Het belang van een geschikt buitenspouwblad voor spouwmuurisolatie

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Voor spouwmuurisolatie heb je een lege spouwmuur nodig. Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een binnen- en een buitenspouwblad. De ruimte tussen deze bladen wordt de spouw genoemd en bij spouwmuurisolatie wordt deze gevuld met een isolatiemateriaal. De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben lege spouwmuren. Woningen die daarna gebouwd zijn tot het jaar 2000 hebben geïsoleerde spouwmuren met isolatiemateriaal dat beter kan.

 

De aanwezigheid van een spouwmuur is één van de vereisten voor spouwmuurisolatie, maar de buitenkant van je gevel moet ook aan bepaalde eisen voldoen voordat deze in aanmerking komt voor de werkzaamheden. Deze hebben bijna allemaal te maken met vorstbestendigheid, want dat wordt na isolatie een belangrijk punt. Hier vind je 5 controlepunten waarmee je zelf kunt inschatten of jouw gevelmuren geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.

 

  1. De stenen van de gevel

Het is belangrijk dat de stenen waarvan je gevel gemaakt is vorstbestendig zijn. Dit zal voornamelijk worden bepaald door de specialist die je muren komt inspecteren. Als je al vorstschade hebt, dan zijn je stenen waarschijnlijk niet vorstbestendig. Bestaat je gevel bijvoorbeeld uit stenen met een glazuurlaag, dan zijn deze niet vorstbestendig. Het water dringt de gevel en de stenen in via de voegen. Vervolgens kunnen deze niet snel genoeg uitdrogen omdat de ene kant van de gevel uit een dampdichte glazuurlaag bestaat en de spouw is gevuld met isolatiemateriaal. Als dat water bevriest en uitzet, kan dat je gevel ernstig beschadigen. In dat geval is een lege spouw dus nodig om de gevelstenen van ventilatie en warmte te blijven voorzien en wordt spouwmuurisolatie afgeraden.

 

  1. De verf op je gevel

Is je gevel geverfd? Ook dan is het belangrijk dat dat gedaan is met een dampopen verfsoort. Een dampopen verf laat de stenen ademen. Zonder spouwmuurisolatie worden je muren van binnen verwarmd en op die manier beschermd tegen vorstschade. Die bescherming is er niet meer nadat het isolatiemateriaal is aangebracht. De meeste verfsoorten zijn tegenwoordig dampopen, dus dit veroorzaakt bijna nooit een probleem. Is de verf ouder dan 20 jaar, dan is deze waarschijnlijk dampdicht en moeten de specialisten er een oordeel over vellen. Ook dan is er nog veel mogelijk met een goed ademend isolatiemateriaal. En als de verf op je gevel zo oud is en gebreken vertoond, dan is dit misschien ook het juiste moment om jouw gevelmuren van een nieuw dampopen kleurtje te voorzien.

 

  1. De mortel

Ook de mortel tussen je stenen heeft invloed op hoe geschikt je gevelmuur is voor spouwmuurisolatie. En hier komt het weer neer op vochtbestendigheid nadat de spouwmuur is geïsoleerd. Er zijn muren die met een mortel gevoegd zijn op basis van zwavel. Deze herken je gemakkelijk omdat de mortel dan geel is. In dit geval wordt spouwmuurisolatie in de meeste gevallen afgeraden, want nadat de spouwmuur geïsoleerd is zal deze de muren niet meer beschermen tegen vorst. Mortel op basis van zwavel trekt veel water aan en dan moet de muur dus echt goed ventileren om dat goed te kunnen afvoeren. Als het vocht niet kan worden afgevoerd, bevriest het in de winter en zet het uit. Dat levert je gevel ernstige schade op.

 

  1. De staat van de gevel

Een specialist die je gevel komt inspecteren zal ook kijken naar de staat van je gevel. Bevat deze barsten, zijn de gevelstenen oud en verweerd of ontbreken er voegen? Dan zal je dat eerst moeten laten repareren voordat je spouwmuurisolatie kunt laten uitvoeren. De functie van de gevel is om het huis te beschermen tegen vocht en andere invloeden van buitenaf en een defecte gevel kan dat niet voldoende doen. Dat levert vochtproblemen op en grotere beschadigingen als het winter wordt en dat vocht bevriest. Een gevel die in slechte staat is zal altijd aan reparatie toe zijn, of je deze nu wilt isoleren of niet. De beschermende functie van de gevel moet goed zijn. In dit geval kun je alle werkzaamheden tegelijkertijd laten uitvoeren en heb je daarna een geïsoleerde én een gerenoveerde gevel.

 

  1. Andere punten die orden gecontroleerd

De specialist die je gevel komt inspecteren zal ook enkele andere punten controleren aan de buitenkant. Deze kijkt naar de locatie van je woning, naar de bereikbaarheid van je muren en de algemene uitvoerbaarheid van de klus. Dat, samen met het endoscopisch onderzoek van de binnenkant van je spouw en de bovenstaande 4 andere punten bepaalt of jouw spouw geschikt is voor spouwmuurisolatie.

 

In de meeste gevallen zijn er geen problemen

De specialist zal in de meeste gevallen gewoon kunnen overgaan tot de werkzaamheden. En veel problemen kunnen vooraf worden opgelost. Omdat deze de staat van je gevelmuren betreffen, is dat altijd een goed idee om te laten doen. Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om je woning beter te isoleren en heb je een lege geschikte spouw, dan kun je in je handen wrijven. Het is een goedkope, snelle en efficiënte isolatiemethode met een terugverdientijd van soms maar drie jaar. Vraag daarom een specialist om je muren te inspecteren, zodat jij ook van alle voordelen van spouwmuurisolatie kunt profiteren.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: