Contact

Het verwarmen van uw huis op een duurzame manier

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

We staan weer voor de dure wintermaanden. Niet alleen vallen de dure kerstdagen en Oud op Nieuw in de winter, maar ook zullen uw stookkosten omhoog gaan door de toenemende koude en de sneller donkere dagen. Aan de andere kant wordt er gestreefd om zo min mogelijk aardgas in huishoudens te gebruiken. Hoe kunt u echter uw huis duurzaam verwarmen? Op deze vraag zal dit artikel uitgebreid antwoord geven.

Nog niet af van aardgas

Wanneer u nog niet van plan bent om definitief afscheid te nemen van het aardgas is er een mogelijke tussenoplossing, namelijk de Lage Temperatuur Verwarming. De Lage Temperatuur Verwarming is een perfecte oplossing om duurzaam te verwarmen, wanneer uw huis reeds goed geïsoleerd is. Bij een goede isolatie is het namelijk niet nodig meer om uw radiatoren op een hoge temperatuur te zetten om een comfortabele warmte in huis te creëren. Hierdoor verbruikt u minder aardgas, wat goed is voor het milieu en voor uw energierekening.

Voordelen van de Lage Temperatuur Verwarming

Bij een Lage Temperatuur Verwarming heeft u te maken met een hoog rendement, waardoor u tot dertig procent op uw energierekening kunt besparen. Er is daarnaast een aangenamere temperatuur door het hele huis, aangezien de warmte beter verdeeld wordt. Ook vindt er een vermindering van huisstofmijt, stofschroei en zwevend stof in de lucht plaats. Bij een Lage Temperatuur Verwarming zijn ook de ruimte innemende radiatoren niet meer noodzakelijk. U kunt ook gebruikmaken van vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming.

 

En de keerzijde?

Het grote nadeel van de Lage Temperatuur Verwarming is dat het lang duurt eer een ruimte verwarmd is. Daarbij werkt een Lage Temperatuur Verwarming alleen afdoende, wanneer uw huis voldoende geïsoleerd is. De Lage Temperatuur Verwarming werkt op stroom, waardoor in ieder geval uw elektriciteitsverbruik iets omhoog gaat. Tevens kan het zo zijn bij lage temperaturen dat uw radiatoren te weinig warmte afgeven voor een echt comfortabele temperatuur.

Het alternatief voor de cv-ketel

Een andere manier om uw huis duurzaam te verwarmen, is door middel van de warmtepomp die in Scandinavië al vaker gebruikt wordt ter vervanging van de cv-ketel. Ook in Nederlandse huishoudens ziet u de warmtepomp steeds vaker terugkomen. Een warmtepomp verwarmt uw huis duurzaam, waardoor het CO² gehalte van uw huishouden tot wel zestig procent afneemt. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de omgeving, zoals lucht en grondwater.

De pro’s van een warmtepomp

De eerder genoemde vermindering van de CO² uitstoot, is het grootste voordeel van de aanschaf van een warmtepomp. U kunt zelfs CO² neutraal wonen. Minder stookkosten is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U kunt tot wel €300 per jaar besparen. Daarbij bent u niet meer afhankelijk van de fluctuerende gasprijzen. Een warmtepomp kan eveneens goed samengaan met de eerder genoemde Lage Temperatuur Verwarming en er zijn geen grote veranderingen in uw woning nodig om de warmtepomp te installeren.

En de cons?

Ook voor de warmtepomp is een goed geïsoleerde woning een vereiste voor een optimale werking van de pomp. Een warmtepomp is daarbij zeer duur in aanschaf en in sommige gevallen heeft u een vergunning nodig. Daarbij kan wel opgemerkt worden dat u subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp. Aan welke voorwaarden voldaan moet worden, kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Binnen in de zon

Een derde manier om uw huis duurzaam te verwarmen, biedt de infraroodverwarming. Een infraroodverwarming verwarmt de massa in een ruimte in plaats van de lucht. Infraroodpanelen werken met stralingswarmte, waardoor u alleen verwarmd wordt wanneer u in het bereik van deze straling valt. Begeeft u zich daarbuiten is het meteen een stuk koeler.

De voordelen van infraroodverwarming

Het grote voordeel van infraroodverwarming is dat er geen luchtcirculaties of convectiestromingen meer plaatsvinden. De luchtcirculaties en convectietromingen zorgden er namelijk voor dat stofdeeltjes werden vervoerd en door uw huis werden verspreid. Dit is verleden tijd met een infraroodverwarming. Ook verleden tijd zijn de hoge energierekeningen. Met een infraroodverwarming gebruikt u tien tot veertig procent minder energie. Het laatste voordeel is dat u een infraroodverwarming eenvoudig zelf hebt geïnstalleerd zonder hulp van vakmensen. Dit spaart ook kosten uit.

De nadelen

Bij infraroodpanelen is het van belang dat u deze in een juiste positie plaatst, zodat het gebied dat u wenst en waar u het meest in vertoefd ook verwarmd wordt. Daarbij is een volledige verwarming ook weer alleen mogelijk, wanneer uw huis voldoende geïsoleerd is. Een laatste, esthetisch nadeel is het feit dat de infraroodpanelen op stroom werken en u hierdoor last heeft van moeilijk weg te werken draden. Tevens is de nabijheid van stroomtoevoer een vereiste.

 

Gebruik de aarde

De warmte van de aarde kan ook gebruikt worden om uw huis op te warmen. Bij deze vorm van verwarmen, bekend onder de noemer geothermie, wordt water met een temperatuur van 100 á 120 graden Celsius uit de aardbodem omhoog gepompt. Met behulp van een warmtewisselaar verwarmt het water het warmtenet in uw huis. Deze manier van verwarmen kunt u helaas niet zelf regelen en is in sommige gevallen zelfs niet mogelijk.

 

Voordelen van geothermie

Het grote voordeel van geothermie is dat er geen CO² uitstoot plaatsvindt en dat u te maken krijgt met lagere en stabielere energiekosten. Daarbij is de warmte van de aarde altijd beschikbaar en heeft u dus te maken met een onuitputtelijke energiebron.

 

Nadelen van geothermie

Het grootste nadeel van geothermie is dat het niet overal te gebruiken is. Daarbij moet u dicht bij de bron wonen, anders gaat er veel van de gewonnen warmte verloren. Als laatste heeft u te maken met hoge installatiekosten, wanneer u kiest voor deze vorm van verwarmen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: