Hoeveel onderhoud hebben houten kozijnen nu echt nodig?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij het uitkiezen van nieuwe kozijnen heeft u de keuze uit een aantal verschillende materialen. De meest gangbare zijn dan hout, aluminium en kunststof. Aluminium kozijnen zijn duurder, maar sterk en smal, waardoor ze een modern uiterlijk krijgen. Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste optie, maar voor echte houtliefhebbers vaak te ‘plasticachtig’. Houten kozijnen zijn natuurlijk en warm, maar veel mensen worden ontmoedigd door de hoeveelheid onderhoud dat nodig is. De onderstaande informatie is bedoeld om duidelijk te maken hoeveel werk dat exact inhoudt.

Waarom moeten houten kozijnen onderhouden worden?

Eén van de grote voordelen van kunststof- en aluminium kozijnen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Af en toe schoonmaken is voldoende, want ze zijn bestand tegen de weersomstandigheden. Houten kozijnen zijn dat veel minder, want vocht en ook zonnestralen kunnen voor rot en uitdroging zorgen. Hout is een natuurlijk materiaal dat reageert op temperatuur en luchtvochtigheid. Om dit tegen te gaan moet het beschermd worden en dat wordt gedaan met een lak. Als deze lak beschadigt, wordt het hout weer kwetsbaar en is het tijd om de bescherming opnieuw aan te brengen.

Onderhoud houten kozijnen binnen en buiten

Als het gaat over onderhoud van kozijnen, dan wordt er dus eigenlijk altijd de buitenkozijnen bedoeld. Deze staan dagelijks bloot aan regen, temperatuurschommelingen en pieken in luchtvochtigheid, felle zon, hagel, sneeuw en storm. Binnen zijn de kozijnen goed beschermd en is alleen droogte mogelijk een vijand. Kozijnen die boven een verwarmingselement staan, bijvoorbeeld, kunnen uitdrogen of de verf kan gaan schilferen. Ook al levert dit niet direct een kwetsbaar kozijn op, het is voor het oog mooier om daar wat aan te doen. Dus kozijnen in uw woning onderhoudt u uit esthetische redenen, wanneer u uw interieur een opkikker wilt geven, of als u de kleur zat bent. Voor kozijnen buiten is onderhoud noodzakelijk.

Hoe vaak moet u uw houten kozijnen schilderen?

Oudere houten kozijnen die van een zacht hout gemaakt zijn en die niet zijn geïmpregneerd hebben om de vier jaar onderhoud nodig. Het is dan geen slecht idee om aan vervanging na te denken, want huidige houten kozijnen zijn veel onderhoudsarmer. De houtsoorten die worden aangeboden zijn minder gevoelig voor verweer. Ook de verf die wordt gebruikt is aanzienlijk beter en blijft dus langer goed. Zou u nu houten kozijnen aanschaffen, dan is het heel goed mogelijk dat onderhoud elke 10 jaar of zelfs elke 15 jaar een realiteit is. Dat maakt houten kozijnen aanzienlijk gebruikersvriendelijker dan u misschien dacht.

Welke houtsoorten zijn het beste?

Als u onderhoudsarme houten kozijnen aan wilt schaffen, dan kiest u voor een houtsoort met een goede duurzaamheidsklasse. Dit getal, tussen 1 en 5, geeft aan hoe weerbestendig het hout is en hoe snel rot optreedt. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe sterker het hout. Enkele voorbeelden van houtsoorten met een lage duurzaamheidsklasse zijn Robinia, Afzelia, Eiken en Merbau. Het is niet per definitie zo dat harde houtsoorten duurzamer zijn. Robinia is bijvoorbeeld een zachthout en heeft een betere duurzaamheidsklasse dan Meranti, een hardhout soort.

Houten kozijnen onderhouden: een stappenplan

Denk dus goed na over de houtsoort en als u het niet erg vindt om wat meer uit te geven, dan kunt u ook onderhoudsarme houten kozijnen bezitten. En na 10 tot 15 jaar wilt u deze misschien wel graag overschilderen, omdat u bent uitgekeken op de huidige kleur, bijvoorbeeld. Het onderhouden van houten kozijnen is een vrij arbeidsintensieve klus, maar als u het goed doet dan kunnen ze er weer erg lang tegen. Het volgende stappenplan helpt u bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

 1. Maak uw kozijnen goed schoon met een ontvettingsmiddel.
 2. Verwijder de huidige verflaag met een krabber, een föhn of een chemisch stripmiddel.
 3. Schuur de kozijnen goed op.
 4. Verwijder alle stof met een borstel en maak de kozijnen nogmaals vetvrij.
 5. Steek rot uit, indien u dit aantreft en neem dan een klein laagje goed hout mee.
 6. Vul de gaten op met houtrotstop en de oneffenheden met een vuller.
 7. Schuur de kozijnen en verwijder het stof. Maak ze goed schoon met een doekje en een ontvettingsmiddel.
 8. Breng de grondverf aan en laat het goed drogen.
 9. Schuur de kozijnen, verwijder het stof en maak ze schoon met een ontvetter.
 10. Breng de eerste laag verf aan en laat dit goed drogen.
 11. Schuur de kozijnen en verwijder het stof. Maak de kozijnen vetvrij.
 12. Breng de tweede laag verf aan en laat het goed drogen. Nu zijn uw kozijnen weer 10 tot 15 jaar beschermd.

Houten kozijnen aanschaffen of kunststof kozijnen kiezen?

De keuze tussen houten- en kunststof kozijnen wordt nu dus niet meer door de mate van onderhoud bepaald, maar eerder door persoonlijke smaak. Kunststof is iets goedkoper en veelzijdiger dan hout, maar niet iedereen is ervan gecharmeerd. Als u twijfelt, ga dan met een specialist praten en bekijk beide opties persoonlijk. Beoordeel welke kozijnen u het mooiste vindt, welke kozijnen u de beste isolatiewaarde opleveren en welke kozijnen het beste aan uw wensen voldoen. U weet op die manier zeker dat u met de beste kozijnen thuiskomt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: