Een koel huis zonder hoge kosten met een moderne airco

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De zomers worden over het algemeen al jaren warmer en warmer en we verlangen vaker naar koelte. Zeker als het om ons huis gaat. Het is lastig om op de warme dagen goed te ventileren en de koelte binnen te houden. Hoe goed u ook probeert om de zon niet binnen te laten, ramen en deuren overdag dicht te houden, uiteindelijk ontkomt u niet aan de warmte. Om die reden worden airco’s steeds populairder en vaker geplaatst. Ze staan alleen bekend om hun grote buiten (of binnen) units. Dat is vanaf nu verleden tijd!

Een airco heeft vele voordelen voor warme zomerdagen, maar ook voor koude wintermaanden

De airco staat bekend om zijn verkoelende werking tijdens warme zomerdagen. Maar wist u ook al dat een airco kan verwarmen? Een andere bijkomstigheid is dat een airco ook ervoor zorgt dat de lucht minder vochtig wordt in huis. Hierdoor heeft u minder kans op vochtproblemen in de woning. Bij het plaatsen van de airco is het dus belangrijk dat u ervoor kiest dat deze in de ruimte wordt geplaatst die u zomers graag wilt verkoelen en ’s winters graag wilt verwarmen.

Als nadeel van een airco wordt vaak het energieverbruik gezien, maar dat is onterecht. Eigenlijk verbruiken de airco’s van deze tijd niet meer of minder stroom dan een koelkast of wasdroger. Ze zijn dus zuiniger geworden dan de gedachte die we van vroeger hebben. Dat is dus geen reden meer om hem niet aan te schaffen.

Een ander onterecht nadeel is het noemen van het negatieve effect op het milieu. Het klopt dat er koelvloeistof in de airco zit die schadelijk kan zijn voor het milieu. Maar aan koelvloeistof zitten strenge eisen om de schade te beperken én zolang er geen lekkage is, is er ook geen probleem voor het milieu.

Eigenlijk is er dus geen reden om deze zomer niet te kunnen genieten van een verkoelde kamer en ’s winters te genieten van een verwarmde kamer door een airco. Maar dan nog het grote punt: dit kan dus zonder buitenunit.

Kies voor een airco zonder buitenunit

Niet iedereen had de mogelijkheid om een airco op te hangen vanwege de grote buitenunit. Het kan zijn dat u er gewoon geen plek voor hebt op een buitenmuur of dat de buren hierover kunnen gaan klagen. Vanaf nu is dat verleden tijd want er zijn airco’s zonder buitenunit op de markt. Dit noemen we een monoblock airco.

De voordelen van een monoblock airco zijn het niet hebben van een buitenunit, maar ook de kosten zijn beperkt. U krijgt namelijk slechts twee roosters, waardoor u én minder grondstoffen gebruikt én minder installatiewerkzaamheden hoeft te betalen. U kunt namelijk als u een beetje handig bent de installatie zelf uitvoeren. Er hoeft namelijk geen F-gaskoppeling gemaakt te worden. Hierdoor hoeft u dus ook niet onnodig lang te wachten tot een installateur tijd heeft om uw airco te installeren. Een ander groot voordeel van een airco zonder buitenunit is hun zuinigheid. Vrijwel elk monoblock heeft een energielabel A, waardoor hij dus niet veel meer verbruikt dan een gemiddelde koelkast of wasdroger.

Een nadeel van een monoblock airco is wel dat hij niet geschikt is voor grote ruimtes. Hij heeft al met al wat minder capaciteit dan airco’s met een buitenunit. Het is dus belangrijk om u vooraf goed te laten informeren of een monoblock airco voor jou geschikt is of dat u toch aan een airco vast zit met een buitenunit vanwege de benodigde capaciteit. Daar moet zeker bij gezegd worden dat voor een normale slaapkamer, thuiskantoor of woonkamer er voldoende capaciteit zit in een airco zonder buitenunit. Hou er wel rekening mee dat in de ruimte waar de airco is geplaatst er geluid aanwezig is van de airco. Normaliter is dit ongeveer 40 decibel en ook op dit vlak vergelijkbaar met een gemiddelde koelkast of vaatwasser. U hoeft dus geen geluidsoverlast te ervaren van u monoblock airco, maar hij zal niet volledig fluisterstil zijn.

De kosten van een monoblock airco zijn over het algemeen lager dan van een airco met buitenunit omdat er minder werkzaamheden hoeven plaats te vinden én u minder product nodig hebt. Vanaf 1.000euro kunt u al een airco zonder buitenunit laten plaatsen en genieten van een koele zomer en een warme winter zonder gas te hoeven gebruiken. Op die manier denkt u dus dubbel aan uw eigen portemonnee, maar houdt u ook rekening met het milieu. Want minder gasverbruik is goed voor het milieu waardoor de generaties na ons ook kunnen genieten van al het moois dat de aarde te bieden heeft.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: