Hout aluminium kozijnen winnen ook in Nederland snel aan populariteit

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er zijn houten-, kunststof- en aluminium kozijnen te koop, maar tegenwoordig is het hout aluminium kozijn ook een feit. In Duitsland worden deze al een lange tijd succesvol geplaatst en is de vraag groot. In Nederland kwam deze ontwikkeling wat langzamer op gang, tot nu. Want hout aluminium kozijnen hebben een groot aantal voordelen waar kozijnen van een enkel materiaal niet tegen op kunnen boksen. Het is dan ook niet vreemd dat het hout aluminium kozijn in Nederland snel aan populariteit aan het winnen is.

Een hout aluminium kozijn?

Een kozijn gemaakt van hout en aluminium, hoe moet u zich dit voorstellen? Deze kozijnen bevatten een aluminium deel aan de buitenkant, dus langs de gevel, en het gedeelte dat binnen zichtbaar is, is gemaakt van hout. Het is dus niet zo dat het hout en aluminium aan de zichtbare kanten naast elkaar worden gebruikt. Aan de buitenkant heeft u strakke, moderne en onderhoudsarme kozijnen van aluminium en binnen creëren de houten kozijnen een warme en gezellige sfeer zoals alleen hout dat kan.

Het beste van beide werelden

Aluminium is een metaal dat veel beter bestand is tegen vocht en regen dan hout, dus aan de buitenkant van uw woning is het ideaal. Hout, daarentegen, heeft een warme uitstraling die aluminium mist. Door voor hout aluminium kozijnen te kiezen profiteert u dus van het beste van beide werelden. Aluminium is zeer onderhoudsarm, sterk, vochtbestendig en modern. Dit zijn allen eigenschappen die hout niet heeft. Hout is warm, heeft een isolatiewaarde, is natuurlijk en creëert sfeer. Aluminium voldoet aan geen van deze kenmerken. Samengevoegd in één kozijn ontstaat er dus een soort super-kozijn dat alle voordelen van beide materialen combineert. Dit komt in de onderstaande tabel ook duidelijk naar voren.

Aluminium Hout
Voordelen aluminium buiten:

 • Onderhoudsarm
 • Sterk
 • Moderne en strakke uitstraling
 • Duurzaam
 • Hoeft niet geverfd te worden
Voordelen hout binnen:

 • Sfeervol, natuurlijk en warm
 • Onderhoud is veel minder nodig
 • Hout heeft een isolatiewaarde
 • Past in elk interieur
Nadelen aluminium binnen:

 • Isoleert niet
 • Mist uitstraling en gezelligheid
 • Past niet bij alle interieurs
Nadelen hout buiten:

 • Niet weer-, vocht en uv-bestendig
 • Regelmatig onderhoud vereist
 • Onderhoud is zeer kostbaar

Andere voordelen van hout aluminium kozijnen

Het is dus wel duidelijk dat u met hout aluminium kozijnen de ideale kozijnen in huis haalt. U hoeft ze niet te onderhouden, maar profiteert toch van de uitstraling van hout. De buitenkant van uw woning ziet er altijd perfect uit zonder dat u hier veel tijd aan moet besteden. Uw gevel heeft direct een verzorgde uitstraling en dat altijd. Daar komt bij dat hout aluminium kozijnen goedkoper zijn dan enkel aluminium kozijnen en dat u zich op deze manier dus toch aluminium kunt veroorloven. Een laatste voordeel is dat hout aluminium kozijnen met een uitmuntende isolatiewaarde kunnen worden geleverd. Zo hoog zelfs, dat ze ook voor passiefwoningen kunnen worden gebruikt.

Een alternatief: kunststof

Hier moet wel bij gezegd worden dat hout aluminium kozijnen nog steeds duurder zijn dan enkel houten kozijnen en veel duurder zijn dan kunststof kozijnen. Als u met een beperkt budget werkt dan is kunststof voor u een goed alternatief. Dit is een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft, dat duurzaam is en lang meegaat, dat een uitstekende isolatiewaarde heeft en dat in alle kleuren kan worden uitgevoerd. Extra opties, zoals roeden, zonwering, een hor of een houtnerf zijn ook geen probleem. Kunststof kan ook in een metalen uitvoering geleverd worden, zodat u het uiterlijk van aluminium nabootst, maar hier niet de hoge kosten voor moet dragen.

Bekijk de kozijnen zelf

Het uiterlijk van kunststof is al lang niet meer zo plasticachtig als voorheen, dus als u twijfelt dan bezoekt u een aantal showrooms. U kunt dan zelf zien of hout aluminium uw voorkeur heeft of dat u toch liever voor een ander materiaal kiest. Alle materialen hebben voor- en nadelen en deze neemt u bij uw aankoop het beste goed in overweging. Aluminium is modern en strak, maar het heeft een prijskaartje. Hout is warm en sfeervol, maar heeft aan de buitenkant veel onderhoud nodig. Kunststof is goedkoop en veelzijdig, maar mist mogelijk voor u de uitstraling die u zoekt. Alleen door de kozijnen in het echt te bekijken, kunt u een weloverwogen beslissing maken.

Heeft hout aluminium de toekomst?

Het is niet vreemd dat hout aluminium kozijnen sterk in populariteit aan het toenemen zijn. Een trend die in Duitsland begon zet zich nu ook in Nederland voort. Het is een betaalbaar kozijn met een uitstekende isolatiewaarde en waarin alle voordelen van hout en aluminium worden gecombineerd. Daarnaast zijn ze ook online te bestellen, waardoor de prijs nog verder daalt en u zonder uw woning te hoeven verlaten uw kozijnen in een korte tijd bezit. Het lijkt erop alsof deze trend niet snel zal verwaaien en dat hout aluminium kozijnen ook in Nederland een begrip worden.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: