Mechanische- en elektronische waterontharders, wat is het verschil?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Waterontharders helpen u in één keer van uw problemen met hard water af. Hard water bevat meer kalk en magnesium en dat blijft kleven aan de elementen van uw apparaten, aan de muren van uw badkamer, aan uw haren en lichaam, aan de thee- en koffiekopjes, in uw kleding en aan uw ramen. Problemen met kalk herkent u dan ook aan apparaten die op den duur slecht werken en vroegtijdig defect raken, aan strepen op de tegels en ramen, aan droge haren en een droge huid, aan aanslag in uw kopjes en aan vale en harde kleding.

Een waterontharder filtert uw water en kan alle kalk en magnesium verwijderen voordat het uw kranen uit stroomt. Het wordt aangeraden om een kleine resthardheid in te stellen. De bovenstaande problemen verdwijnen en u merkt dat direct. De elementen van uw apparaten worden langzaam weer schoon en deze verbruiken minder energie en gaan langer mee. Wilt u een waterontharder aanschaffen, dan heeft u de keuze tussen een mechanisch- en een elektrisch apparaat. Hier leest u over de verschillen tussen deze twee.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt met een systeem dat ionen verwisselt. De filters in het apparaat bevatten harsbolletjes met negatief geladen natriumionen. De calcium- en magnesium ionen in uw water, die de hardheid van uw water bepalen, zijn positief geladen. Als deze langs de harsbolletjes stromen nemen de positieve ionen (kalk en magnesium) de plek in van de natriumionen. Het water dat vervolgens uit de waterontharder stroomt is zacht geworden. De filters worden als ze verzadigd zijn automatisch gereinigd met een zoutoplossing en de negatieve lading wordt hersteld. Daarna begint het hele proces opnieuw.

Het verschil in prijs

Eén van de verschillen tussen elektronische- en mechanische waterontharders is de prijs. Mechanische waterontharders zijn wat goedkoper, omdat ze niet computergestuurd zijn en het dus een simpeler apparaat is. Beneden gaan we uitgebreid in op de manier waarop beide systemen werken, maar hier vindt u eerst de prijs per apparaat en inclusief btw en montage. De prijs wordt voornamelijk beïnvloed door de capaciteit van het apparaat dat u aanschaft.

Soort waterontharder Prijs
Mechanische waterontharder €800 – €2000
Elektronische waterontharder €1000 – €2500

Het verschil in werking

Een mechanische waterontharder is goedkoper, omdat deze werkt met de druk die al op de leidingen staat. U hoeft deze dus ook niet op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Het apparaat reinigt op standaard tijden, wat betekent dat dit niet op vraag gebeurt. Gaat u op vakantie, dan blijft de waterontharder reinigen, ook als u een periode geen water gebruikt. Een elektrische waterontharder is wat ‘slimmer’. Deze gebruikt wel elektriciteit en bevat een computer waarmee u meerdere instellingen tot uw beschikking heeft, zoals een vakantie setting. Het apparaat reinigt de filters wanneer dat nodig is en niet wanneer het tijd is. Daardoor bespaart u zout. Deze apparaten zijn wat complexer en ook duurder.

De voor- en nadelen van beide apparaten

Om uzelf een goed beeld te vormen van de opties die u heeft, is het goed om de voor- en nadelen in beide situaties naast elkaar te zetten. Door af te strepen bepaalt u dan welk apparaat voor u het beste is. De volgende tabel geeft dit duidelijk weer.

Mechanische waterontharder Elektronische waterontharder
Voordelen:

Goedkoper in de aanschaf

Gebruikt geen stroom dus milieuvriendelijker

Geen stopcontact nodig op plek van installatie

Simpel apparaat met weinig kans op defecten

Voordelen:

Computergeregeld en filtert op vraag

Vakantiestand voor altijd fris water

Handige extra opties en instellingen

Minder onderhoud nodig

Zeer gebruikersvriendelijk

Nadelen:

Kans op stilstaand water is groter

Geen extra opties mogelijk

Geen inzicht in de processen

Meer onderhoud nodig

Filtert op tijd en niet op vraag

Nadelen:

Duurder in de aanschaf

Gebruikt stroom dus milieuonvriendelijker

Stopcontact nodig op plek van installatie

Complex apparaat dus grotere kans op defecten

Kies de juiste capaciteit

De keuze tussen een elektronische- en een mechanische waterontharder kan dus persoonlijk zijn, maar ook financieel of infrastructureel. Heeft u op de plaats waar u het apparaat wilt plaatsen geen stopcontact, dan wordt de keuze voor u gemaakt. Wat u in beide gevallen goed moet beoordelen is de capaciteit van het apparaat dat u nodig heeft. Het is de bedoeling dat deze uw waterverbruik aan kan en u dus altijd van zacht water gebruik maakt. Er worden waterontharders aangeboden met een capaciteit van 10 tot en met 20 liter. Een gezin met 4 tot 7 personen heeft aan een apparaat met een capaciteit van 16 liter voldoende.

Welke waterontharder is het beste voor u?

Met de bovenstaande informatie is de keuze voor u vast gemakkelijker geworden. Een elektronische waterontharder is wat duurder, maar u bespaart zout omdat hij nooit onnodig reinigt. De kosten voor zout liggen bij een gemiddeld gezin overigens rond de €50 per jaar. Een mechanische waterontharder is goedkoper en gebruikt geen stroom en dat is milieuvriendelijker. Bij twijfel vraagt u uw specialist om hulp en maakt u de keuze samen. Eén ding is zeker: vanaf het moment dat de waterontharder is geïnstalleerd en u zacht water gebruikt, wilt u vast niets anders meer.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: