Isoleer uw spouwmuur duurzaam en tegen normale kosten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

In de huidige tijd zijn we druk bezig om onze woningen beter te isoleren. Dit doen we vanuit het oogpunt dat we dan minder hoeven te stoken, maar ook vanuit milieubewust oogpunt. Ook als uw spouwmuur wilt gaan isoleren dan hoeft u dit niet met de meest bekende producten te doen, maar kunt u juist kiezen voor een duurzaam product. En dit kunt u allemaal doen zonder enorme hoge kosten te moeten betalen voor dure materialen.

Spouwmuurisolatie is belangrijk tegen vocht in uw woning

Als u erover na denkt om een spouwmuurisolatie uit te voeren dan wilt u waarschijnlijk meer achtergrondinformatie. Er moet namelijk wel een reden zijn om dit te laten doen. Het is een investering en daarmee hoe dan ook een kostenpost. Zonder isolatie in de spouwmuur vergaat de warmte in uw  huis sneller doordat deze eenvoudig door de muren heen naar buiten kan trekken. Dat komt omdat er geen isolatie zit en op die manier moet u meer stoken om het binnen aangenaam warm te krijgen en te houden. Doordat u het binnen makkelijker warm houdt en de muren aan de binnenzijde dus ook warmer zijn, houden ze ook minder vocht vast. Op die manier werkt u gelijk een vochtige woning tegen en voorkom u vochtproblemen door vochtplekken en schimmels.

Uit onderzoek is gebleken dat met een goede spouwmuurisolatie u tussen de 20% en 25% minder warme verliest in uw woning. U kunt dit niet één op één omslaan naar uw energierekening natuurlijk, want er zijn waarschijnlijk nog andere zwakke plekken in de woning. Wel kunt u zeggen dat u al snel 10% minder hoeft te stoken als u een goede spouwmuurisolatie in uw woning hebt. Dat rekensommetje is dus snel gemaakt!

Een bijkomend pluspunt is dat bij een goede isolatie van de spouwmuur u ook geluidsdemping hebt van buiten. Dit kan vele voordelen bieden als u bijvoorbeeld aan een drukke weg woont of aan een weg waar wat harder gereden wordt. Op die manier kunt u én uw energiekosten drukken én dempt u het geluid dan van buiten naar binnen komt.

Een spouwmuurisolatie is en blijft een investering, maak hem duurzaam

Het maakt niet uit elk materiaal er gebruikt wordt om de spouwmuurisolatie uit te voeren, het is en blijft een investering. Als u een professioneel bedrijf de uitvoering laat doen zit u met opstartkosten en materiaalkosten, waardoor u al snel bij een gemiddelde woning op zo’n € 2.000,- aan kosten zit voor een normale isolatie. Een kleine kanttekening is dat het niet aan te raden is om de isolatie zelf te doen. Het luistert namelijk nogal nauwkeurig hoe de isolatie wordt aangebracht, op welke plekken en hoogtes. Een verkeerde uitvoering kan schade aan de muren toebrengen en dat kan betekenen dat de buren ook schade ondervinden. Het herstel is vaak vele male duurder dan een professional de uitvoering van de isolatie laten doen.

Verduurzaam de investering van uw spouwmuurisolatie

Als u toch al een investering gaat doen, dan is het een kleine moeite om deze gelijk duurzaam te doen. Op die manier houdt u rekening met het milieu en hebben de generaties na ons meer plezier van alles wat de wereld ons te bieden heeft.

Zodra u met een professional in gesprek bent kun u aangeven dat u graag een duurzame isolatie wilt. Op die manier kan hij rekening houden met de materiaalkeuzes. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor minerale wollen, zoals glaswol en steenwol. Dit zijn producten die gemaakt zijn uit gerecycled glas of vulkanisch gesteente. En het voordeel is van deze keuze dat het ook nog een keer in de lagere prijsklasse valt.

Een andere mogelijke productkeuze zijn EPS parels, zoals de PS isolatieparels of de Neopixels. Dit is een ideaal product voor smallere ruimtes en hebben een hoge isolatiewaarde. Het produceren zelf van de parels is minder duurzaam, maar het gebruik ervan is juist ontzettend duurzaam. Ze kunnen namelijk eindeloos gerecycled worden en zijn daarom ook een goed alternatief voor de minerale wollen als er onvoldoende ruimte is.

Dan is er nog een laatste groep op het gebied van een duurzame keuze, namelijk de biologische isolatiematerialen. U kunt denken aan producten van stro, hennep, vlas, katoen en zeewier. Dit is de meest milieuvriendelijke keuze op het gebied van isolatieproducten. In sommige gevallen zijn de isolatiewaarden gelijk aan de EPS parels en in andere gevallen aan de isolatiewaarde van de minerale wollen. Hoe dan ook is het de moeite om te overwegen om voor een biologisch product te gaan. Zo gaan de biologische producten vaak lang mee, kunnen ze makkelijk gerecycled worden en heeft u geen belastende grondstoffen nodig om ze te produceren.

De kosten van duurzame spouwmuurisolatie

Ondanks dat u misschien denkt dat biologische en duurzame producten altijd duur zijn, is dat in dit geval niet zo. De kosten van duurzame en niet duurzame materialen verschillen niet veel op het gebied van prijs. Er zijn bij alle productsoorten andere voor- en nadelen te noemen, maar als u puur kijkt naar de kosten hoeft u niet te schrikken. Ook voor een duurzame spouwmuurisolatie zit u net zoals bij een niet duurzame keuze op ongeveer € 2.000,- voor een gemiddelde woning. Het kost dus eigenlijk niets meer om deze keuze te maken als u kijkt naar de investering en u ondersteunt wel het milieu door deze minder te belasten.

Subsidie op spouwmuurisolatie

Een klein lichtpuntje in de hoge kosten van de spouwmuurisolatie is dat er vrijwel elk jaar een budget is om te verduurzamen bij de overheid. Dat houdt in dat u voor een deel u investering terug kan krijgen door subsidie aan te vragen. Let er wel goed op dat u dit doet vóórdat de werkzaamheden worden uitgevoerd, want er zitten vaak strenge voorwaarden aan. Een professional kan u helpen met de juiste keuze te maken als u gebruik wilt maken van de subsidie.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: