Contact

9x Veelgemaakte fouten verhuizen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er komt veel op u af als u gaat verhuizen. Toch wachten veel mensen te lang met actie ondernemen waardoor het verhuizen veel stress geeft. Dat wilt u natuurlijk niet, met deze punten bent u goed voorbereid en gaat het verhuizen vlekkeloos!

  1. Geen goede planning maken

Het ontbreken van een goede planning is de reden waarom verhuizingen zo stressvol kunnen zijn. Er zijn drie handige plan tools die u kunt gebruiken bij uw verhuizing zodat alles soepel verloopt.

In een Stappenplan geeft u de fases aan van de verhuizing en de taken die u tijdens deze fases zou kunnen uitvoeren (verschillende fases in als animatie in beeld). Als ondersteuning van uw stappenplan maakt u een Checklist. Deze deelt u op in dezelfde fases, maar u omschrijft puntsgewijs alles wat gedaan moet worden. Terwijl u deze af werkt vinkt u telkens een taak af wanneer u die hebt afgerond. Als laatste kunt u controle houden over uw inboedel door een Inventaris te maken. Dit is een document waarin alle voorwerpen worden genoemd die u mee wilt nemen, waar ze vandaan komen en in welke doos ze zich bevinden. Schrijf alles op wat u mee wilt nemen. Alles wat u niet mee wilt nemen kunt u dan apart leggen en weggeven, verkopen of weggooien. Zo houdt u uw inboedel klein, weet u exact wat in welke doos zit en ziet u het direct als er iets niet is meegekomen. Een kopie van de inventaris kunt u naar het verhuisbedrijf sturen.

Bekijk hier de verhuischecklist.

  1. De verhuisdozen niet labelen

Zorg ervoor dat u elke doos labelt met wat erin zit en in welke kamer van uw nieuwe huis hij terecht moet komen. Zo weten de verhuizers (of uw familie en vrienden) precies welke doos waar thuishoort en zoekt u uzelf straks niet het ongans als u uw nieuwe huis in wilt gaan richten.

  1. Meubilair niet opmeten

Door uw meubilair op te meten kunt u bepalen of ze via de voordeur verhuisd moeten worden, of ze via het raam naar buiten moeten of dat ze uit elkaar gehaald moeten worden. Meubelen uit elkaar halen is sowieso handig omdat ze dan gemakkelijker in de verhuiswagen geladen kunnen worden en daar minder plek innemen. Meet het pad op waarlangs de meubelen verhuisd moeten worden en vergeet dan ook niet het trapgat en andere lastige plekken op te meten. Moet er iets via het raam naar buiten, overweeg dan een verhuislift te huren. U kunt dit veel beter van tevoren al bepalen dan dat de verhuizing stil komt te liggen omdat u er achter komt dat iets niet past. Probeer ook een goede inschatting te maken van de omvang van uw inboedel en tel hier dan extra ruimte bij op. Zo weet u zeker dat alles in uw bus, aanhanger of verhuiswagen zal passen. Twee keer rijden is namelijk duurder dan een grotere verhuiswagen huren.

  1. Geen verhuisbedrijf inhuren

Wilt u volledig ontzorgd worden huur dan een verhuisbedrijf in. Maar maak niet de fout nauwelijks aandacht aan de offerte te besteden. Hoe zit het met garanties en verzekeringen? Pakken de verhuizers de spullen ook in en uit of doet u dat zelf? En hoeveel verhuisdozen zijn er nodig? Geef de verhuizer alle informatie die hij nodig heeft om een goede offerte op te stellen. En vraag er altijd meerdere op, zodat u kunt vergelijken. Niet alleen op prijs, maar ook op de diensten en op het gevoel dat u bij de verhuizer hebt. Check altijd op het internet de reputatie van het bedrijf door naar referenties te zoeken.

  1. Niet kijken naar keurmerken

Een verhuizer met een keurmerk is net wat duurder dan een verhuizer die dat keurmerk niet voert. U vertrouwt op een mooie website en schakelt het verhuisbedrijf in. Ze hebben geen keurmerk maar het zal wel loslopen denkt u. Feit is dat u zomaar van een koude kermis thuis kan komen. Een niet erkende verhuizer is doorgaans niet goed verzekerd, of er wordt een hoog eigen risico per schadegeval gehanteerd. De verhuizing verloopt dus goed wanneer er geen schade ontstaat. Is dat wel het geval dan kan u naar uw geld fluiten. Uw inboedel is ernstig beschadigd en u moet alsnog een hoop uit eigen zak gaan bijbetalen.

Er zijn ruim 1700 verhuizers actief in Nederland. Voor het transport goederen van boven de 500 KG geldt een vergunningsplicht (NIWO). Deze vergunning krijgt u niet zomaar, het verhuisbedrijf moet namelijk aangetoond hebben dat ze voldoen aan belangrijke criteria voor een verantwoorde bedrijfsvoering: 1) reële vestiging 2) kredietwaardigheid 3) vakbekwaamheid 4) betrouwbaarheid en 5 ) wet Bibob. Uit recent onderzoek van het Mnisterie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ruim 60% van de aanbieders niet over de vereiste vergunning beschikt. Het gevolg kan zijn dat een verhuisbedrijf beboet wordt (ruim 4000 euro) en dat het voertuig alsmede de inboedel van de consument in beslag wordt genomen. Er bestaat daarnaast een kans dat de inboedel niet verzekerd is.

  1. Geen oppas regelen voor kinderen en huisdieren

Voor de kleine leden van uw huishouden is een verhuizing erg stressvol. Hoe minder ze hiervan meekrijgen hoe beter. Kinderen en huisdieren kunt u daarom dus het beste een paar nachten bij iemand anders laten slapen. Daarnaast is het huis tijdens een verhuizing natuurlijk ook niet veilig en kunnen verhuizers die dozen dragen niet zien of er iets of iemand voor hen loopt. Regel dus een oppas.

  1. Niet uw adres en contracten ruim van tevoren wijzigen

Adreswijziging aan instanties doorgeven is veel werk, begin daarom op tijd. Start met de belangrijkste instanties zoals uw nieuwe gemeente want veel overheidsdiensten volgen dan automatisch. Denk ook aan lopende contracten met bedrijven die u moet omzetten naar uw nieuwe adres. Heeft u zelf een bedrijf? Let er dan op dat u verplicht bent uw nieuwe adres aan de Kamer van Koophandel door te geven. Tip: maak gebruik van de de checklist (link hieronder). Dan komt u er in het komende jaar achter welke organisaties u nog allemaal vergeten was, zodat u die alsnog op de hoogte kunt stellen.

  1. Geen gespecialiseerde verhuizers inhuren

Soms kan het handig zijn om specialistische verhuizers in te huren, bijvoorbeeld als u een kunstverzameling moet verhuizen. Deze wordt dan professioneel ingepakt in dozen die speciaal op maat gemaakt zijn voor uw kunstobjecten. Specialistische verhuizers kunnen u veel zorgen afnemen en daar betaal u soms waarschijnlijk graag wat meer voor.

  1. Geen parkeerplek regelen

U zult niet de eerste zijn die er op de dag van de verhuizing achter komt dat u met uw verhuis bus niet bij uw thuis kunt komen. Of dat u zelfs uw auto niet voor de deur kunt parkeren. Het beste houdt u één of twee parkeerplekken voor de deur vrij. Dat scheelt u veel lopen en sjouwen.

Offertes aanvragen

Wilt u snel verhuizen en direct tot wel 30% besparen op de kosten van een verhuisbedrijf? Volg dan hier de link en vraag gratis én vrijblijvend tot 4 offertes aan van professionele verhuisbedrijven. We zoeken voor u de best passende verhuisbedrijven op basis van uw aanvraag! Geheel gratis, geheel vrijblijvend.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: