4x Tips duurzaam verhuizen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Veel mensen denken dat elke verhuis eigenlijk altijd min of meer hetzelfde is. Duurzaam verhuizen lijkt dan ook iets wat tegenwoordig helemaal niet tot de mogelijkheden behoort. Dat is echter absoluut niet correct, in tegendeel. Het is tegenwoordig perfect mogelijk om op een duurzame manier te verhuizen naar een nieuwe locatie. Dit geldt overigens niet alleen voor gezinnen die gaan verhuizen, maar ook voor bedrijven. Ben jij van plan om (een deel van) je verhuis uit te besteden aan verhuisbedrijf? In dat geval kan je tijdens je zoektocht steeds aandachtig zijn voor bepaalde aandachtspunten op vlak van duurzaamheid. Wij hebben wat dit betreft alvast enkele zeer interessante tips voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1: Het begint al bij het verhuistransport

Elektrische wagens maken steeds veelvuldiger deel uit van ons verkeer. Het gaat hierbij niet meer uitsluitend om gewone personenwagens, wat bovendien ook te denken van verhuiswagens? Ook deze bestaan immers reeds in een elektrische uitvoering. Dergelijke transportwagens beschikken in principe altijd over dezelfde capaciteiten als bij een gewone verhuiswagen ook het geval is. Ze maken echter niet alleen veel minder lawaai, daarnaast is het ook nog eens zo dat er geen sprake is van een uitstoot van CO2. Ben je dus met andere woorden op zoek naar een duurzaam verhuisbedrijf voor het uitvoeren van jouw verhuis? Dan is het zeker altijd de moeite waard om rekening te houden met de eventuele beschikbaarheid van elektrische verhuiswagens. Let wel, het is mogelijk dat dit een meerprijs met zich meebrengt. Voor mensen met een beperkt budget is dit wel iets om rekening mee te houden.

Tip 2: Maak gebruik van duurzame verhuisdozen

Elk jaar opnieuw worden er meer dan 35 miljoen kartonnen dozen die zijn gebruikt om te verhuizen weggegooid. Het spreekt voor zich dat dit echt zonde is van alle bomen die daarvoor zijn gekapt. Zorg er voor dat jouw verhuis hier geen bijdrage aan levert en vraag bijvoorbeeld vrienden of familieleden of zij nog verhuisdozen liggen hebben. Daarnaast is het ook zeer eenvoudig mogelijk via bijvoorbeeld Facebook of tweedehandse websites in contact te komen met mensen die nog over gebruikte verhuisdozen beschikken. Een andere mogelijkheid is er voor kiezen om kunststof verhuisdozen te bestellen. Ook recycleerbare noppenfolie is in principe vrij eenvoudig in de handel te verkrijgen. Hou bovendien ook in het achterhoofd dat verhuisdozen ook buiten een verhuis gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor het tijdelijk opslaan van de kledingstukken voor de winter in de zomer.

Tip 3: Ga altijd even uitgebreid door je spullen

Voordat je gaat verhuizen is het altijd een aanrader om even goed door je spullen heen te gaan. Wanneer je dat doet zal je namelijk steeds kunnen vaststellen dat er heel wat spullen weggegooid mogen worden. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het altijd van belang om de spullen op een milieubewuste manier weg te gooien. Heb je bijvoorbeeld witgoed en / of elektronische toestellen die je graag weg zou willen doen? In dat geval kan je er voor kiezen om daarvoor een beroep te doen op een recycle centrum of een milieustation in de gemeente waarin je woonachtig bent. Op deze manier kunnen bepaalde onderdelen op de meest optimale manier hergebruikt worden. Het kan natuurlijk ook anders.

Veel mensen die in de aanloop naar hun verhuis even door hun inboedel gaan kiezen er namelijk voor om hun spullen niet zomaar weg te doen. Ze trachten er dan ook nog een bepaald financieel voordeel mee te doen. Dit is uiteraard perfect mogelijk. Je kan er namelijk voor kiezen om bepaalde spullen die je wil verkopen aan te bieden op een tweedehandse website of via social media zoals Facebook. Op deze manier kan je er op een milieuvriendelijke manier afstand van doen terwijl je er ook nog eens wat geld aan kan verdienen. Op deze manier sla je dan ook zomaar even twee vliegen in één klap!

Tip 4: Zelf niet verhuizen? Kies voor een duurzame verhuizer!

Ben jij iemand met twee linkerhanden? Wil je er omwille van deze reden dan ook graag voor kiezen om je verhuis uit te besteden aan een echte expert? Ook in dat geval is het zomaar mogelijk om het duurzame aspect voorop te stellen. Verschillende professionele verhuizers hebben er namelijk door de jaren heen voor gekozen om zich in zekere zin te specialiseren in het realiseren van een duurzame verhuis. Dit is doorgaans vooral te zien in de aanwezigheid van één of meerdere keurmerken. Hier kan je dan ook best de nodige aandacht aan geven.

Bedrijven welke over het ISO 14001 keurmerk beschikken staan er om bekend bewuster om te gaan met zaken zoals energie, water, papier evenals brandstof. Dergelijke bedrijven zijn gekeurd door de zogenaamde ISO onderneming. Het gaat hierbij om de ‘International Organization for Standardization’. Een ander keurmerk waar je aandachtig voor kan zijn is het ‘Erkende Verhuizers’ keurmerk. Ook deze wordt namelijk enkel en alleen verstrekt aan verhuisbedrijven welke weten te voldoen aan de vooropgestelde eisen op vlak van kwaliteit en milieu, maar ook veiligheid. Kiezen voor een duurzame verhuizer is altijd een prima idee!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: