Haal meer schone zuurstof in huis met luchtzuiverende kamerplanten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het wordt vaak aangeraden om planten in huis te nemen om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. Een plant zorgt namelijk door middel van fotosynthese voor zuurstof in de lucht, en haalt daarnaast fijnstof uit de lucht. Daarnaast maken planten mensen rustiger, zorgen ze met hun kleur voor meer geluk en dempen ze geluid. Steeds meer Nederlandse huishoudens staan daarom vol met kamerplanten. Maar welke kamerplanten zijn eigenlijk geschikt voor in huis? Dit artikel zal op die vraag antwoord proberen te geven.

De natuurlijke luchtzuiveringsinstallaties

Door kamerplanten in huis te halen, zorgt u voor een natuurlijke luchtzuivering in uw huis. Hierbij geldt hoe meer planten, hoe beter. Let er hierbij echter wel op dat de planten u niet beperken. Te veel planten zijn namelijk ook weer niet goed. Hieronder zal een top tien van kamerplanten volgen, die uitermate geschikt zijn om in huis te houden. Hierbij is gelet op de hoeveelheid lucht die de planten zuiveren, hoe ze onderhouden moeten worden en in welke mate ze de lucht vochtig houden. De eerstgenoemde plant scoort hierbij het hoogste op deze drie gebieden, en de laatstgenoemde het laagst.

Haal goud in huis

De Goudpalm, oftewel de Arecapalm staat bij velen op nummer één. Deze plant zuivert het beste de lucht. De bladeren zijn smal, de kleur is donkergroen en de stengels zijn goudgeel. Deze plant uit Madagaskar is vrij groot, waardoor het veel zuurstof produceert. Daarnaast is de Goudpalm eenvoudig te onderhouden.

Zeer decoratief

Op nummer twee staat de Blauwvaren oftewel de Phlebodium. De Blauwvaren valt onder de varens en kenmerkt zich door zijn decoratieve bladeren. De plant straalt een blauwe gloed uit en heeft vrolijke kronkels, waardoor hij voor sfeer in huis zorgt. Wel heeft de Blauwvaren ruimte nodig en moet u hem regelmatig voorzien van water. De standplaats is het beste op een schaduwrijke plek, waar geen direct zonlicht komt.

Monsterlijk groot

De Monstera deliciosa is een stevige plant die niet veel verzorging eist. Zowel op schaduwrijke plekken als zonrijke plekken kan de plant tot bloei komen. Hierbij geldt wel hoe meer licht, hoe sneller de plant groeit. De Monstera kunt u ook als kunstplant kopen wanneer u niet iemand bent met groene vingers.

Makkelijk in onderhoud

De rubberplant is een van de makkelijkste planten wat betreft onderhoud. Dit is te verklaren door het feit dat hij weinig licht en weinig water nodig heeft. De ronde rubberachtige bladeren met de kenmerkende donkergroene kleur zorgen daarnaast voor een moderne look.

Voor ieder interieur

Wilt u meer een sfeervolle plant die u in iedere woningstijl kunt zetten? Kies dan voor de Dracaena marginata. De Dracaena heeft een hoge stam en lange puntachtige bladeren, waardoor hij er decoratief bijstaat en ook nog eens een hoge luchtzuiveringsgraad bereikt. Op een plek in de halfschaduw komt de plant het beste tot bloei. Bij deze plant is er weinig onderhoud nodig, waardoor u de Dracaena ook vaker op kantoren ziet.

Niet alleen voor buiten

Veel mensen weten het niet, maar klimop is niet alleen een plant voor buitengebruik. De Hedera helix is ook prima geschikt als een luchtzuiverende plant voor in uw woonkamer. Klimop kunt u overal in de kamer neerzetten in een normale bloempot, maar u kunt de plant ook als decoratie op de muren hangen.

Een echte blikvanger

Ook de Calathea is een luchtzuiverende kamerplant. De kleurige en bonte bladeren zorgen daarnaast voor een hoge decoratieve waarde. De Calathea wordt ook wel eens de living plant genoemd. Deze naam dankt de plant aan het feit dat hij de bladeren ’s nachts sluit en ’s morgens weer opent.

De studentenplant

Een kamerplant die u veel in studentenkamers vindt, is de Sansevieria. Deze planten zijn bijna niet kapot te krijgen en geschikt voor aparte, moderne interieurs. De Sansevieria is de plant die bij uitstek zowel de lucht zuivert als de vochtigheid van de lucht op peil houdt. De Sansevieria krijgt u in allerlei maten en vormen.

Voor de luchtvochtigheid

Een andere plant die goed zorgt voor de luchtvochtigheid in huis is de Krulvaren, oftewel de Nephrolepis exaltata. Als bijkomend voordeel heeft de Krulvaren weinig onderhoud nodig en straalt de plant rust uit. Daarom past ze bij elke keuken, woonkamer of kantoor.

 

Plant plus bloemen

De Lepelplant oftewel de Spathiphyllum is een sierlijke luchtzuiverende plant, die houdt van vocht. Het hoeft daarentegen geen grote hoeveelheden vocht of licht te hebben om tot bloei te komen. Een bijkomend voordeel van de Lepelplant is dat het soms witte bloemetjes bevat, waaraan de Lepelplant haar naam dankt.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: