Tips voor zuinige apparaten

Als je oude apparaten aan vervanging toe zijn, koop dan nieuwe zuinige apparaten die op een slimme wijze omgaan met het energieverbruik en geen schade aan het milieu richten. Maar wat zijn zuinige apparaten nou eigenlijk, hoe kan je een zuinig apparaat herkennen en welke zaken komen er kijken bij de aanschaf en het gebruik van zuinige apparaten? Als je dit allemaal wilt weten en wat praktische tips wilt krijgen over zuinige apparaten, ga dan door met lezen hieronder.

Wat zijn zuinige apparaten?

Zuinige apparaten zijn simpelweg apparaten die op een zuinige manier met het energieverbruik omgaan waardoor je maandelijkse energiekosten veel lager uit zullen ballen. Daarnaast kan je ook besparen op energie door op een slimme manier met je eigen energieverbruik om te gaan. Hoeveel je kunt besparen door het aanschaffen van zuinige apparaten hangt voornamelijk af van het stroomverbruik van je huishouden.

Energiezuinig apparaat herkennen

Je kunt een energiezuinig apparaat makkelijk en snel herkennen aan het donkergroen energielabel. Het energielabel is een label dat aangeeft in hoeverre het apparaat zuinig met energie omgaat. Het oude energielabel loopt van A+++, de donkergroene label dus het duurzaamst, tot aan D. Energielabel D is rood van kleur en deze apparaten gaan helemaal niet zuinig om met energie. Het energielabel is vanaf 1 maart 2021 vernieuwd: de labels lopen nu van A tot letter G.

Letten op de energielabel

Belangrijk als je zuinige apparaten wilt kopen is om goed op de energielabel te letten. Zo weetje immers hoeveel het apparaat verbruikt aan energie en in hoeverre het apparaat zuinig is. Het energielabel is op bijna alle apparaten te vinden waaronder ovens, koelkasten, wasmachines, drogers, televisies, vriezers, verlichting en dergelijke. Een zuinig apparaat heeft een donkergroen energielabel en een apparaat dat niet zuinig met energie omgaat heeft een rood energielabel. In principe kan je uitgaan dat zuinige apparaten wat duurder in aanschaf zijn in vergelijking tot andere normale apparaten, maar je verdient de kosten automatisch terug aan de hand van de besparingen.

Het nieuwe energielabel

Vanaf 1 maart 2021 is het huidige energielabel veranderd door een nieuwere en modernere versie. Het oude energielabel liep van A+++ tot D, terwijl de nieuwe van A tot G loopt. Niet iedereen snapte de plusjes achter de letters namelijk, wat vaak op onduidelijkheid uitliep. Door slechts een letter zonder plusjes te gebruiken wordt het voor de consument veel makkelijker om te begrijpen waar de letters precies voor staan waardoor ze makkelijker kunnen kiezen voor een zuinig apparaat. Je kunt bij veel winkels nog apparaten vinden die voorzien zijn van het oude energielabel met al de plusjes. Deze modellen worden niet meer geproduceerd, maar wel verkocht op bepaalde plaatsen. Hou ook rekening dat de energielabels voor verlichting tot 1 september 2021 nog gewoon zoals voorheen blijven gelden. Voor verlichting geldt de vernieuwing pas na september 2021.

Andere belangrijke zaken om op te letten

Check naast het energielabel ook de andere essentiële zaken die bij zuinige apparaten komen kijken. Denk zo aan het opzoeken van vergelijkende tests waardoor je met een vergelijking kunt nagaan welke apparaten het zuinigst zijn. Daarnaast kan je ook op de keurmerken letten. Aan de hand van de keurmerken heb je een duidelijk beeld welke apparaten energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Tenslotte is ook het vermogen van groot belang, aangezien dit veel over het energieverbruik zegt.

Slim met energie omgaan

Naast letten op het energieverbruik van het apparaat moet je zelf ook slim om kunnen gaan met je gebruik. Belangrijk hierbij is om het apparaat op een efficiënte manier te gebruiken. Denk zo bijvoorbeeld aan het wassen van je kleding in een volle wasmachine, de afwas met de hand doen en de was buiten ophangen zodat de zon ze op kan drogen. Check daarnaast wat de energieslurpers in je huis zijn en vervang ze door zuinige soortgelijke apparaten. Verder kan je ook je eigen energieverbruik nauwkeurig bijhouden om zo te checken hoeveel stroom je verbruikt zodat je weet wat de beste bespaarmethode is. Met een energiemeter kan je checken hoeveel stroom een specifiek apparaat gebruikt. Ook dien je sluipverbruik zoveel mogelijk te voorkomen door apparaten na gebruik helemaal uit te schakelen in plaats van de stand-by modus in te schakelen.

De energieslurpers in huis

Als je weet wat de grote energieslurpers zijn in je huis, dan wordt het ook wat makkelijker om te herkennen welke apparaten de meeste stroom verbruikt. Zo kan je ook direct nagaan hoe je op energie kunt besparen. De grootste energieslurpers in de meeste huishoudens zijn een koelkast of zelfs een tweede koelkast, verplichting die niet zuinig is, televisie, computer met randapparatuur, wasdroger, cv-ketel, vaatwasser en wasmachine.

Oude apparaten

Je kunt oude of kapotte apparaten niet zomaar weggooien in de vuilnisbak. Dit is zeer schadelijk voor de gezondheid van de mens en voor het milieu. Verstandig is om oude apparaten bij de milieustraat in je eigen gemeente in te leveren zodat de materialen uit deze apparaten gerecycled kunnen worden. Naast de milieustraat ka je ze ook bij de leverancier waar je het nieuwe vervangend apparaat hebt gekocht inleveren. Als het mogelijk is, laat dan je kapotte apparaten eerst repareren voor je ze weg gaat gooien of breng ze naar een tweedehands winkel om ze nieuw leven te geven als het apparaat nog werkt.

Offertes vergelijken

Hoe zuiniger je omgaat met energie, des te duurzamer je huishouden. Er zijn allerlei manieren om je huishouden nog meer te verduurzamen. De opties kan je bespreken met een specialist, welke je meteen ook kan voorzien van deskundig advies. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om een goede en betrouwbare specialist in te huren. Je kunt starten bij het aanvragen van offertes die je vervolgens naast elkaar kunt zetten voor het maken van een overzichtelijke vergelijking. Deze vergelijking maakt het mogelijk om zelf de beste specialist uit te kiezen zodat je voor goed kwaliteit gaat. Daarnaast kan je zelf de specialist uitkiezen die de meest voordelige offerte aanbiedt waardoor je goed op de kosten kunt besparen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Commentaren
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op:

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x