Wat kunt u met een dakkapel dat u met dakramen niet kunt?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wat is er nu gezelliger dan een schitterende zolderkamer, met schuine muren, getik van de regen op het dak, het uitzicht op de huizen of het land om u heen en de bijbehorende knusse sfeer die kamers op zolder automatisch uitstralen? Om van een zolderkamer een leefbare ruimte te maken heeft u licht nodig en ventilatie. Dat doet u op verschillende manieren en de meest gangbare methoden zijn dan een dakkapel of een dakraam. Hier leest u over dakkapellen en waarom deze de betere keuze zijn.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel wordt geclassificeerd onder de noemer uitbouw. Het is een manier om een bestaande ruimte uit te breiden en dat door het dak uit te bouwen. Dakkapellen vindt u dan ook meestal op zolderkamers. Een dakkapel heeft een plat- of een hellend dak, een aantal ramen en zijwanden. Door deze in uw dak te plaatsen bent u in staat om in de ruimte te staan. U kunt de dakkapel op maat laten maken, maar er is een hele grote prefab markt voor dakkapellen. Daardoor zijn de prijzen voor dakkapellen relatief laag, terwijl u er wel extra ruimt en een woonbare kamer aan overhoudt.

De voordelen van dakkapellen

Een andere optie die u heeft om uw zolder leefbaar te maken is om een dakraam te plaatsen. Hiermee brengt u ook licht en ventilatie binnen én u bent minder geld kwijt. Er zijn toch een aantal voordelen verbonden aan dakkapellen waar dakramen niet aan kunnen tippen.

  1. Een dakkapel creëert meer kubieke meters

Zowel een dakkapel als een dakraam voegen geen extra ruimte toe aan het vloerplan. Het aantal vierkante meters van de vloer blijft hetzelfde. Een dakkapel voegt wel extra kubieke meters toe en dat kan een dakraam niet. Als u een zolderkamer heeft dan zijn de schuine wanden knus en sfeervol, maar tegelijkertijd ook beperkend. Met een dakraam lost u dit niet op, maar met een dakkapel wel. Hierdoor wordt de kamer toegankelijker en gebruikersvriendelijker én heeft u meer opties met betrekking tot de inrichting ervan. De schuine wanden die over blijven behouden de knusse sfeer.

  1. Uw woning wordt meer waard

Mensen voelen zich automatisch aangetrokken tot zolderkamers en dakkapellen. Het knusse en gezellige gevoel in die kamer is eigenlijk nergens anders in huis na te bootsen. Daarom is een dakkapel een belangrijk verkooppunt op uw advertentie als u besluit uw woning te koop te zetten. Uw woning stijgt in waarde, ten eerste omdat u door uw zolderkamer in gebruik te nemen uw woonruimte vergroot en ten tweede omdat dakkapellen gewild zijn. Plaatst u een dakraam, dan is het indrukwekkende effect op de kopers toch niet hetzelfde.

  1. Een dakkapel is relatief goedkoop

Er zijn natuurlijk dure dakkapellen en goedkope dakkapellen, maar dat is met dakramen exact hetzelfde. U vindt tegenwoordig mooie en goed betaalbare dakkapellen bij prefab fabrikanten. Het is zo dat u dan minder inspraak heeft over het uiterlijk van uw dakkapel, maar de prefab markt is al lang net meer zo statisch als deze voorheen was. Bekijk een aantal prefab fabrikanten en u zult zien dat er best veel variatie is en dat u een aantal extra opties heeft om de dakkapel toch uniek te maken. Prijzen voor prefab kunststof dakkapellen beginnen al bij €4000 voor een dakkapel van 3 meter breed. Dit is inclusief de plaatsing en de btw. Voor dat geld krijgt u een groot aantal belangrijke voordelen terug.

  1. Een prefab dakkapel is net zo snel geplaatst

Een punt waar de dakkapel en het dakraam een gelijkwaardige score laten zien is het plaatsen. Een prefab dakkapel wordt compleet opgebouwd naar locatie gebracht, waar het alleen op het dak getimmerd moet worden en daar moet worden vastgezet. Dit is binnen een dag gedaan. Het plaatsen van één of meerdere dakramen is uiteraard ook gemakkelijk en snel. U hoeft dus niet voor een dakraam te kiezen in plaats van een dakkapel omdat u denkt dat de montage ingewikkelder is.

Punten waarop een dakraam beter scoort

De bovenstaande punten spreken in het voordeel van de dakkapel en dat vrij overtuigend. Er zijn natuurlijk ook punten waarmee een dakraam een betere optie wordt. Zo is het aanschaffen en plaatsen van een dakraam veel goedkoper dan het laten plaatsen van een dakkapel. De werkzaamheden die nodig zijn, zijn niet tijdrovend en leveren geen overlast op. Ook laat een dakraam meer licht binnen, omdat deze de vorm van het dak volgt en geen blokkerend afdakje heeft. Er worden schitterende dakramen aangeboden waarmee u zeeën van licht binnen haalt en een groot gevoel van ruimte creëert. Deze zijn dan wel net zo duur als een hele dakkapel en dat terwijl u er geen extra kubieke meters mee creëert.

Een dakkapel is een echte aanwinst

Voor een beetje extra geld creëert u met een dakkapel meer ruimte en verhoogt u de waarde van uw woning. En dat terwijl het laten plaatsen van een dakkapel relatief gemakkelijk is. Een ander belangrijk voordeel dat hier nog niet is genoemd, is dat u een dakkapel ook vergunningsvrij kunt laten plaatsen, mits u zich aan bepaalde regels houdt. Uw specialist en gemeente kunnen u daar uitgebreid over inlichten en de richtlijnen zijn vrij soepel. Met een dakkapel kunt u veel meer dan wat u met een dakraam kunt en kiest u voor een prefab model dan zijn prijs en installatie niet veel ingrijpender. Wilt u van uw zolderkamer echt iets speciaals maken, dan is een dakkapel dus dé manier om dat te doen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: