Tips om uw slaapkamer lekker koel te houden

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De laatste jaren kennen we in Nederland extreem warme zomers. Overdag is dit uiteraard fijn: lekker zonnen, ijsjes eten, zwemmen en tot in de avonduren terrassen. Als u echter thuis komt, wenst u wel in een koele slaapkamer van uw nachtrust te kunnen genieten. Vaak is dit echter niet zo, wat leidt tot klamme, slapeloze nachten. Er zijn echter een paar slimme tips, waarmee u uw slaapkamer in de zomer lekker koel kunt houden.

Lekker luchten maar

De meest standaard oplossing tegen hete slaapkamers doen veel mensen al instinctief. Zodra het buiten koeler begint te worden, is het raadzaam om de ramen van uw slaapkamer open te zetten. Of u kunt uw ramen openzetten een uurtje in de ochtenduren, wanneer het nog niet zo warm is. Zo kan uw kamer goed doorluchten en ontstaat er een tocht, die uw kamer comfortabel koel houdt.

Na het luchten?

Wanneer het ’s ochtends warmer begint te worden, kunt u het beste de ramen meteen sluiten. Doe ook de gordijnen of luxaflex dicht of laat de jaloezieën af. Houd deze de rest van de dag gesloten, zodat zonlicht wordt geweerd.

Koele lucht creëren?

U denkt nu waarschijnlijk dat, wanneer het eenmaal warm buiten en binnen is, het geen zin heeft om te luchten, aangezien er alleen maar warme lucht rondtrekt. Koele lucht kunt u echter heel gemakkelijk zelf creëren. U pakt een grote handdoek en dompelt deze in koud water. Wring deze goed uit, totdat de handdoek wel goed nat is maar geen druppels water lekt. Hang de natte handdoek voor een open raam of een ventilator. Door de wind die langs de handdoek waait, komt koude lucht uw slaapkamer in. Hierdoor daalt de temperatuur in de slaapkamer ook.

Tocht? Nu even wel

Vaak blijkt dat alleen de ramen van de slaapkamer openzetten niet voldoende is om de temperatuur hier te laten dalen. Daarom kunt u ook ’s avonds alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Hoe meer ramen en deuren u tegen elkaar openzet, hoe meer verse lucht naar binnen kan en hoe meer uw huis hierdoor kan luchten. Doe dit vooral ’s avonds, wanneer de zon is onder gegaan.

Energiebesparing en koelte

Uw slaapkamer koel houden, lukt niet wanneer u veel elektrische apparaten aan laat staan. Deze geven namelijk extra warmte af en dat heeft u juist niet nodig op een klamme zomernacht. Zet daarom alle elektrische apparaten in de slaapkamer – maar ook in uw hele huis – volledig uit, dus ook niet op stand-by. Een bijkomend voordeel is dat u ook nog energie bespaart, aangezien slapende apparaten ook stroom verbruiken. Zet ’s avonds pas uw apparaten aan en alleen wanneer u ze nodig heeft. Laat een wasje bijvoorbeeld pas in de avonduren lopen.

Gebruik een ventilator op de goede manier

Warme lucht verdrijven doet men veelal met een ventilator. Ofschoon dit een goede manier is, worden de mogelijkheden van een ventilator niet ten volste benut. Wist u bijvoorbeeld dat u een ventilator het beste kunt plaatsen op een plek, waar deze de warme lucht meteen naar buiten kan blazen? Doe dit bijvoorbeeld bij een raam aan huis, waar de wind langs af blaast. Dit is, omdat de warme lucht op die manier niet meteen weer uw huis wordt ingeblazen nadat de ventilator het afgegeven heeft aan de buitenlucht.

 

Een airco maken

Een tweede manier om het lekker koel te houden zonder dat u meteen honderden euro’s moet uitgeven aan een airco, is om uw airco zelf in elkaar te zetten. Dit klinkt lastig, maar is het niet. U zet een aantal flessen met water in de vriezer, totdat deze ijskoud en bevroren zijn. Deze bevroren flessen zet u voor de ventilator, waardoor deze koele lucht door uw kamer blaast. Bij gebrek aan flessen water kunt u ook andere ijskoude producten voor de ventilator zetten, zoals een bak ijs.

Koken in de buitenlucht

Het is niet alleen gezellig om buiten te koken, maar het bespaart u in de zomer ook een hittebron in uw toch al warme huis. Keukenapparatuur als het fornuis en de oven zijn echte warmte opwekkers en die kunt u het beste vermijden op warme dagen. Het geeft u een goed excuus om de barbecue nog eens te gebruiken of wanneer dit zelfs te warm is, een lekkere maaltijdsalade te prepareren.

Koel begin van de nacht

Er zijn ook een aantal manieren om de nacht koel te beginnen. U kunt bijvoorbeeld uw beddengoed in een plastic zak kort in de diepvries leggen, voordat u gaat slapen. U kunt ook nog een koude douche nemen, voordat u in bed kruipt. Of geeft uw voeten een koel voetbad, aangezien deze erg gevoelig zijn voor warmte. Ook uitgebreid in bed liggen, kan voor koelte zorgen. Spreidt uw armen en benen, zodat uw ledematen elkaar niet raken. Op die manier zweet u minder en kan lucht beter langs uw lichaam circuleren. Slaapt u echter met iemand naast u, is dit niet de slimste optie. In dit geval kunt u ook een ice pack mee naar bed nemen. Leg deze tegen u aan of op uw beddengoed en u zult in ieder geval snel in slaap vallen.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: