De oplossing voor de nadelen van hard water

de oplossing voor de nadelen van hard water
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Hard water komt op verschillende plekken in Nederland voor. Maar hoe kan dit? Hard water is water dat veel kalk bevat. Deze kalk bestaat uit calcium en magnesium. Diep onder de grond op de bodem zit kalk. Wanneer het regent gaat het regenwater naar de bodem waardoor er kleine gedeeltes kalk in het drinkwater komen wanneer dat omhoog wordt gepompt. Maar niet overal ligt evenveel kalk op de bodem. Daarom verschilt het per plek hoe hard het water is. Meer hierover leest u hieronder.

De nadelen van hard water

Hard water brengt verschillende nadelen met zich mee. De opsomming hieronder duidt aan dat hard water écht nadelig is voor iedereen. Hard water zorgt voor:

 •     Kalkaanslag
 •     Een hoge energierekening
 •     Een droge huid
 •     Kortere levensduur van apparaten
 •     Gebruik van te veel schoonmaakmiddelen

Hier komt hard water het meeste voor

Als eerst moeten we weten wanneer we spreken van ‘hard water’. Hard water wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH). Bij 12 Duitse graden spreken we van hard water. Er zijn geen officiële richtlijnen voor de hardheid van water maar dit schema wordt gehanteerd:

0-4 dH Zeer zacht water
4-8 dH Zacht water
8-12 dH Gemiddeld water
12-18 dH Vrij hard water
18-30 dH Hard water

Hard water komt vooral voor op de volgende plekken:

 •     Eemsmond als gevolg van de betonproductie en cementproductie
 •     Delfzijl als gevolg van de aardgaswinning
 •     Appingedam als gevolg van twee grote industrieterreinen
 •     De Marne als gevolg van zware industrie en aardgaswinning
 •     Grootegast
 •     Zuidhorn als gevolg van hoog zandgehalte in bodem
 •     Loppersum
 •     Ten Boer als gevolg van aardgaswinning en zware industrie
 •     Bedum als gevolg van aardgaswinning en zware industrie
 •     Winsum als gevolg van aardgaswinning en zware industrie

Bekijk hier hoe hard het water is in uw provincie.

Bron: www.kosten-waterontharder.nl

De oplossing van hard water

Het is mogelijk om zelf het water te ontharden, dit is echter wel heel lastig. Daarom is een waterontharder is dé oplossing tegen hard water. Een waterontharder is een machine die calciumwaterstofcarbonaat en magnesiumzouten uit het water verwijdert voordat het uit de kraan komt. Hierdoor heeft u geen last meer van de nadelen van hard water.

Ook wanneer uw woonplaats zacht water heeft kan er sprake zijn van kalkaanslag, een waterontharder komt daarom eigenlijk overal dus van pas!

De kosten van een waterontharder

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Er is namelijk een elektrische en mechanische variant. Lees hier meer over de soorten waterontharders. Verder hangen de kosten af van uw watergebruik, de installatiekosten, het zoutverbruik en de eventuele mogelijkheid voor het nemen van een onderhoudscontract.

 

Elektrische waterontharder Vanaf €900
Mechanische waterontharder Vanaf €700
Zout €25 per 50 kilo
Onderhoudscontract Vanaf €100 per jaar
Installatiekosten Vanaf €225

 

De totale kosten kunnen hoog uitvallen. In de volgende alinea leest u hoe u de beste waterontharder kiest én hoe u tot wel 30% kunt besparen.

Zo kiest u de beste waterontharder

Het is lastig om een waterontharder te kiezen omdat er veel aanbod op de markt is. Ook zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden. Bijvoorbeeld hoe groot de waterontharder moet zijn. Dit hangt namelijk af van uw waterverbruik.

Het is handig om daarom eerst verschillende waterontharders te vergelijken met elkaar. Bij OfferteAdviseur kunt u gratis en vrijblijvend meerdere waterontharder bedrijven met elkaar vergelijken. Zo kunt u ook nog eens tot wel 30% besparen! Vul het formulier hieronder gratis en vrijblijvend in en vergelijk meerdere specialisten bij u uit de buurt.

Gerelateerd:

Direct naar:

de oplossing voor de nadelen van hard water

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: