Hoe weet ik of de schilder betrouwbaar is?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Is je huis aan een schilderbeurt toe en overweeg je het inschakelen van een professionele schilder? Dan is het cruciaal dat je een betrouwbare schilder inhuurt zodat je verzekerd bent van goed kwaliteit en een prachtig eindresultaat, maar in hoeverre weet je of de schilder die je inhuurt wel betrouwbaar is? Ga door met lezen als je alles wilt weten over schilders en de manieren waarop je de betrouwbaarheid kunt checken.

Huur je per uur of per klus?

De meeste schilders kunnen zelf hun eigen tarief bepalen, waarbij vaak wordt gekozen voor een tarief per uur of een tarief per klus. Wat de kosten zijn voor het inhuren van een betrouwbare schilder hangt af van bepaalde factoren. Denk zo aan de soort schilderklus en de complexiteit van de taak. De meeste schilders hanteren hierbij een uurtarief, waarbij de kosten variëren afhankelijk van of het gaat om binnenschilderwerk of buitenschilderwerk. Ga je voor een binnenschilder? Dan kan je uitgaan van kosten die lopen tussen de €30 e €35 per uur. Voor een buitenschilder ga je gemiddeld tussen de €35 en €45 per uur betalen.

De achtergrond van de schilder

Betrouwbaarheid start bij de achtergrond van de schilder. Ga na wat de achtergrond van de schilder is om te weten in hoeverre de schilder wel aan de juiste ervaringseisen voldoet. Door te checken wat de achtergrond is van de schilder kan je een beter beeld krijgen van wat je kunt verwachten qua kwaliteit.

Garantie op het werk

Schilders die betrouwbaar te werk gaan leveren garantie op hun werkzaamheden. Hierbij kan je meestal uitgaan van minstens 2 haar garantie op zowel de kleurechtheid en de kwaliteit van het uitgevoerd werk aan de buitenant van het gebouw. Gaat het om de binnenkant van een gebouw, dan kan je uitgaan van minimaal 4 jaar garantie. Garantie op het schilderwerk krijg je slechts als je een professionele schilder inhuurt. Bepaalde schilders bieden afbouwende garantie. Hierbij krijg je gedurende het eerste jaar 100% garantie, gedurende het 2de jaar 75% tot het bedrag steeds afbouwt naar 0% in het 5de jaar.

Keurmerken voor schilders

De meeste schilders zijn bij een bepaald keurmerk of brancheorganisatie aangesloten. Een keurmerk krijg je niet zomaar toegekend, maar je dient te voldoen aan verschillende strenge voorwaarden op basis van kwaliteit, milieuvriendelijkheid, veiligheid en dergelijke. Door goed op de keurmerken te letten kan je er zeker van zijn dat het werk dat de schilder uitvoert van hoog kwaliteit is en jarenlang goed blijft. De meest relevante keurmerken in de schilders branche zijn De Betere Schilder, de AF erkende schilder, het keurmerk Kwaliteitsvakman en het VGO keurmerk.

Als de schilder geen keurmerk heeft

Beschikt de schilder niet over een keurmerk, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat de schilder slecht werk uitvoert. Een keurmerk kan namelijk worden beschouwd als een marketingtool om klanten aan te trekken middels een bepaalde mate van betrouwbaarheid. Kleinere schilderbedrijven en zzp’ers zijn vaak niet aansloten tot brancheorganisaties en beschikken dan niet over keurmerken maar leveren wel zeer waardevol werk.

Maak duidelijke afspraken

Zorg voor het maken van duidelijke afspraken met de schilder voordat er wordt gestart met de werkzaamheden. Het is belangrijk dat de afspraken goed geformuleerd worden en vastgesteld zijn op papier, het liefst in de vorm van een offerte. Door het maken van concrete afspraken voorkom je miscommunicaties en weet je zeker dat elke partij weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Vergelijk offertes voordat je een schilder inhuurt

Schakel je een schilder in, vergelijk dan eerst een aantal offertes voordat akkoord gaat met de eerste de beste schilder die je een offerte toestuurt. Vraag hierbij offertes aan bij meerdere schilders uit je eigen omgeving zodat je een vergelijking kunt maken. Kies vervolgens de schilder uit je het meest aanspreekt qua budget, wensen en voorkeuren.

Lokale schilder kiezen

Een lokaal schildersbedrijf is vele malen betrouwbaarder aangezien deze schilder de omgeving goed kent en meestal ook uit de regio komt. Schilders uit de eigen omgeving weten precies wat de lokale eisen en regels zijn, kunnen er sneller bij zijn en zijn goedkoper vanwege de korte afstand en dus de lage kilometerkosten.

Btw inclusief of exclusief

Check of de offerte die je hebt ontvangen van de schilder inclusief of exclusief de btw is. Niet alle schilders geven offertes uit met de btw, wat kan zorgen voor misverstanden op moment dat de btw nog bij de kosten wordt toegevoegd. Daarnaast kan je vele malen beter en eerlijker vergelijken als alle offertes inclusief de btw zijn.

Besparen op de kosten

Het inhuren van een schilder kan veel geld kosten, zeker als het gaat om een grote schilderklus of als de taken complex zijn. Je kunt op de volgende manieren op de kosten van een schilder besparen:

  • Vergelijk eerst offertes van meerdere schilders en kies dan pas de goedkoopste deal uit zodat je op de kosten kunt besparen.
  • Kies een lokale schilder om minder aan kilometerkosten te betalen vanwege de kortere afstand.
  • Check in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen bij de gemeente voor de arbeidskosten van het schilderwerk om zo te kosten te verlagen.
  • Vergeet niet dat de kosten van de schilder zeker met 20% worden verhoogd tijdens het buitenschildersseizoen.
  • Ga voor kwantumkorting door te checken of er meer geïnteresseerden zijn om je heen die ook een schilder in willen huren zodat jullie de kosten kunnen delen onderling.
  • Voer bepaalde voorbereidende taken zelf uit om op de arbeidskosten te besparen.
  • Schaf tweedehands verf aan tegen een goedkope prijs.

Overweeg je het inhuren van een schilder om het schilderwerk van je woning een verfrissende opknapbeurt te geven? Dit is een zeer goed idee als je de levensduur van je huis wilt verlengen. Daarnaast oogt een pas geschilderd huis zeer mooi en goed onderhouden Vergeet niet om eerst meerdere offertes aan te vragen bij schilders uit je eigen regio zodat je met deze gegevens een vergelijking kunt maken. Kies vervolgens de schilder uit die voldoet aan je wensen, voorkeuren en budgetseisen.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: