Kies voor uzelf én voor het milieu; schaf een waterontharder aan

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een waterontharder is een praktisch ding voor uzelf, maar ook goed voor het milieu. Misschien had u dat niet verwacht want het is wéér een apparaat dat u moet aanschaffen en dat stroom kost. Ondanks dat het milieu inderdaad belast wordt door de aanschaf en uiteindelijk ook het afvoeren van een waterontharder, is het zeker wel goed.

De voordelen van een waterontharder voor uzelf

Misschien denkt u ‘Nee niet nog een apparaat aanschaffen, want ik heb al zoveel.’ Toch is het aan te raden een waterontharder te overwegen omdat het vele voordelen biedt voor uzelf. Hoe vaak sta jij het sanitair te poetsen en de kalkaanslag te verwijderen? Met een waterontharder is dat namelijk verleden tijd! U hoeft dus minder schoon te maken en dat scheelt een hoop tijd.

Uiteindelijk door lang gebruik kan bestaande kalkaanslag verdwijnen. Het water dat namelijk langs de al bestaande laag van kalk loopt, neemt ook weer kalk mee. Hierdoor wordt het dus steeds een beetje minder tot het weg is. Als u kijkt naar bijvoorbeeld verwarmingselementen, zoals een thermostaatkraan, dan houdt het in dat deze dus ook langer mee gaat én dat u minder hoeft te stoken. Kalk heeft namelijk een isolerende werking op bijvoorbeeld verwarmingselementen.

Andere voordelen voor uzelf zijn bijvoorbeeld een stabielere PH waarde van het water waardoor u minder snel huidklachten krijgt, zoals een droge huid of eczeem. En tot slot is ook de smaak van het water lekkerder voor als u van koffie of thee houdt. Maar ook een gewoon glas water zal heel anders en veel zachter smaken als u een waterontharder gebruikt.

De voordelen van een waterontharder voor het milieu

De voordelen voor uzelf zijn nu wel duidelijk, maar wat is dan het voordeel voor het milieu? Eigenlijk overlappen de voordelen voor uzelf en de voordelen voor het milieu elkaar. Als u minder hoeft te stoken door kalkaanslag, dan bent u bewuster bezig met het milieu en wordt deze minder belast.

Maar andere zaken, zoals zeep, is vooral een punt waarmee u het milieu meer ontziet. U hoeft namelijk met water zonder kalk minder zeep en wasmiddelen te gebruiken. Hierdoor voert u dus ook minder vervuild water af en belast u het milieu minder. In het verlengde daarvan gaat kleding langer mee waardoor deze een langer leven hebben. Dit levert ook een mindere belasting op het milieu op.

Niet alleen kleding gaat langer mee, ook uw apparaten gaan langer mee. Doordat kalk echt een aanslag geeft op bijvoorbeeld uw koffiezetapparaat, gaat deze ondanks ontkalken uiteindelijk minder lang mee. Hierdoor schaft u sneller een nieuwere aan en gebruikt u in uw leven dus meer grondstoffen dan nodig is als u met een waterontharder u water zou verbruiken.

Eigenlijk kunt u dus zeggen dat een investering in een waterontharder een milieuvriendelijke investering is en absoluut op u lijstje moet als u wilt verduurzamen of gaat verbouwen. Zowel voor uzelf als voor het milieu.

De kosten vallen ook mee!

Natuurlijk is het ook belangrijk om de kosten mee te nemen als u een product gaat aanschaffen. Want het is leuk dat het goed is voor uzelf én voor het milieu, maar als daar een gigantisch prijskaartje aan hangt dan schiet u er nog niets mee op misschien.

Er zijn verschillende soorten methodes om water te ontharden. Denk aan de eenvoudige methode die ook in een vaatwasser wordt gebruikt: reinigingszout. U kunt ervoor kiezen om een elektrische of mechanische waterontharder aan te schaffen. De kosten zijn ongeveer gelijk en ze hebben allebei verschillende voor- en nadelen. Daar komen nog installatiekosten bij en als uw systeem werkt met zout dan nog het zout.

Al met al kunt u zeggen dat u een waterontharder al geïnstalleerd en wel kunt aanschaffen voor zo’n € 1.000,-. Natuurlijk is en blijft het een investering, maar het levert u wel voor uzelf én voor het milieu vele voordelen op. En als uw kleding langer mooi blijft, u minder hoeft te poetsen, u minder hoeft te stoken en het milieu minder belast? Dan heeft u die investering al heel snel terugverdiend en draagt u ook nog een steentje bij aan een beter milieu.

Als u de investering toch te groot vindt én extra aan het milieu wil denken dan kun u zich ook begeven op de tweedehands markt. Er zijn in de loop van de jaren al verschillende type en modellen waterontharders op de markt gebracht en inmiddels ook op de tweedehands markt beschikbaar. Dit heeft als voordeel dat u investering minder groot is, maar ook dat een waterontharder een tweede kans krijgt. Zo belast u het milieu minder omdat u geen nieuw apparaat hoeft aan te schaffen en dus ook minder grondstoffen nodig hebt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: