RK vs AK gipsplaten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wil je het plafond of de wanden op een strakke, gladde en mooie manier afwerken? Dan zijn gipsplaten de beste optie als je verzekerd wilt zijn van een duurzaam en prachtig eindresultaat. Gipsplaten zijn te koop in diverse soorten en maten, maar helaas is niet elke gipsplaat geschikt voor het plafond. Lees de tekst hieronder door om te weten wat het verschil is tussen RK en AK gipsplaten zodat je de juiste gipsplaten kunt kopen voor je klus.

Wat zijn gipsplaten?

Gipsplaten zijn platen die gebruikt worden om scheidingswanden en plafonds te maken. Er zijn diverse soorten en maten gipsplaten waardoor je soms de bomen niet ziet door het bos heen. Gipsplaten kunnen allemaal op elkaar letten, en toch bestaan er duidelijke verschillen tussen bijvoorbeeld RK en AK gipsplaten. RK en AK gipsplaten worden allebei voornamelijk gebruikt in de bouwsector. Nog een reden om gipsplaten te gebruiken is wanneer er een onderconstructie nodig is van metaal of hout. Als je zelf gipsplaten nodig hebt, ga dan eerst na waar je de gipsplaten voor nodig hebt, waar ze precies geplaatst worden en in hoeverre je van plan bent om de platen verder af te werken of niet.

Voordeel gipsplaten

Gipsplaten brengen een hoop voordelen met zich mee. Het is niet voor niets dat men steeds vaker kiest om hun plafond of wanden met gipsplaten af te werken. De meest relevante voordelen van gipsplaten zijn:

  • Gipsplaten zijn makkelijk te verwerken en op maat te snijden.
  • Gipsplaten kosten niet bepaald veel.
  • Met gipsplaten krijg je een glad oppervlak.
  • De isolatiewaarde is bij gipsplaten vrij hoog.
  • De brandwerendheid is hoog bij gipsplaten. Dit door de chemische verbindingen.

Gipsplaten zijn overigens ideaal voor plafonds en scheidingswanden die niet dragend zijn, zowel voor panden voor zakelijk en residentieel gebruik. Vergeet echter niet dat er ook nadelen komen kijken bij het gebruik van gipsplaten. Denk zo aan het feit dat gipsplaten kwetsbaar zijn en dat ze makkelijk kunnen beschadigen. Dit maakt het verstandig om heel voorzichtig te zijn bij het zelf vervoeren van de gipsplaten of om ervoor te zorgen dat de gipsplaten worden geleverd op locatie.

Soorten gipsplaten

We kunnen verschillende soorten gipsplaten onderscheiden. Denk zo aan plafondplaten, wandplaten, vochtbestendige platen voor natte ruimtes, stucplaten, brandwerende gipsplaten, stootvast gips en buigbaar gips. Het onderscheid tussen de verschillende soorten gipsplaten zit vooral in het formaat van de platen, maar ook in de randafwerking en in hoeverre de gipsplaat geïsoleerd is. Qua gipsplaat randafwerking heb je opties zat. De meest populaire mogelijkheden zijn de AK en de RK gipsplaten. Hieronder gaan we dieper in op beide soorten gipsplaten.

RK gipsplaten

RK gipsplaten zijn gipsplaten die van een ronde kant voorzien zijn, vandaar ook de afkorting RK. Deze gipsplaten zijn ideaal voor als je niet van plan bent om de gipsplaten vlak af te werken. Je hoeft bij RK gipsplaten namelijk de zichtbare kant niet perse af te werken of te smeren met voegcement. Het gaat om platen die een gipskern heeft, waarbij sprake is van een mantel van een soort goed hechtend karton. Met RK gipsplaten heb je overigens keuze zat als het om de kleuren gaat. Voor een optimale afwerking is het zelfs mogelijk om de naden van de platen af te voegen. Wil je RK gipsplaten kopen? Dan zijn deze gipsplaten beschikbaar in vrijwel elk formaat.

AK gipsplaten

AK gipsplaten en TK gipsplaten lijken er veel op elkaar, met wat afwijkingen aan de kanten en met een speciale uitvoering. Bij AK gipsplaten gaat het om gipsplaten die van 2 of 4 afgeschuinde kanten, AK afgekort dus, zijn voorzien. Dankzij deze gipsplaten heb je de mogelijkheid om de naad tussen twee gipsplaten geheel vlak af te werken oftewel je kunt de platen na afwerking naadloos laten aansluiten op elkaar, het liefst met gipspleister, gaasband of voegenvuller. Mocht je een afwerking willen waarbij er sprake is van een zichtbare naad, kies dan liever voor RK gipsplaten. Er zijn veel soorten AK gipsplaten, waaronder ook waterwerende die speciaal bedoeld zijn voor in de badkamer of hydro platen

RK of AK gipsplaten kiezen?

Moet je gipsplaten gaan kopen voor je plafond of muren en wil je weten in hoeverre je voor AK of RK gipsplaten moet kiezen? Kijk dan vooral naar waar je gipsplaten voor gebruikt worden. De meest ideale optie voor het afwerken van het plafond (of de wanden) zijn de AK gipsplaten. Dergelijke gipsplaten kun je geheel vlak krijgen waardoor je makkelijk kunt stucen, schilderen en dergelijke. Wil je het plafond plaatsen, maar nog niet investeren in schilderwerk, stucwerk, behangwerk en dergelijke? Dan zijn RK gipsplaten een aantrekkelijke optie. Je kunt overigens het beste kiezen voor gipsplaten WR voor in de badkamer. Deze gipsplaten hebben een afgeronde kant.

Gratis advies

Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken tussen AK en RK gipsplaten? Dan kun je altijd om professioneel advies vragen aan een specialist. Er zijn voldoende specialisten te vinden in elke Nederlandse regio. Hierdoor weet je zeker dat je wordt gesteund en weet welke optie het meest ideaal is voor jouw situatie. Het inschakelen van een expert is niet bepaald moeilijk. De stappen die je moet doorlopen zijn als volgt:

Stap 1: Vind de beste experts uit je regio.

Stap 2: Vraag offertes aan bij zoveel mogelijk van deze experts.

Stap 3: Plaats de offertes naast elkaar en vergelijk ze.

Stap 4: Kies voor de deal met de laagste prijs en de beste kwaliteit.

Stap 5: Maak duidelijke afspraken over de levering.

Offertes vergelijken

Zoals al duidelijk is gemaakt in de vorige alinea is het verstandig om eerst meerdere offertes te vergelijken voordat je zomaar de eerste de beste expert gaat uitkiezen. Een goede expert herken je onder andere aan de prijs-kwaliteitverhouding en hier komt bij dat door te vergelijken je meer kans hebt om te kunnen profiteren van de offerte met de meest voordelige prijs tegen topkwaliteit. Je bespaart dus flink op de kosten van het inhuren van een expert terwijl je ook de kwaliteit niet uit het oog verliest.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: