Omgevingsvergunning

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wanneer jij je woning aan de buitenkant gaat verbouwen moet er in een bepaald aantal gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Welke gevallen dit zijn is iets wat je bij de gemeente waar je woont kan navragen. Aan een omgevingsvergunning is een kostenplaatje verbonden. We keken voor je naar de kosten van een omgevingsvergunning maar we hebben ook een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

De kosten van een omgevingsvergunning

We hebben van meerdere gemeenten de kosten van een omgevingsvergunning voor bepaalde verbouwingen op een rij gezet. We ontvingen de onderstaande prijsopgaven.

Welk bouwproject Vanaf prijs omgevingsvergunning Maximale prijs omgevingsvergunning
Een balkon laten bouwen 405 euro 1005 euro
Een dakterras laten aanleggen 550 euro 1025 euro
Verwijderen van een draagmuur 605 euro 1205 euro
Een dakopbouw plaatsen 702 euro 1995 euro
Een uitbouw plaatsen 751 euro 1505 euro
Een dakkapel plaatsen 451 euro 998 euro
Een nieuwbouw huis 5004 euro 15010 euro

Zaken die de prijs van een omgevingsvergunning bepalen

Aan het prijskaartje van een omgevingsvergunning zijn een aantal zaken verbonden die de prijs bepalen. Zo mag je denken aan het aantal schijven wat moet worden doorlopen om een omgevingsvergunning te verlenen. Gaat het slechts om een ambtelijke handeling die zonder verdere werkzaamheden kan worden uitgevoerd dan zal het prijskaartje relatief laag zijn. Je ziet dit bij de dakkapel en het balkon terug. Gaat het daarentegen om een kwestie waarbij men meerdere stappen moet doorlopen zoals een plaatsing in de gemeentelijke krant om de verbouwing aan te kondigen dan zal er een hoger prijskaartje aan hangen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een dakopbouw of een dakterras wordt aangelegd. Wanneer het gaat om nieuwbouw is de prijs nog hoger omdat er dan een behoorlijk aantal schijven moet worden doorlopen. De gemeente waarin de vergunning wordt aangevraagd. Men is vrij in de vaststelling van de hoogte van de leges. Dat heeft tot gevolg dat je in bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag de hoofdprijs betaalt terwijl je in een kleinere gemeente een veel lager bedrag kwijt bent aan de leges.

Hoe is het prijskaartje samengesteld

Bij leges is het niet zo dat er een aanduiding kan worden gegeven voor de samenstelling van het prijskaartje. Daarom houdt men het op een heel simpele scheiding. Je betaalt voor de ambtelijke kosten, een eventuele plaatsing in de lokale courant en daar overheen betaal je de BTW. Dat laatste is het hoge percentage van 21 procent.

Aandachtspunten bij de aanvraag van een omgevingsvergunning

Ga je een bouwproject uitvoeren dan is het belangrijk dat je een aantal zaken in de gaten houdt omtrent de omgevingsvergunning. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

  • Omgevingsvergunning of meldplicht. Voor een aantal zaken die een verbouwing aan je huis betreffen geldt een omgevingsvergunning maar het kan ook zo zijn dat je enkel met een meldplicht te maken krijgt. Dat laatste houdt in dat je na het bouwen een melding maakt bij de gemeente die daarna bij het kadaster wordt doorgegeven. Je kan zien welke zaken dit zijn in jouw omgeving door te kijken op de website van de rijksoverheid. Soms gaat het in jouw situatie nog om een uitzondering. Vraag dan ook altijd bij de welstandscommissie van jouw gemeente of er een omgevingsvergunning of een melding nodig is bij een verbouwing.
  • Regel een omgevingsvergunning niet persoonlijk. Een omgevingsvergunning aanvragen is een behoorlijk technische klus. Er moet een goede technische bouwtekening van het te verbouwen punt aan jouw huis worden afgegeven. Het is dan ook van het grootste belang dat deze is gemaakt door de aannemer of architect die jij hebt ingehuurd voor deze werkzaamheden. De aannemer of architect weet de kortste weg binnen de gemeente en kan dan ook de aanvraag snel toelichten aan de juiste persoon. Daarom gaat er bij de aanvraag van een omgevingsvergunning geen tijd verloren op deze manier.

Bezwaar tegen een te hoge leges factuur

Omdat een vergunning verlenen altijd uit meerdere stappen bestaat zie je pas na het verstrekken van de vergunning wat het totale bedrag is geworden. Dit kan een bedrag zijn waar je behoorlijk van schrikt. Wanneer je niet akkoord gaat met de leges kosten is er een stappenplan wat je kan doorlopen. Allereerst betaal je de factuur zoals je die gepresenteerd hebt gekregen. Anders mag de bouw of verbouwing simpelweg niet plaatsvinden. Daarna teken je bezwaar aan bij de gemeente tegen de hoogte van de leges. Zorg ervoor dat je dat bezwaar ook kan onderbouwen. Ben je bijgestaan door een aannemer of een architect, laat die het bezwaar dan opstellen. Daarna volgt er een hoorzitting in de gemeente waarna er wordt besloten. Het kan zijn dat men het bedrag van leges alsnog correct beoordeelt. Het kan ook zijn dat men ervoor kiest het bedrag aan te passen. Houd er rekening mee dat het er bij een herziening ook op kan aankomen dat men het bedrag nog verder verhoogt.

Zorgeloos bouwen en verbouwen

Laat je een verbouwing plaatsvinden aan je huis of wordt er een nieuwe woning voor je gebouwd, schakel dan altijd een lokale architect en een lokale aannemer in. Kies voor een vakman die voor jou de omgevingsvergunning aan vraagt bij de gemeente en ontzorg daarmee jezelf. Met onderstaande button ontvang je meerdere offertes die je kan vergelijken. Zo ben jij altijd het goedkoopste uit.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: