Zonnepanelen 2023

zonnepanelen 2023
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonnepanelen in 2023

Zonnepanelen zijn niet meer te missen op een Nederlandse woningen. Steeds meer huizen maken gebruik van deze duurzame energiebron. In 2021 lagen er in Nederland zo’n 37 miljoen panelen op ongeveer 1,5 miljoen woningen. Met de jaren zal dit getal toenemen en zal Nederland zo duurzaam mogelijk worden.

Salderingsregeling

Stroom die geleverd wordt door de zonnepanelen en die u zelf niet gebruikt kunt u aan het elektriciteitsnet leveren. Via de salderingsregeling ontvangt u geld van het energiebedrijf als u betaalt voor stroom aan hun. Het gaat momenteel om 22 cent per kWh. Wanneer u meer stroom levert dan afneemt ontvangt u wel een lagere vergoeding. Er zijn plannen gemaakt om de salderingsregeling te gaan afbouwen waardoor u niet meer zoveel betaalt krijgt van het energiebedrijf. De plannen zijn nog niet officieel maar er we gaan uit van een afbouw vanaf 2023.

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. U zult de panelen hoogstwaarschijnlijk binnen 7 á 8 jaar terugverdient hebben. Gemiddeld wordt er rond de €500 per jaar bespaard op de energierekening. Het is nog steeds niet zeker wanneer de salderingsregeling afgebouwd zal worden. Hoe sneller u dus zonnepanelen aanschaft, hoe meer u kunt genieten van deze regeling. Wanneer deze regeling helemaal is afgebouwd zal u nog maar 6 cent per kWh ontvangen in plaats van 22 cent per kWh. De afbouw zal zo’n 7 jaar gaan duren.

Subsidie zonnepanelen

Er is momenteel geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Wel zijn er enkele financiële tegemoetkomingen van de overheid of de gemeente. Ga bij uw gemeente na of zij een speciale subsidie hebben voor het plaatsen van zonnepanelen in uw woonplaats. De overheid biedt de zogenaamde ‘btw-regeling’. Hierdoor kunt u de btw over de zonnepanelen terugvragen. Dit gaat om een percentage van 21%.

Stijging energieprijzen

Door de huidige spanningen in Oost-Europa stijgen de energieprijzen naar recordhoogte. Niet alleen de energieprijzen maar ook de gas- en benzineprijzen bereiken record na record. De oplossing voor deze torenhoge prijzen is om zoveel mogelijk duurzame maatregelen te treffen. Bij zonnepanelen zult u dus uw eigen energieleverancier worden. Wilt u van het gas af? Kies dan voor een warmtepomp. Een zonneboiler kan ook een optie zijn voor het verwarmen van uw woning. Ook is het handig om uw woning goed te isoleren om zo weinig mogelijk warmte kwijt te raken. En tot slot, de benzineprijzen. Een elektrische auto lijkt de enige optie om deze absurd hoge prijzen te ontwijken.

Gerelateerd:

Direct naar:

zonnepanelen 2023

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: