6x Duurzame tips badkamer

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Ben je bezig aan het bouwen van een compleet nieuwe badkamer? Of heb je vastgesteld dat je bestaande badkamer dringend aan een verbouwing toe is? In beide gevallen kan het de moeite waard zijn om rekening te houden met de duurzaamheid waar je badkamer over zal komen te beschikken. Aandacht spenderen aan het duurzame karakter van een badkamer is niet alleen interessant omdat je er geld mee kan besparen, daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij graag binnenkort ook kunnen genieten van een echt duurzame badkamer? Hou dan absoluut rekening met de hieronder aangegeven tips!

Tip 1: Kies voor een douche in plaats van een bad

Is het voor jou belangrijk om op de meest duurzame manier gebruik te kunnen maken van je badkamer? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om een douche in je badkamer te integreren in plaats van een bad. Het nemen van een douchebeurt van 5 minuten kost je ongeveer 55 liter aan water. Wil je een volledig bad vol laten lopen? In dat geval zit je al snel aan het dubbele, namelijk zo’n 110 liter. Bedenk maar eens bij jezelf hoeveel water er op deze manier dagelijks door het volledige gezin zal worden verbruikt. De keuze voor een douche in een duurzame badkamer is dan ook voor veel mensen al snel gemaakt.

Tip 2: Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Heb jij er ook voor gekozen om een douche in je duurzame badkamer te integreren? In dat geval is het altijd een goed idee om ook gebruik te gaan maken van een waterbesparende douchekop. De enorme weerstand waar sprake van is bij een dergelijke douchekop zorgt er voor dat er behoorlijk wat water kan worden bespaard zonder dat je daar tijdens het nemen van een douche ook maar iets van hoeft te ondervinden. Bij een normale douchekop is er doorgaans sprake van 8,7 liter aan water per minuut welke wordt verbruikt. Maak je gebruik van een waterbesparende douchekop? In dat geval wordt het waterverbruik verlaagd naar 5 liter per minuut. Dat is toch een niet onbelangrijk verschil.

Tip 3: Kies voor de implementatie van een warmtewisselaar

In een duurzame badkamer mag een warmtewisselaar eigenlijk niet ontbreken. Absoluut niet zelfs. Door gebruik te maken van een warmtewisselaar is het mogelijk om de restwarmte van het afvalwater te gebruiken. Het spreekt voor zich dat er op deze manier heel wat restwarmte van het afvalwater terug kan worden benut. Op deze manier is het steeds mogelijk om een aantrekkelijke energiebesparing in je badkamer te realiseren.

Tip 4: Gebruikmaken van warm water is niet altijd noodzakelijk

Warm water gebruiken zorgt er niet alleen voor dat er een bepaald verbruik op vlak van water optreedt, wat bovendien ook te denken van het energieverbruik? Het spreekt namelijk voor zich dat er voor het opwarmen van het water steeds een bepaalde hoeveelheid aan energie is vereist. Door het voorzien van een warmtewisselaar kan er reeds wat energie worden gerecupereerd, maar je kan zomaar nog een extra besparing realiseren. Het is namelijk lang niet altijd noodzakelijk om gebruik te maken van warm water. Een warme douche nemen is natuurlijk wel zo prettig, maar voor het wassen van de handen kan er ook perfect gebruik worden gemaakt van gewoon koud water.

Tip 5: Laat de kraan niet nodeloos lopen

Wanneer je, je handen aan het inzepen bent of wanneer je, je bijvoorbeeld gaat scheren is het altijd heel verleidelijk om het water gewoon te laten lopen. Doe dit bij voorkeur niet. De druk die wordt uitgeoefend op de waterleiding zorgt er in de praktijk namelijk voor dat er doorgaans zo’n 20 liter aan water per minuut komt te verdwijnen in het putje. Het spreekt dan ook voor zich dat er op deze manier in de praktijk heel wat water zomaar verloren kan gaan. Dit is uiteraard niet meteen de bedoeling, in tegendeel. Heb je dus de mogelijkheid? Laat de kraan dan niet nodeloos lopen en stop ze tijdens het inzepen of het scheren.

Tip 6: Denk aan de ventilatie in de badkamer

Een duurzame badkamer kan nooit worden gerealiseerd zonder dat er speciale aandacht wordt besteed aan het voorzien van een grondige ventilatie. Niet alleen kan er op deze manier onnodig energieverbruik worden voorkomen, daarnaast wordt er ook nog eens voor gezorgd dat je altijd in je badkamer kan genieten van een echt gezond leefklimaat. Een extra reden om te denken aan een goede ventilatie in de badkamer heeft betrekking tot het voorkomen van vochtproblemen. Op het ogenblik dat vocht zich kan manifesteren kunnen er namelijk al snel vervelende (en gezonde) schimmels ontstaan aan de muren en het plafond. Het spreekt voor zich dat dit absoluut niet de bedoeling kan zijn. Bovendien hoort dit als vanzelfsprekend ook helemaal niet thuis in een echt duurzame badkamer.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: