieden bedrijven meestal PV-systemen aan. Deze Photo Voltaic systemen zijn er in twee soorten:

  • Zonnepanelen die aan het net gekoppeld zijn, waarbij niet-verbruikte stroom terug verkocht wordt aan het elektriciteitsbedrijf.
  • Losstaande PV-systemen, die gespecialiseerd zijn in een enkele taak en daardoor ook een lager vermogen hebben.

Hoeveel panelen heeft u nodig?

De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft, is afhankelijk van uw stroomverbruik en de opbrengst die de uitgekozen zonnepanelen kunnen leveren. Bij een gewenste jaarlijkse opbrengst van duizend kilowattuur, zijn er bijvoorbeeld slechts vier panelen nodig. Een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt per jaar echter bijna vierduizend kilowattuur, wat gelijk zou staan aan vijftien zonnepanelen. Wilt u uw aantal zonnepanelen berekenen, dan kan dit door een installateur in te schakelen of door zelf online een klein rekensommetje te maken.

De voordelen van zonnepanelen

Door te kiezen voor zonnepanelen kiest u voor een groot scala aan voordelen. Ten eerste zal uw energierekening drastisch omlaag gaan. Ten tweede draagt u bij aan het milieu, omdat u schone energie opwekt waarbij het broeikasgas CO² niet vrij komt. U maakt ook gebruik van een duurzame energiebron, die er altijd is – ook in de winter – en die nooit opraakt, in tegendeel tot fossiele brandstoffen. Door de aanschaf van zonnepanelen verhoogt u ook de woningwaarde van uw huis, omdat u terecht komt in een energiezuiniger Energielabel. Installatiekosten hoeven daarbij ook niet hoog te zijn: u kunt gebruikmaken van de btw teruggave van de installatie en arbeidskosten. Ook kunt u uw overschot aan energie, bijvoorbeeld in de zomermaanden, terug leveren aan het net. Hiervoor krijgt u een vergoeding. Ten slotte hebben zonnepanelen een lange levensduur van circa 25 jaar en vergen ze weinig onderhoud.

De grote voordelen van een zonneboiler

Veel mensen zijn wel al bekend met de zonnepanelen, maar er is ook een tweede manier om de zon uw huis te laten verwarmen, namelijk door de installatie van een zonneboiler. Deze kunt u in een zekere mate wel vergelijken met zonnepanelen, in die zin dat de zonneboiler ook panelen gebruikt om zonlicht op te vangen en deze om te zetten tot bruikbare energie. Een zonneboiler maakt echter van de zonnestralen energie dat uw water verwarmt, in plaats van dat het wordt omgezet naar elektriciteit.

Waaruit bestaat een zonneboiler?

De zonneboiler is eigenlijk een groot vat, waar water in opgeslagen is. Dit water wordt verwarmd. Het vat kan binnenshuis of buitenshuis staan. Door de eerdergenoemde panelen en dit vat loopt een buis die gevuld is met vloeistof. Zodra de zon op het paneel schijnt, wordt deze vloeistof warmer. De vloeistof stroomt vervolgens naar het vat en verwarmt daar het water.

Hoeveel vierkante meter panelen heeft u nodig bij een zonneboiler?

Hoeveel vierkante meter aan panelen u nodig heeft, is afhankelijk van de samenstelling van uw gezin. Gelukkig is hiervoor een makkelijke vuistregel opgesteld. Per persoon heeft u circa een vierkante meter panelen nodig en per vierkante meter vijftig liter boilerinhoud. Dit rendement kunt u verhogen door de panelen in zuidelijke richting te zetten in een hoek van ongeveer veertig graden. Zo wordt het meeste zonlicht opgevangen.

 

De voordelen van de zonneboiler

Een zonneboiler biedt twee cruciale voordelen ten opzichte van het gebruik van slechts een cv-ketel. Een zonneboiler helpt u namelijk met het besparen van kosten op uw energierekening. Met een zonneboiler betaalt u maar liefst vijftig procent minder. Het tweede voordeel is dat de zonneboiler een milieuvriendelijke manier is om uw water te verwarmen. Er wordt geen CO² verbrand en er wordt gebruikgemaakt van een duurzame energiebron die niet kan opraken.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: