Uw dak is ongeschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De terugverdientijd van zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 7 en 13 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van zeker 25 jaar, dus dat betekent dat u minstens 12 jaar gratis stroom ontvangt. Een vereiste aan dit verhaal is wel dat u een geschikt dak moet hebben om de zonnepanelen op te plaatsen. Als deze bijvoorbeeld niet op het zuiden staat, geen hellingshoek heeft van 30 tot 40 graden en/of veel schaduw vangt, dan gaat het rendement naar beneden. Soms is dit zo sterk, dat uw dak als ongeschikt en dus onrendabel wordt verklaard. Uw droom om zonnepanelen te bezitten komt niet uit. Gelukkig zijn er een aantal interessante alternatieven waarmee u zonder dak toch uw eigen zonnestroom opwekt.

  1. Zonnepanelen in een veld

Is uw dak niet geschikt, maar heeft u wel een veld ter beschikking? Dan is het een bijzonder goed idee om hier zonnepanelen in te zetten. Uiteraard heeft u dan wel voldoende ruimte nodig en mogen de zonnepanelen geen schaduw vangen. Zonnepanelen in een veld leveren over het algemeen meer stroom, omdat ze op stellages worden geplaatst in exact de juiste omstandigheden. Daarnaast blijven ze koeler, omdat ze beter worden geventileerd. Het resultaat is hetzelfde als u een plat dak heeft, dus ook dat is nog een optie om te overwegen.

  1. Zonnepanelen met een oost/west opstelling

Als uw dak ongeschikt is verklaard omdat deze niet op het zuiden staat, dan kan een oost/west opstelling uitkomst bieden. Heeft uw installateur dit niet aangekaart, maakt dit dan bespreekbaar. Een zonnesysteem met een oost/west opstelling bestaat uit twee delen: het ene deel van de zonnepanelen wordt richting het oosten geplaatst en het andere deel van het systeem bevat zonnepanelen die naar het westen staan. Dit betekent dat u een piek in opbrengsten aantreft op twee momenten van de dag, namelijk in de ochtend als de zon op het ene gedeelte schijnt en in de middag, als de zon op het andere gedeelte schijnt. Daar tussenin leveren uw zonnepanelen dan minder energie.

Deze opstelling zorgt ervoor dat u met een dak op het oosten of westen toch een goede opbrengst genereert. Uw installateur kan u vertellen hoeveel en wat de terugverdientijd dan is in uw situatie. Omdat er twee kleinere pieken zijn, in plaats van één grote piek, wordt de afgifte van stroom aan het elektriciteitsnetwerk ook beter over de dag verdeeld. Hier zijn de netbeheerders blij mee, omdat de meeste zonnepanelen in Nederland pieken als de zon op het hoogste punt staat. Het netwerk wordt daardoor steeds meer overbelast.

  1. Zonnepanelen op een ander dak

Er zijn verschillende initiatieven waarmee u in contact gebracht wordt met particulieren die zonnepanelen hebben. Door hieraan mee te doen koopt u stroom van iemand die wel een geschikt dak heeft en te veel stroom opwekt voor eigen verbruik. De eigenaren van de zonnepanelen krijgen een korting van het energiebedrijf. Deze optie is alleen mogelijk als u en de eigenaren van de zonnepanelen aangesloten zijn bij hetzelfde energiebedrijf. Als u hieraan mee wilt doen, dan vraagt u dus bij uw energieleverancier of ze deze optie aanbieden.

Een nadeel van deze situatie is dat u niet daadwerkelijk de stroom van de zonnepanelen ontvangt. Het energiebedrijf verrekent dit alleen op papier, terwijl de extra stroom van de zonnepanelen eigenaar simpelweg wordt teruggeleverd aan het netwerk. Een positieve kant van het verhaal is dat u de opwekking van duurzame energie stimuleert.

  1. Gebruik maken van de postcoderoosregeling

De postcoderoosregeling is specifiek bedoeld voor stadsgenoten die in aangrenzende postcodegebieden wonen en die samen investeren in een zonnesysteem in de buurt. De naam postcoderoos, komt van het feit dat deze postcodes samen een cluster vormen rondom de postcode waar de installatie wordt geplaatst. U besluit bijvoorbeeld om zonnepanelen op het plaatselijke buurthuis te installeren via uw plaatselijke energie coöperatie. U investeert in dit project wat u zich kunt veroorloven en voor uw aandeel profiteert u dan 15 jaar lang van belastingvoordeel op uw eigen energierekening.

  1. Aandelen in een zonnepark aanschaffen

Het is ook mogelijk om een gedeelte van een zonnepark te ‘kopen’. U investeert dan in een certificaat en u kunt dit vergelijken met aandelen. Een voorbeeld licht dit het beste verder toe.

Een aandeel kost in totaal €300 en per aandeel krijgt u 15 jaar lang jaarlijks €25 terug.

Stel, u heeft 5 aandelen gekocht en dus €1500 uitgegeven.

Voor dit bedrag ontvangt u jaarlijks 5 x €25 = €125.

In 15 jaar is dat dan 15 x €125 = €1875.

U maakt in 15 jaar een winst van €375.

Dit zijn vaak projecten die door de gemeente en plaatselijke zonneparken worden georganiseerd. De stroom die wordt opgewekt door de regio, blijft dan ook in de regio. Op die manier wordt er zorg voor gedragen dat omwonenden ook van de plaatsing van het zonnepark kunnen profiteren. Lees ook: kosten zonnepanelen.

Niet zomaar opgeven

Blijkt uw dak ongeschikt te zijn, dan is het dus belangrijk om het niet zomaar op te geven en er vanuit te gaan dat u niet kunt profiteren van groene stroom. Allereerst worden zonnepanelen beter en sterker en wordt de terugname in rendement bij daken die minder geschikt zijn steeds kleiner. Ga dus op zoek naar een zonnepaneel of een opstelling die past bij de situatie op uw dak, want deze markt en de oplossingen die worden aangeboden zijn constant in ontwikkeling. Overweeg om samen met buurtgenoten een project op te zetten en het dak van de sportvereniging of het buurthuis te benutten voor zonnepanelen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan u denkt, vooral op regionaal gebied. Er is vast ook een alternatief dat voor u een oplossing biedt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: