Raamdecoratie top 10 tips

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je huis inrichten is een leuke klus, maar het kiezen van de juiste raamdecoratie kan vrij lastig zijn. Zeker als je moet kiezen uit veel verschillende mogelijkheden, vormen, afmetingen, kleuren en materialen. Door verder te lezen tref je 10 handige tips die je kunt hanteren als je op zoek gaat naar de juiste raamdecoratie voor je woning.

Raamdecoratie

Raamdecoratie brengt niet alleen extra sfeer en gezelligheid in je woning, maar het is ook heel praktisch om warmte en zonlicht binnen of buiten te houden. Het kopen van raamdecoratie hoeft helemaal niet veel te kosten, maar je moet wel rekening houden met allerlei factoren aangezien het vooral gaat om een persoonlijke keuze. Wat de een mooi vindt, hoeft de ander helemaal niet mooi te vinden.

Soorten raamdecoratie

Er zijn verschillende soorten raamdecoratie. Om een warme en huiselijke sfeer te creëren kan je gordijnen of een plissé laten installeren. Als je meer controle wilt over de lichtinval dan zijn duo rolgordijnen, shades, jaloezieën en een vitrage de juiste keuze. Als je liever voor een verduisterend effect gaat, kies dan voor verduisterende stoffen. Daarnaast kan je ook juist kiezen voor transparante stoffen of voor een rolgordijn met een zijgeleiding. Je kunt ook nog kiezen uit dubbel plisségordijnen, zware gordijnen, extra lange gordijnen, lamellen en raamdecoratie die vanaf een afstand te bedienen is.

De juiste decoratie kiezen

Het valt niet altijd mee om de juiste raamdecoratie te kiezen voor je woning. Als je op zoek gaat naar geschikte raamdecoratie, hou dan rekening met:

  • De mate van licht doorlatendheid of verduisterend effect. Je kunt kiezen voor raamdecoratie die de ruimte donker maken of juist veel licht binnenlaten.

  • Wil je aanwezige raamdecoratie of juist minder opvallende raamdecoratie?

  • Bepaal de uitstraling die de raamdecoratie moet geven. Zo kan je nagaan welke type, kleur en materiaal het best bij je situatie past.

  • Wat is het doel van de raamdecoratie? Aan de hand hiervan kan je kiezen wat de beste raamdecoratie is.

  • De mate van controle over de lichtinval zorgt voor meer of minder privacy en licht in de ruimte.

  • Moet de raamdecoratie ook isoleren, dan kan je voor raamdecoratie kiezen die een speciaal isolerend effect heeft waardoor de kou tegen wordt gehouden.

  • Hou altijd rekening met je budget. Overschrijd deze niet zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Zaken die belangrijk zijn bij raamdecoratie

Als je besluit raamdecoratie te gaan kopen, dan moet je op bepaalde zaken letten. Zo is het belangrijk dat de juiste decoratie beschikt over bepaalde zonwerende en licht tegenhoudende eigenschappen. Ook de mate van verduistering, de kleur, het budget en de gewenste sfeer zijn essentieel bij het maken van een keuze. Daarnaast moet je nog denken aan de interieurstijl, de persoonlijke voorkeur van de bewoners, de uitstraling en de mate van tochtwering.

Waarom een lokale specialist inhuren?

Moet je toch gebruik maken van de diensten van een specialist? Win dan liever het advies in van een lokale specialist. Moet de specialist langskomen om een kijkje te nemen naar de situatie om je te adviseren over de juiste raamdecoratie, dan ga je meer moeten betalen aan kilometerkosten. Je betaalt namelijk voor elke kilometer die de specialist moet rijden om te komen naar je toe. Daarnaast kan de lokale specialist sneller langskomen om je te adviseren over de mogelijkheden waardoor je de raamdecoratie ook sneller kunt regelen.

Keurmerken en garanties

De keurmerken en de garanties zijn zeer belangrijke zaken als je raamdecoratie gaat kopen. Let vooral op keurmerken zoals SKG, KOMO, Politiekeurmerk en het Bouwbesluit. Zo weet je zeker dat de materialen van hoog kwaliteit, milieuvriendelijk en veilig zijn. Daarnaast behoor je een goede garantieregeling te krijgen bij het aanschaffen van de raamdecoratie. Zo ben je gedurende een bepaald termijn volledig gedekt tegen onvoorziene problemen die zich kunnen voordoen in de nabije toekomst na de aanschaf.

Zelf doen of uitbesteden?

Het kiezen van de juiste raamdecoratie is iets heel persoonlijks, en zou je in principe zelf kunnen doen. Mocht het zo zijn dat je er niet zelf uitkomt, dan kan je altijd professioneel advies inwinnen van een specialist. Hierbij zou je contact kunne opnemen met een interieurarchitect of een raamdecoratie specialist. Zo weet je zeker dat je de geschikte raamdecoratie kiest voor je situatie.

Top 10 tips voor raamdecoratie

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar raamdecoratie die echt past bij je interieur en je stijl, en het liefst zelfs raamdecoratie op maat. Hieronder tref je 10 handige tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van de juiste raamdecoratie:

Tip 1: Bepaal eerst wat het doel gaat zijn van de raamdecoratie: verkoelen of verwarmen. Dit maakt het makkelijker om te weten waar je naar zoekt zodat je doelgericht op pad kunt gaan. Een goede specialist kan je hierbij helpen. Win dus het advies in van een erkend vakman als je op zoek gaat naar raamdecoratie voor je huis.

Tip 2: Ga voor lamellen: Lamellen worden beschouwd als ouderwets, maar ook lamellen zijn steeds populairder aan het worden. Je kunt hierbij makkelijk het buitenlicht regelen die je woning binnenkomt.

Tip 3: Laat vouwgordijnen installeren: Met vouwgordijnen heb je optimale privacy en wordt de warmte en het licht goed gereguleerd. Ideale keuzes zijn plisségordijnen die zowel doorschijnend, doorlatend als verduisterend te kopen zijn.

Tip 4: Klassieke shutters zijn weer in: Door shutters te installeren krijgt je huis een klassieke stijl waardoor je interieur direct opvalt. Daarnaast krijgt je huis een luxe uitstraling met shutters.

Tip 5: Rolgordijnen zijn ideaal: Vooral voor in de keuken of in de woonkamer omdat je zelf kunt kiezen hoeveel licht er naar binnen valt. Daarnaast kan je zowel luchtdoorlatende als verduisterende rolgordijnen vinden in allerlei kleuren.

Tip 6: Jaloezieën van hout: Door het hout krijgt je woning een natuurlijke en ook een industriële uitstraling met de juiste lichtinval waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel privacy je hebt. Jaloezieën kan je in alle kleuren kopen.

Tip 7: Gordijnen die tot aan de grond komen. Lange gordijnen zijn in. Hoe langer de gordijnen, des te groter het ruimtelijk gevoel aangezien de hoogte van de ruimte geaccentueerd versterkt wordt.

Tip 8: Kies voor verduisterende gordijnen in de slaapkamer. Dit brengt een goede nachtrust met zich mee waardoor je ook fris kunt beginnen aan een nieuwe dag als je opstaat. Er zijn allerlei kleuren verduisterende gordijnen te vinden op de markt.

Tip 9: Heb je kantelkiep ramen? Dan moet je rekening houden dat je een heel ander soort raamdecoratie nodig hebt. Het beste is om de geschikte raamdecoratie aan te schaffen door eerst te stappen naar een raamdecoratie specialist. Die kan je meer vertellen over de juiste raamdecoratie voor kantelkiep ramen.

Tip 10: Ga voor vlam vertragende stoffen. Het liefst zou je brandwerende raamdecoratie nemen, maar ga ten minste voor vlam vertragend materiaal zodat je het risico op brand zo veel mogelijk kunt verkleinen.

Offertes vergelijken

Ga je binnenkort raamdecoratie kopen maar weet je niet wat de beste keuze is voor jou situatie? De eerste stap is om offertes op te vragen bij verschillende specialisten uit je eigen omgeving. Vergelijk ten tweede al deze offertes met elkaar. Zo kan je enorm besparen op de kosten en weet je zeker dat je een betrouwbare specialist inhuurt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: