Uw eigen stroom opwekken met de HRe-ketel

airco mobiele kosten
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Naast de CR-ketel is er al een aantal jaren de HR-ketel op de markt, die zeer zuinig is met energie. Daarnaast was dit type verwarmingsketel stiller, compacter en veiliger. Iets na de HR-ketel kwam eveneens de VR-ketel op de markt, die de temperaturen in de vertrekken van uw woning geleidelijker deed verlopen en die langer in werking bleef op laagstand, opdat het stilstandsverlies minder werd. Sinds kort is er nog een derde energiezuinige cv-ketel op de markt: de HRe-ketel. Wat deze ketel is en welke voordelen hieraan vastzitten, zal in dit artikel behandeld worden.

Wat is een HRe-ketel?

De HRe-ketel is een Hoog Rendement verwarmingsketel, die ook elektriciteit produceert. Het is kortom een zeer energiezuinige cv-ketel, die ook nog stroom opwekt. Een HRe-ketel verbrandt aardgas om water op te warmen. Hierbij komen hete gassen vrij, die door de HRe-ketel weer gebruikt worden om stroom op te wekken. Deze combi van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling. Voor deze koppeling wordt een stirlingmotor gebruikt of brandstofcellen.

De stirlingmotor

De stirlingmotor werkt op basis van hete lucht. Een stirlingmotor functioneert door de uiteenzetting van lucht en gassen bij warmte en de samentrekking van lucht en gassen bij verkoeling. Bij een HRe-ketel worden er warme gassen afgestoten door de verwarming van het water en de stirlingmotor zorgt ervoor dat deze hete lucht wordt omgezet tot elektriciteit.

De brandstofcel

Bij een brandstofcel werkt het elektriciteit opwekken net iets anders. In een brandstofcel komen twee verschillende chemische stoffen bij elkaar, waardoor er energie wordt afgegeven. Deze energie wordt weer gebruikt om elektriciteit te maken.

Wat bespaart u met een HRe-ketel?

Een HRe-ketel benut eigenlijk de hete lucht en gassen, die normalerwijze zouden wegvloeien. Hierdoor is de HRe-ketel veel zuiniger dan andere cv-ketels. Aardgas bespaart u echter niet met de HRe-ketel. Het gebruikt immers aardgas om water te verwarmen en zal zelfs meer aardgas gebruiken dan normaal om de stirlingmotor optimaal te kunnen laten werken. U betaalt dus meer stookkosten, maar op uw elektriciteitsrekening bespaart u tot wel 75 procent aan kosten omdat u zelf elektriciteit opwekt. In bedragen zal dit voor u ongeveer een jaarlijkse besparing van €500 inhouden, afhankelijk van uw verbruik.

Waarmee dient u rekening te houden bij de aanschaf van een HRe-ketel?

Ten eerste moet u er rekening mee houden dat de aanschaf van een HRe-ketel duur is. De kosten liggen gemiddeld op €10.000. Hierover later meer. In de meeste gevallen zult u de aankoopprijs niet snel terugverdienen en installeert u een HRe-ketel hoofdzakelijk om het milieu te sparen. Ten tweede is een HRe-ketel groot door de stirlingmotor, waardoor u veel ruimte vrij zult moeten maken om de ketel te kunnen plaatsen. Als laatste produceert een HRe-ketel veel geluid en trillingen, waardoor de muur waar u de HRe-ketel aan ophangt hier tegen bestand moet zijn. Let er in ieder geval op dat uw HRe-ketel het keurmerk Gaskeur HRe heeft. Bij een HRe-combiketel let u op het energielabel. De zuinigste HRe-combiketels hebben voor de verwarming energielabel A+ en voor warm water energielabel A.

Is de HRe-ketel iets voor uw huishouden?

Een HRe-ketel is een perfecte optie, wanneer u in uw huishouden jaarlijks meer dan 1600 kubieke meter aan gas verbruikt. Wanneer u een goed geïsoleerd huis heeft, kunt u het beste een HRe-ketel aanschaffen met brandstofcellen, omdat in een dergelijke woning de stookkosten over het algemeen al laag liggen. In de praktijk zult u vooral de HRe-ketel in grote, monumentale panden aantreffen.

Wat kost een HRe-ketel?

Een HRe-ketel is duurder dan de normale HR-ketel. Gemiddeld zal de prijs liggen tussen €8000 en €12.000. Het rendement van deze ketels is wel 140 procent, waardoor 140 procent van het verbruikte aardgas wordt omgezet in energie en warmte. Door dit hoge rendement verdient u de HRe-ketel in gemiddeld vijf jaar terug, terwijl de ketel een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar. Dit geldt niet voor alle huishoudens. U doet er goed aan dit van tevoren goed na te rekenen.

Is er een besparing mogelijk door middel van subsidies?

De overheid stimuleert Nederlandse huishoudens om energiezuinige maatregelen te nemen. Een HRe-ketel zou onder dergelijke maatregelen vallen en daardoor kreeg u voor de aanschaf van deze cv-ketel voorheen een subsidie. Helaas is deze landelijke subsidie verdwenen. Er zijn nog wel een aantal gemeentes, die u een subsidie uitkeren voor de aanschaf van een HRe-ketel. Vraag dit daarom van tevoren goed na bij uw eigen gemeente.

 

Inschakelen professionals

Wanneer u een HRe-ketel wilt kopen, wilt u er wel van verzekerd zijn dat een installatie hiervan u profijt oplevert. Maak daarom eerst een afspraak met een maatwerkadviseur. Deze komt bij u thuis langs om uit te rekenen hoeveel u precies bespaart met een HRe-ketel en aan de hand van uw situatie ontvangt u advies. Wanneer u daarna nog van plan bent de HRe-ketel aan te schaffen, laat dit dan door een vakman doen. Deze neemt u het werk graag uit handen met het oog op de veiligheid van u en uw apparaat.

Gerelateerd:

Direct naar:

airco mobiele kosten

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: