Traprenovatie zelf doen: handige tips

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Op het moment dat je een traprenovatie dient te laten uitvoeren is het mogelijk om dit zelf te doen of daarvoor een beroep te doen op een ervaren vakman. Aan beide opties zijn bepaalde voordelen verbonden. Zelf je traprenovatie uitvoeren is in de praktijk natuurlijk altijd financieel (veel) interessanter. Daar staat echter tegenover dat een vakman natuurlijk wel altijd over de nodige expertise beschikt. In ieder geval, wil je graag zelf jouw traprenovatie uitvoeren en ben je daarvoor nog op zoek naar gedetailleerde informatie? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om even grondig de informatie door te nemen welke op deze pagina is opgenomen.

Waarom zelf je traprenovatie doen?

Het is een vraag waar veel mensen in de praktijk toch een behoorlijk lange tijd over twijfelen. Waarom zou je er nu namelijk voor moeten kiezen om je traprenovatie zelf te doen? In principe zijn hier twee belangrijke redenen voor aan te halen, namelijk:

 1. Je kan een zeer aanzienlijke besparing op je traprenovatie realiseren;
 2. Je hebt de voldoening om zelf iets in je woning te kunnen renoveren;

Het hoeft absoluut niet te verbazen dat in het merendeel van de gevallen vooral het eerste punt aardig doorweegt bij de mensen. Het laten uitvoeren van een traprenovatie is sowieso reeds voordeliger in vergelijking met de plaatsing van een compleet nieuwe trap. Door zelf de werkzaamheden uit te voeren kan je echter zomaar nog een extra besparing realiseren. In het bijzonder voor mensen met een beperkt budget kan het zelf doen van de traprenovatie dus absoluut een zeer interessante keuze zijn.

Niet alleen de eerste, maar ook de tweede reden waarom je zelf je traprenovatie zou moeten doen is er één die niet onbelangrijk is. Bijzonder veel mensen vinden het dan ook erg fijn wanneer ze bepaalde onderdelen van hun woning zelf kunnen bouwen of renoveren. Dit gevoel van voldoening vergroot de band met de woning zomaar nog meer. Een extra voordeel is dat je hiermee waarschijnlijk ook nog eens indruk zal maken op je gezin!

Wat zijn de nadelen van traprenovatie zelf doen?

Het is natuurlijk onmogelijk dat er alleen maar voordelen zijn verbonden aan het zelf renoveren van je trap. Dat is dan ook zeker en vast niet het geval. Je dient er namelijk ook altijd rekening mee te houden dat je te maken zal krijgen met bepaalde struikelblokken. We hebben de belangrijkste van deze nadelen ook even voor je op een rijtje gezet.

 1. Je zal geen aanspraak kunnen maken op de expertise van een echte vakman;
 2. Je dient ook zelf in te staan voor het aanschaffen van alle vereiste materialen;
 3. Bepaalde materialen lenen zich aanzienlijk minder voor doe-het-zelvers;

Ondanks het feit dat een traprenovatie in de praktijk relatief eenvoudiger te realiseren valt in vergelijking met de bouw van een compleet nieuwe trap is het wel zo dat je als doe-het-zelver nog altijd met een aantal uitdagingen kan worden geconfronteerd. Het is dus altijd van belang om op voorhand voor jezelf uit te maken of je echt de volledige traprenovatie zal kunnen uitvoeren of niet. Heb je twijfels? Schakel dan misschien toch maar een vakman in.

Hoe je traprenovatie zelf doen?

Het hoeft niet te verbazen dat een traprenovatie zelf doen in de praktijk op verschillende manieren kan gebeuren. Je kan bijvoorbeeld een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

 1. Je kan de trap in kwestie schuren en schilderen;
 2. Je kan de trap schuren en vervolgens de treden bewerken met olie of lak;
 3. Het is mogelijk om de trapdelen van je trap te vervangen;
 4. Je kan nieuwe trapdelen over de oude exemplaren plaatsen;

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het zelf doen van je traprenovatie heeft betrekking tot het feit dat je niet alleen het karwei zelf zal moeten uitvoeren, maar dat je ook  alle materialen zelf zal moeten kopen. In de praktijk gebeurt het niet zelden dat doe-het-zelvers hierbij het één en ander over het hoofd zien waardoor ze geconfronteerd worden met de nodige problemen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Hou er uiteraard ook rekening mee dat de benodigdheden altijd afhankelijk zijn van het type traprenovatie.

1.) Materialen voor schilderen en lakken van je trap

Zeer veel mensen kiezen er bij een traprenovatie zelf doen gewoon voor om de trap te schilderen of te lakken. Ben jij ook van plan om dit te doen, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk welke materialen je daarvoor precies in huis moet halen? De onderstaande lijst met materialen kan er voor zorgen dat je niets over het hoofd zal zien.

 • Een speciale verf voor het schilderen van een trap;
 • De nodige kwasten evenals rollers;
 • Speciale trappenlak;
 • Een antislip coating;
 • Materiaal om mee af te dekken;
 • Schoonmaakartikelen;
 • Schuurpapier of een schuurmachine;

2.) Materialen voor plaatsen van overzettreden

Je traprenovatie zelf doen kan ook door overzettreden te plaatsen of trapdelen te vervangen. Ook dit is een populaire optie. Ze zorgt er namelijk voor dat jouw trap er uiteindelijk terug helemaal als nieuw uit zal komen te zien. Geef jij eerder de voorkeur aan een oplossing als deze voor jouw traprenovatie? In dat geval zal je rekening moeten houden met het in huis halen van de volgende materialen:

 • De overzettreden of trapdelen waar je gebruik van gaat maken;
 • Bijpassende stootborden;
 • Een bijbehorende afwerklijst;
 • Een antislip oplossing zoals bijvoorbeeld tape;
 • Trapspin voor het opmeten van de traptreden;
 • Een decoupeerzaag welke beschikt over een fijn zaagje of een fijn getande handzaag;
 • Een potlood, een rolmaat evenals een liniaal en een montagekit;
 • Een schroevendraaier of een speciale accuschroef boormachine;
 • Schuurpapier en een plamuurmes;
 • Een verwijderaar voor lijmresten;
 • Een kitpistool;

Hoeveel kost een traprenovatie zelf doen?

De totale kostprijs voor een traprenovatie project is altijd voor een groot deel afhankelijk van de eisen waar de eigenaar van de woning over beschikt. Dit betekent dat je ze eigenlijk in zekere mate zo duur maakt als je zelf wil. Hier rekening mee houdende is het in de praktijk zo dat een traprenovatie laten uitvoeren gemiddeld tussen de 600 en 4.500 euro kan kosten. Ga je jouw traprenovatie echter zelf doen? Dan liggen die kosten plots een behoorlijk stuk lager. De arbeidskosten zijn bij het laten uitvoeren van een traprenovatie namelijk goed voor zomaar even 60 procent van de totale kostprijs. Bereken dus maar even aan de hand van de net aangehaalde gemiddelde prijzen op hoeveel financieel voordeel jij precies kan rekenen door zelf de handen uit de mouwen te steken voor wat het renoveren van je trap betreft!

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: