5x Valse vooroordelen warmtepomp

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het is vrij gemakkelijk om de keuze te maken een warmtepomp te laten plaatsen, maar daarna begint het lastige werk. Je zal waarschijnlijk proberen om zoveel mogelijk informatie in te winnen over deze apparaten en dat betekent dat je ook onbewust valse vooroordelen bent tegengekomen. Laat deze je niet ontmoedigen, maar lees de onderstaande informatie goed door. Hier worden de grootste valse vooroordelen omtrent warmtepompen uit de wereld geholpen.

Warmtepompen zijn duur

De initiële kosten voor warmtepompen zijn inderdaad hoog. Daarmee zijn ze duurder dan bijvoorbeeld een hr-ketel en dit zie je terug in de tabel beneden. Na deze investering zal je er echter alleen maar financieel voordeel van hebben. En wel om de volgende redenen:

  • Subsidie: er is de Investeringssubsidie Duurzame Energie die je kunt aanspreken, er zijn vaak op regionaal niveau ook subsidies beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en voor ondernemers is er een interessante belastingaftrek (MIA/VAMIL en EIA).
  • Rendement: nadat de warmtepomp geplaatst is zal deze een rendement hebben van 400 procent. Dit is bijna vier keer zo veel als een hr-ketel.
  • Onderhoudsarm: een warmtepomp moet alleen elke twee jaar preventief worden nagekeken. Verder onderhoud is niet nodig.
  • Kosten levensduur: de kosten die je zal hebben voor je warmtepomp tijdens de gehele levensduur zijn daardoor lager dan de totale kosten die je hebt voor je hr-ketel totdat deze aan vervanging toe is.
Soort warmtepomp Totaalprijs Mogelijk subsidiebedrag ISDE
Lucht – lucht €3500 – €7500 Geen subsidie
Hybride €4500 – €8500 €1000 – €1500
Lucht – water €6500 – €14.000 €2000 – €3500
Grond – water Vanaf €10.000 €2000 – €4000
Water – Water Vanaf €15.000 €2500 – €4000

Warmtepompen maken lawaai

Voorheen waren warmtepompen luidruchtiger dan nu. Er worden momenteel exemplaren aangeboden die aanzienlijk minder lawaai maken. Sterker nog, je hoort ze nauwelijks meer. Warmtepompen maakten voorheen dus nog wel eens veel geluid, maar tegenwoordig zal je daar nauwelijks nog last van hebben. Wil jij een warmtepomp airconditioner op je slaapkamer plaatsen? Kijk in de specificaties dan naar hoeveel decibel deze produceert. Bij 40 tot 50 decibel wordt het apparaat als zeer stil geclassificeerd.

Warmtepompen leveren niet altijd warm water

Warmtepompen kunnen buiten nog uit temperaturen die rond het vriespunt liggen warmte halen. Het is wel mogelijk dat als deze temperaturen dalen, de warmtepomp een dip in het rendement laat zien. Vooral warmtepompen die warmte uit de lucht halen zijn hier gevoelig voor, want de temperatuur in de lucht schommelt aanzienlijk. Er zijn twee manieren waarop je altijd warm water kunt hebben, ook met een warmtepomp.

  • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is een lucht – water warmtepomp die ondersteund wordt door een cv-ketel. Is er dus niet genoeg warmte in de lucht aanwezig dan zal deze bijspringen en heb je toch warm water.
  • Water- of grond – water warmtepomp: de temperatuur van de grond en van het grondwater schommelt aanzienlijk minder sterk dan de temperatuur van de lucht. De temperatuur van het grondwater ligt constant rond de 12 graden. Dat maakt het grondwater een ideale bron van warmte en dit type warmtepomp kan je dan ook continu warm water aanleveren.

Nederland is te koud voor een warmtepomp

Zoals al eerder aangegeven hoeft het buiten geen 30 graden te zijn om toch warm water te kunnen krijgen van je warmtepomp. Het is ook bij temperaturen van rond het vriespunt voor een warmtepomp nog mogelijk om warmte te vinden. Het systeem waarmee een warmtepomp werkt is als een omgekeerde koelkast. De pomp onttrekt warmte uit de bron en transporteert dit door middel van koelvloeistof naar een warmtewisselaar. Doordat koelvloeistof op een zeer lage temperatuur al kookt, kan er zelfs uit de kleinste warmtevoorraden nog rendement gehaald worden. Nederland is dus zeker niet te koud voor een warmtepomp, maar heb je een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, dan kan je in de winter een cv-ketel nodig hebben voor ondersteuning.

Warmtepompen zijn groot

Als je een warmtepomp aanschaft die de warmte uit de lucht gebruikt, dan zal je twee units krijgen. Eén staat buiten en de ander, vergelijkbaar met een cv-ketel, staat binnen. Over het algemeen zijn deze binnencomponenten iets groter dan standaard cv-ketels, maar dit verschil is vrij klein. Het is mogelijk om de warmtepompen weg te laten werken in inbouwcassettes of om de buitenunit discreet aan te kleden. Water-water en grond – water warmtepompen bevinden zich grotendeels onder de grond, dus deze zie je eigenlijk niet. Het vooroordeel dat warmtepompen groot zijn is dus eigenlijk correct, maar er zijn voldoende manieren waarop deze discreet kunnen worden weggewerkt. Dit vooroordeel zou je er dus niet van moeten weerhouden een warmtepomp aan te schaffen. En twijfel je, ga dan warmtepompen bekijken door showrooms en winkels op te zoeken of door naar referenties te vragen bij de leveranciers.

 

Vergelijk offertes

Als jij wilt weten wat je exact zou moeten betalen voor een warmtepomp, dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op te vragen. Deze offertes kunnen je in contact brengen met betrouwbare leveranciers en helpen een dialoog te starten.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: