6x Tips kunststof dakkapel

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een dakkapel van kunststof kan vele jaren meegaan. Kunststof is een ideaal materiaal, want het is sterk, duurzaam, onderhoudsarm, veelzijdig en het isoleert erg goed. Als je een kunststof dakkapel gaat aanschaffen, dan heb je erg veel keuze wat betreft het ontwerp en daarom is het verstandig om goed stil te staan bij de opties die je hebt en de mogelijkheden die je wilt kiezen. Onderstaande tips kunnen je dan helpen bij het plannen voor en laten plaatsen van jouw nieuwe kunststof dakkapel.

Tip 1: ga naar de gemeente

Het is altijd verstandig om een bezoekje aan de gemeente te brengen als je grote bouwwerken aan het inplannen bent en het laten plaatsen van een dakkapel is hier geen uitzondering op. In sommige gevallen zal je hier een vergunning voor nodig hebben en de regels daarvoor kunnen per gemeente verschillen. Een standaard dakkapel aan de achterkant van je woning zal veelal vergunningsvrij kunnen worden geplaatst, maar ga je hier enigszins van afwijken met je ontwerp, dan heb je toch al snel een vergunning nodig. Vraag dus alle informatie op wat betreft de richtlijnen en hoe je een aanvraag moet indienen. Je dakkapel leverancier kan je hier ook bij helpen.

Tip 2: bezoek showrooms

Dakkapellen zijn theoretisch volledig via het internet te bestellen. Je kunt dan alle opties aanvinken die je wilt hebben, een aanbetaling doen en de dakkapel plus de monteurs staan een tijdje later bij je op de stoep. Je krijgt dan een dakkapel die je nog helemaal niet gezien hebt en vooral bij kunststof is dat niet aan te raden. Je kunt kunststof krijgen in allerlei verschillende kleuren en uitvoeringen, maar je weet pas echt wat dit voor het uiterlijk betekent als je het hebt gezien. Ga daarom naar de showrooms van een aantal leveranciers en bekijk de kwaliteit van het kunststof, de kleur ervan, de kozijnen die worden geplaatst, het hang- en sluitwerk en alle andere kenmerken die je eerst wilt zien. Daarna kun je een leverancier kiezen die je de mooiste dakkapel aan kan bieden voor de meest geschikte prijs.

Tip 3: overweeg imitatie kunststof

Kunststof als materiaal is erg goedkoop en het heeft grote voordelen ten opzichte van de andere materialen waaruit je een dakkapel kunt laten maken. Daarnaast is kunststof te krijgen in bijvoorbeeld een houtlook of een metaallook. Kunststof met een houtlook ziet er exact hetzelfde uit als hout, maar je hoeft het niet elke 5 jaar te schuren en te verven. Kunststof met een metaallook lijkt op aluminium, maar je betaalt er aanzienlijk minder voor. Door voor een imitatie kunststof te kiezen, kun je van alle uiterlijke voordelen van het desbetreffende materiaal gebruik maken in combinatie met de voordelen van kunststof. Dat is dus eigenlijk een win-win situatie. 

Tip 4: laat de dakkapel casco opleveren

Wanneer je een dakkapel bestelt krijg je ook de mogelijkheid om deze casco te laten opleveren. Dat betekent dat je alleen een wind- en waterdicht skelet ontvangt, maar dat de afwerking nog gedaan moet worden. Dit kan gemiddeld 30 procent schelen op de totaalprijs, dus de besparing is vrij groot. Daar staat dan natuurlijk wel tegenover dat je tijd en energie moet steken in het afwerken van de dakkapel. Naast het financiële voordeel heeft dit als grote pluspunt dat je het uiterlijk van je dakkapel dan volledig zelf kunt realiseren en dat je er een unieke dakkapel aan overhoudt. Heb je voldoende kluservaring en tijd, dan is dit een ideale manier om geld te besparen en om je eigen stempel te drukken op je nieuwe dakkapel.

Tip 5: zorg voor voldoende ventilatie

Dakkapellen tegenwoordig worden zo vervaardigd dat ze uitstekend isoleren. Ze worden ook volledig aansluitend geplaatst en er zijn geen kieren te bekennen. De regels omtrent de isolatiewaarde van bouwwerken is wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit en ook leveranciers van dakkapellen moeten zich hier aan houden. Een goed isolerende dakkapel kan jou geld besparen, maar dit betekent ook dat de lucht in je woning niet meer automatisch wordt geventileerd door de kozijnen. Kunststof dakkapellen en kozijnen laten geen lucht meer door, waardoor tocht en trek verdwijnt. Dit heeft als gevolg dat het water uit de lucht geen uitweg meer heeft en dat kan zich dan gaan afzetten op de ramen en de kozijnen. Wil je problemen met condensatie voorkomen, zorg er dan voor dat je je kamer voldoende ventileert. Dit doe je door de ramen open te zetten en door ventilatieroosters in je dakkapel te laten plaatsen. 

Tip 6: geef gebreken tijdig door

Nadat de dakkapel geplaatst is zal je met de leverancier de oplevering doen. Jullie kijken dan of alles in orde is, of alles werkt en of er geen beschadigingen zijn. Na deze oplevering heb je 30 dagen om gebreken door te geven die je daar na toch nog tegenkomt. Dit wordt ook wel de onderhoudsperiode genoemd. De gebreken worden dan nog snel en kosteloos gerepareerd. Na deze 30 dagen gaat de standaard garantieregeling in. Daarna worden alleen nog problemen gerepareerd als deze gedekt worden door deze regeling.

Vergelijk offertes

Ga je ook een kunststof dakkapel bestellen? Dan loont het om goed marktonderzoek te doen en zo de beste en goedkoopste leverancier aan te wijzen voor jouw dakkapel. Je kunt dan hier alvast offertes opvragen bij een aantal dakkapelleveranciers tegelijkertijd. Voeg deze toe aan je eigen offertes, maak een vergelijking en je weet zeker dat je geen enkele optie over het hoofd hebt gezien.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: