kosten chromebookEen Chromebook is een goed alternatief wanneer u een nieuwe laptop wilt kopen, maar niet het geld ervoor hebt of eraan uit wil geven. Het lijkt heel erg op een laptop, maar ze zijn een stuk goedkoper dan een echte laptop. Het verschil zit hem in dat u geen programma’s op een Chromebook kunt zetten, maar alleen internetapplicaties die u kunt downloaden in de Chrome Web Store. Lees snel verder om te kijken welke Chromebook het beste bij u past.

Minimale kosten: €200
Gemiddelde kosten: €500 Deze klus kost gemiddeld tussen de: €400 en €600
Maximale kosten: €1700

Prijsopbouw

Met een Chromebook kunt u veel verschillende dingen doen, zoals internetten en films kijken. U kunt hem ook gebruiken om games te spelen of een andere app te gebruiken. Deze kunt u downloaden in de Google Play Store. U heeft keuze uit wel duizenden apps en er komen er ook steeds meer bij. Een goedkope Chromebook kost u slechts ongeveer €250,-. Een stuk goedkoper dus dan een echte laptop. Hoe meer functies en kwaliteiten de Chromebook heeft, hoe duurder hij wordt. Er zijn verschillende merken waar u uit kunt kiezen, bijvoorbeeld Acer, Asus, HP en Lenovo.

Acer Asus Lenovo
11 inch €349,- X €249,-
14 inch €319,- €349,- €269,-
15 inch €349,- €299,- €429,-

Zoals u in de tabel hierboven kunt zien, bepaalt de grootte van het scherm niet per se de prijs van de Chromebook. Het gebruik van het internet staat centraal bij een Chromebook. U kunt Google Docs gebruiken om teksten te verwerken wat ook weer erg gemakkelijk is doordat u dan ook op uw computer of smartphone toegang heeft tot deze bestanden. Daarnaast is het gebruik van een Chromebook erg veilig, mede doordat u geen software installeert van externe partijen. Hier zitten namelijk vaak virussen tussen. Het besturingssysteem is Chrome OS en het apparaat is automatisch beveiligd tegen virussen via Google. De updates worden automatisch gedaan.

Voor- en nadelen

Een Chromebook is erg gemakkelijk in gebruik. U hoeft niet langer meer te configureren of wachten tot het apparaat opgestart is. Hij is namelijk binnen slechts vijftien seconden opgestart door de SSD schijf en u kunt dan direct aan het werk en online gaan. De batterij is energiezuinig waardoor hij lang meegaat. Een Chromebook is erg licht van gewicht waardoor u hem gemakkelijk ergens mee naartoe kunt nemen. Let er wel op dat niet alle programma’s werken op een Chromebook. Daarnaast kunt u niet alle Windows programma’s erop zetten, maar alleen programma’s die aangeboden worden in de Chrome Web Store of in de Google Play Store. Ook heeft een Chromebook relatief weinig ruimte om bestanden (online) op te slaan.

3 opties

Budget: Een Chromebook kunt u al kopen vanaf €250,-. Dit is dan een vrij eenvoudige Chromebook met toegang tot duizenden apps en heeft een opslagcapaciteite van ongeveer 64 GB. Zo kunt u het apparaat ook gebruiken om Netflix te kijken of om onderweg aan een verslag te werken op Google Docs. Het is vooral bedoeld voor basisgebruik zoals internet, tekstverwerken en mailen. De batterij van een budget Chromebook is uitstekend en gaat een hele werkdag mee zonder dat u hem op hoeft te laden.

Gemiddeld: Voor slechts honderd euro meer, namelijk zo’n €350,-, heeft u al een Chromebook van betere kwaliteit. Hij heeft dan extra features zoals een touchscreen om hem eenvoudig te bedienen. Het beeldscherm is full HD IPS waardoor u lekker kunt Netflixen in hoge resolutie. Het toetsenbord kunt u verlichten in het donker zodat het werken gemakkelijker wordt.

Duur: Een Chromebook is een goedkoper alternatief voor een laptop, maar toch kan de prijs hiervan ook flink oplopen, bijvoorbeeld tot zo’n €900,-. Het is dan een zeer luxe model waarvan u het scherm, dat ook touchscreen is, 360 graden kunt draaien. Daarnaast is hij uiteraard een stuk krachtiger en beter van kwaliteit dan een goedkoper model. Zo kunt u hier bijvoorbeeld ook zwaardere klussen mee aan zoals video’s bewerken en meerdere programma’s tegelijk laten draaien. Een Chromebook is ideaal als u veel onderweg bent en daardoor een lange batterijduur nodig heeft.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende functies van een Chromebook die hem een stuk duurder kunnen maken.

Scherm omklappen: Zo zijn er bijvoorbeeld Chromebooks waarvan u het scherm om kunt draaien. Het scherm zit dan tegen de achterkant van het toetsenbord aan waardoor het meer een tablet is met een standaard. Dit is een optie die een Chromebook wel een stuk luxer maakt, maar ook een stuk duurder.

Geheugen: Meestal geldt dat hoe meer geheugen een Chromebook heeft, hoe duurder hij is. Een budget Chromebook heeft vaak een opslagruimte van 32GB wat niet erg veel is en vrij snel vol is.

Hoe kunt u kosten besparen

Door een Chromebook aan te schaffen, bespaart u in principe al kosten. Het is namelijk een goedkopere versie van een laptop, maar u kunt er bijna net zoveel mee. Bedenk goed wat u precies met uw Chromebook wil doen zodat u precies weet welk model het beste bij u past. Wanneer u hem alleen wil gebruiken voor Netflix en schoolwerkzaamheden, is het niet nodig om een dure Chromebook te kopen. Door uzelf van tevoren goed in te lezen kunt u dus al veel kosten besparen.