Vier fabels over warmtepompen

vier fabels over warmtepompen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen. Hiermee is het een duurzaam alternatief om een woning te verwarmen. De warmtepomp bestaat uit twee hoofdelementen: een compressor en een warmtewisselaar die voor de warmte zorgt, en dit ook weer verspreidt over de woning. Er valt veel te vertellen over de warmtepomp en hierdoor ontstaan er soms fabels. Dit zijn de 4 fabels over warmtepompen.

 

Fabel #1: Het is duur

Iets wat vaak gezegd wordt is dat de warmtepomp te duur is. Het is inderdaad een grote investering, maar gelukkig zijn er genoeg subsidies die jou een handje kunnen helpen. Na een tijdje zal je ook merken dat je minder geld kwijt bent aan de energierekening en verdien je je investering binnen een paar jaar terug. Uiteindelijk bespaar je dus juist geld!

 

Fabel #2: Voor een warmtepomp moet je een vloerverwarming hebben

Ook dit wordt vaak gezegd maar dit is onjuist. Een warmtepomp kan namelijk tot 60 graden het water verwarmen. Dit is dan minder hard werken voor de radiatoren. De lage temperatuur radiatoren werken tot maximaal 45 graden.

 

Fabel #3: Warmtepomp maakt veel geluid

Dit is wel een van de bekendste fabels: een warmtepomp maakt veel geluid. Vanaf 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor de warmtepomp. De warmtepompen mogen namelijk niet meer dan 40 dB aan geluid produceren bij de buren. Mocht je alleen de buitenunit van de warmtepomp willen, dan kan je geluidswerende kast of trillingdemper gebruiken. Hiermee is ook deze fabel van de kaart.

 

Fabel #4: De woning moet geïsoleerd zijn

De laatste fabel is dat je woning geïsoleerd moet zijn als je een warmtepomp zou willen aanschaffen. Over het algemeen is het wel verstandig om je woning te laten isoleren. Maar dat betekent niet dat een niet geïsoleerde woning geen warmtepomp kan hebben. Als dat voor jou het geval is dan zal je een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Later kan je de warmtepomp uitbreiden tot een all-electric pomp, zonder dat je nog extra geld hoeft te betalen. De woning hoeft dus niet per se geïsoleerd te zijn.

Gerelateerd:

Direct naar:

vier fabels over warmtepompen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: