leiding afdoppen

Leiding afdoppen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Iedere woning is voorzien van leidingen. Deze leidingen zijn nodig voor een groot aantal doeleinden en apparaten, waardoor ze ook goed moeten werken. Tegelijkertijd zijn er ook leidingen die na verloop van tijd niet meer gebruikt worden, waardoor je ervoor wilt zorgen dat hier geen water meer doorheen komt. De leiding afdoppen biedt dan een goede oplossing. Echter moet je hierbij goed weten welke werkzaamheden uitgevoerd worden. En wat houdt het afdoppen eigenlijk in? Hoe kun je een professional inschakelen voor de klus? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je goed voorbereid de offertes aan kunt vragen bij bedrijven in de omgeving. 

 

Wat houdt een leiding afdoppen in?

Een leiding afdoppen houdt in dat de waterleiding dichtgemaakt wordt, zodat er geen water meer doorheen kan komen. Dit kan bijvoorbeeld als je werkzaamheden aan de woning uit gaat voeren, waarbij nieuwe leidingen gelegd worden. Het afdoppen kan dan op verschillende manieren gebeuren, waarbij het mede afhankelijk is van de situatie waarin je zit. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar knelkoppelingen. Deze optie wordt alleen gebruikt als de leidingen niet in een muur zitten. Daarom kan een leiding ook afgedopt worden door middel van solderen. Er komt dan een speciale dop op de leiding, die het water tegenhoudt. 

 

Waarom moet je dit doen? 

Een leiding afdoppen doe je voor verschillende werkzaamheden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de badkamer naar een nieuwe ruimte wilt verplaatsen. In dit geval blijven de oude leidingen achter, waar het water ook doorheen blijft gaan in de woning. Door de leidingen dan af te doppen, zorg je ervoor dat het water dan niet in de ruimte sijpelt, maar teruggaat naar de andere leidingen. Ook worden de werkzaamheden vaak uitgevoerd als er een buitenkraan aanwezig is die nooit gebruikt wordt. Deze kraan zal dan namelijk altijd wat water druppelen, waardoor je onverhoopt meer gebruikt dan nodig in de woning. Je kunt daarom de kosten voor het water aanzienlijk lager houden. 

 

Kun je dit zelf uitvoeren?

Als je voldoende kluservaring hebt, kun je het afdoppen van leidingen zelf uitvoeren. Hierbij moet je wel goed opletten welke manier je gebruikt. Het gebruiken van een knelkoppeling mag immers niet altijd gebeuren. Je zult daarom goed moeten bekijken welke stappen je moet doorlopen en welke manier van afdoppen het beste bij je past. Tevens moet je ervoor zorgen dat je de juiste gereedschappen in handen hebt. Deze gereedschappen zullen daarom op voorhand al aangeschaft moeten worden. Als je weinig ervaring hebt met het afdoppen en andere klussen in de woning, kan het al snel veel werk gaan kosten en ben je lang bezig voordat je de juiste resultaten hebt. 

 

Waarom een professional langs laten komen?

Je kunt er altijd voor kiezen om een professional in te schakelen voor het afdoppen van de leidingen. Een professional heeft hier al jarenlang ervaring mee, waardoor de leidingen snel afgedopt zijn. Als je iemand hebt ingeschakeld voor het verplaatsen van de badkamer, zal deze ook met jouw leidingen aan de slag kunnen gaan. Als dit niet in de specialisatie zit, heeft deze altijd iemand in het netwerk die de klus kan realiseren. De professional zorgt er dan niet alleen voor dat de leidingen afgedopt zijn, maar ook dat alles zo netjes mogelijk achtergelaten wordt. Je zult hierdoor vrijwel niets van de werkzaamheden merken. 

Het inschakelen van een professional levert echter nog een groot voordeel op. Een bedrijf heeft namelijk te allen tijde de juiste gereedschappen om de klus uit te voeren. Zo is er bijvoorbeeld een knelkoppeling in meerdere formaten, welke de professional op voorraad heeft. Voor het solderen heeft de professional ook alle benodigdheden al in de bus liggen. Er hoeft hierdoor niets meer aangeschaft te worden en je zorgt ervoor dat je snel verder kunt met het klussen in de woning. Zelfs zonder ervaring kun je dus alles reageren. 

 

Wat is de kostenopbouw van de professional?

Een leiding afdoppen brengt altijd kosten met zich mee. Als je zelf met de werkzaamheden aan de slag gaat, moet je de gereedschappen en materialen aanschaffen. Als je de professional inschakelt, zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden in de uiteindelijke kosten. Zo zal deze professional bijvoorbeeld een bedrag vragen voor: 

  • De werkzaamheden 
  • Het aantal kilometers 
  • De benodigde materialen 

 

Een professional zal altijd een bepaald bedrag voor de werkzaamheden vragen. Hier komt een eerste vergelijking om de hoek kijken. Er zijn namelijk professionals die een bedrag per uur vragen, maar ook die een vaste prijs aanhouden voor de werkzaamheden. Dit zal daarom ook een groot deel van de kostenpost geven en je kunt ervoor zorgen dat je relatief goedkoop uit gaat zijn. Zorg er echter wel voor dat je niet alleen naar de goedkoopste oplossing kijkt. Je wilt immers ook voorzien zijn van kwaliteit. Verschillende recensies van het bedrijf kunnen ervoor zorgen dat je weet of je waar voor jouw geld krijgt. 

Je kunt echter ook bedragen verwachten voor de materialen die de professional gebruikt. Wanneer je de professional alles aan laat schaffen voor de klus, zal je hier een bedrag voor terugzien op de factuur. Hier kunnen ook grote verschillen bij komen. Ook hierbij moet je niet voor de goedkoopste oplossing gaan. De materialen zijn immers niet voor niets in meerdere prijsklassen te vinden en met de goede kwaliteit bij de materialen zorg je dat je voor langere tijd profiteert van de werkzaamheden en na een aantal jaar niet met een lekkage komt te zitten. Als laatste zul je de voorrijkosten moeten bekijken, die bij een bedrijf in de omgeving vaak meevallen. 

 

Zorg voor het beste bedrijf 

Moet je jouw leiding afdoppen voordat je doorgaat naar de andere klussen in de woning? Ontdek dan welke bedrijven in jouw omgeving jou kunnen helpen door offertes aan te vragen. Hiervoor zijn slechts een aantal gegevens benodigd, waarna de prijsopgaven geheel op maat gemaakt worden en je duidelijkheid krijgt over de kosten. Door een goede vergelijking te maken ontdek je welk bedrijf het beste bij je past en kun je de afspraak maken. De contactgegevens op de offerte kunnen ervoor zorgen dat je voldoende duidelijkheid krijgt en de afspraak kunt maken. 

Gerelateerd:

Direct naar:

leiding afdoppen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: