Geen btw meer op zonnepanelen vanaf 2023

Geen btw meer op zonnepanelen vanaf 2023
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Naar alle waarschijnlijkheid hoeft u vanaf 2023 geen btw meer te betalen op de levering en installatie van zonnepanelen.

Btw teruggave

In de huidige regeling was het al mogelijk om de btw van de zonnepanelen terug te vragen via de belastingdienst. Dit komt doordat u door de teruglevering van stroom aan de energieleverancier wordt gezien als kleine ondernemer. Veel consumenten vinden het lastig óf weten niet hoe ze dit kunnen doen. Door de afschaffing van de 21% btw op zonnepanelen wordt het aanschaffen van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker. 

 

Voor wie geldt deze regeling?

De 0% btw regeling mag enkel toegepast worden voor zonnepanelen die op of nabij een woning geplaatst worden. Dus bijvoorbeeld op uw dak maar ook in uw tuin of op het dakje van de schuur. 

Voor de zakelijke gebruikers komt er momenteel nog geen verlaging van het btw tarief. Voor deze gebruikers zal dus nog niks veranderen.

 

Toch nu zonnepanelen aanschaffen en btw terugvragen

Wanneer u er toch nu voor kiest om al zonnepanelen aan te schaffen en zo de voorspelde drukte te voorkomen, kunt u gemakkelijk dit stappenplan volgen om zo de 21% btw terug te vragen bij de belasting.

Stap 1: Formulier “opgaaf startende ondernemer” invullen

Wanneer u stroom teruglevert aan uw energieleverancier wordt u officieel gezien als ondernemer. Als u de btw terug wilt krijgen zal u uzelf dus moeten inschrijven als ondernemer bij de belastingdienst.

Stap 2: Reactie van de belastingdienst

Bij deze stap hoeft u zelf niets te doen. Vaak wordt de aanvraag binnen 5 werkdagen goedgekeurd door de belastingdienst en ontvangt u uw btw nummer. Een week daarna zal u de inlogcodes ontvangen waarmee u de digitale btw aangifte kunt doen.

Stap 3: Btw aangifte doen

Wanneer u geregistreerd bent als ondernemer dient u elk kwartaal een btw aangifte in te vullen. 

Stap 4: Rekeningnummer doorgeven aan de bank

Om de btw terug te krijgen van de belastingdienst dient u uw rekeningnummer door te geven aan de belastingdienst.

 

Bespaar nog meer op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nou eenmaal een flinke uitgave. Door gebruik te maken van onze gratis én vrijblijvende offerte service kunt u gemakkelijk offertes van vakspecialisten vergelijken en bespaar zelfs tot wel 30% op de totale kosten!

Gerelateerd:

Direct naar:

Geen btw meer op zonnepanelen vanaf 2023

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: