Gasloos huis: op de juiste volgorde

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Gasloos wonen: het is een streven waar we in 2050 allemaal aan moeten voldoen. Dit is namelijk het jaar waarin Nederland energieneutraal moet zijn en dat betekent dat gas niet meer gebruikt mag worden. De grootste verbruikers van gas in Nederlandse huishoudens zijn de verwarmingsketels, boilers en gasstellen. Het is dus zaak om deze vóór 2050 met een gasloos alternatief te vervangen.

De gemeente stimuleert woningeigenaren die zichzelf af laten sluiten van het gasnetwerk vaak met een subsidie en initiatieven zoals isolatiewerkzaamheden en het aanschaffen van een warmtepomp worden ook financieel gesteund. Gasketels (exclusief hybride warmtepompen) zullen binnenkort uit de handel genomen worden. Het is dus zeker een goed idee om hier ook aan te beginnen. Om uw woning gasloos te maken zijn een aantal maatregelen nodig en deze moeten in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Hier leest u over wat deze volgorde is en hoe u dit proces kunt financieren.

Geen maatregel is de moeite waard zonder isolatie

Het begint allemaal bij het isoleren van uw woning en dat is dan ook de eerste stap tijdens het proces. Door uw woning te isoleren zorgt u ervoor dat de warmte die u opwekt niet of nauwelijks meer ontsnapt en dat levert u een besparing op. Als uw woning nog niet geïsoleerd is, dan investeert u dus eerst in muur-, dak-, bodem- en vloerisolatie, vervangt u uw kozijnen indien nodig en uw glas voor hoogrendementsglas.

Dit klinkt als een flinke investering, maar veel woningen in Nederland zullen al geïsoleerd zijn. Laat een expert naar uw woning kijken en u advies geven over de oppervlakten die in orde zijn en de gedeeltes van uw woning die aandacht nodig hebben. Als u een kruipruimte heeft en/of een schouw, dan zijn er goedkopere isolatiemethoden beschikbaar dan wanneer u deze niet heeft. Kunststof kozijnen zijn aanzienlijk goedkoper dan houten- of aluminium varianten.

Subsidie isolatie: voert u twee of meer isolatiemaatregelen uit aan uw woning, dan maakt u gebruik van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Na isolatie is ventilatie aan de beurt

Als u uw woning isoleert dan trekt u deze als het ware een regenjas aan. En dan een regenjas zonder ventilatie. U weet zelf waarschijnlijk maar al te goed wat er gebeurt als u met deze jas op de fiets stapt. De warmte van uw lichaam kan niet weg en er ontstaat condensatie. Hetzelfde gebeurt met uw woning als u deze niet ventileert. Er zijn speciale ventilatiesystemen beschikbaar voor geïsoleerde woningen die niet te veel kostbare warmte afvoeren. Investeren in een dergelijk ventilatiesysteem is stap 2.

Subsidie ventilatie: momenteel niet beschikbaar.

Lage temperatuurverwarming

Nadat uw woning geïsoleerd is en geventileerd wordt is het tijd om een vorm van lage temperatuurverwarming aan te schaffen. Dit is om uw woning voor te bereiden op een warmtepomp of zonneboiler. De meeste mensen kiezen dan voor vloerverwarming, maar er zijn ook speciale convectoren of lage temperatuur radiatoren. In beide situaties worden uw ruimtes verwarmd met koeler water. Dat betekent dat uw ketel minder hard hoeft te werken en u dus geld bespaart.

Subsidie lage temperatuurverwarming: momenteel niet beschikbaar.

Gasloos verwarmen

De meest gangbare manier om uw woning gasloos te verwarmen is met een warmtepomp. En een warmtepomp werkt het beste op lage temperatuurverwarming. Er bestaan enorme warmtepompsystemen die worden ingegraven en waar u dus ook een vermogen voor betaalt. Deze zijn daarom ook eigenlijk alleen bij nieuwbouw een goede keuze. Gelukkig worden er nu al lucht-water warmtepompen gemaakt die simpelweg de plaats innemen van uw huidige ketel. Deze warmtepompen worden steeds goedkoper en zijn niet veel duurder meer dan een goede hr-ketel.

Een alternatief voor een warmtepomp is een zonneboiler. Dit is een apparaat dat de warmte van de zon opslaat in een boiler en dat doet het met zonnecollectoren op uw dak. Zonneboilers werken ook het beste met lage temperatuurverwarming, omdat ze het water niet zo snel en gemakkelijk verwarmen als een gasketel. Sluit uw warmtepomp of zonneboiler aan op uw verwarmingssysteem en u heeft de grootste gasverbruiker in huis verwijderd.

Subsidie warmtepompen en zonneboilers: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een elektrische kookplaat aanschaffen

Het aanschaffen van een elektrische kookplaat kan eigenlijk tijdens elke fase van dit proces. Wij hebben het hier aan het einde gezet, omdat het een vrij goedkope en gemakkelijke oplossing is, waarmee u de punt op de i zet. Elektrisch koken is voor veel mensen al gewoon en dus een stap die u ook gemakkelijk zet als u minder gas wilt gaan gebruiken.

Subsidie elektrisch koken: momenteel niet beschikbaar.

Uw woning laten afsluiten van het gasnetwerk

Met deze maatregelen bent u klaar om uw woning af te laten sluiten van het gasnetwerk. En dat doet u via uw energieleverancier. Vanaf het moment dat zij uw aansluiting verwijderen bent u officieel een gasloos huishouden geworden.

Subsidie afsluiten gas: veel gemeenten maken hier geld voor beschikbaar. Ga dus naar uw gemeentehuis of digitale loket om na te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Gasloos worden: de financiële steun

U heeft al gezien dat er een aantal subsidies zijn waarvan u gebruik kunt maken als u deze maatregelen neemt. Door uw woning stapsgewijs gasloos te maken zal u merken dat u besparingen gaat zien op uw energierekening. Ook met deze besparingen betaalt u een gedeelte van uw investeringen af. Als u uw hypotheek vervangt voor een Groene Hypotheek dan gaat het rentepercentage dat u betaalt naar beneden naarmate uw woning energiezuiniger wordt. Ook dat levert besparingen op.

Investeer in zonnepanelen en u kunt met uw gasloze woning volledig zelfvoorzienend worden met betrekking tot uw energieverbruik. Gasloos is de toekomst en met de bovenstaande stappen werkt u hier ook geleidelijk naartoe.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: