3 goedkoopste isolatiemethoden voor een uitstekend rendement

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het isoleren van uw woning is om een groot aantal redenen een goed idee. Het is de eerste stap richting een gasloos leven en richting lage temperatuurverwarming of zonnepanelen. Daarnaast bespaart u geld door uw woning te isoleren, omdat u minder uitgeeft aan verwarmingskosten. Een energiezuiniger leven, in alle aspecten van het woord, begint bij een goed geïsoleerd huis.

Er worden een groot aantal methoden aangeboden waarmee u uw woning kunt isoleren. Deze gebruiken verschillende materialen en de resultaten zijn dus ook verschillend. Daarnaast kunnen de prijzen aanzienlijk uiteen lopen, van €15 per vierkante meter tot wel €150 per vierkante meter. Hier behandelen we drie isolatiemethoden die weinig kosten en die u toch een uitstekend resultaat opleveren.

  1. Uw gevelmuren isoleren

Het isoleren van uw gevelmuren is lastig, maar hier gaat toch gemiddeld 25 procent van de warmte verloren. U heeft de keuze om hier aan de buitenkant een isolatiemateriaal tegen aan te brengen, maar dan moet dit nog wel met een gevelbekleding worden afgewerkt. De kosten zijn dan hoog. Het is ook mogelijk om uw muren aan de binnenkant van uw woning te isoleren, maar dat betekent veel overlast in huis, een verkleining van de ruimte en ook een afwerking waarvoor moet worden betaald. Voor deze twee methoden, inclusief afwerking, betaalt u vaak meer dan €100 per vierkante meter.

Goedkope oplossing: spouwmuurisolatie

Het is goed mogelijk dat u deze hoge prijzen niet kunt neerleggen. Daarnaast zijn deze beide methodes erg arbeidsintensief. Heeft u een spouwmuur, dan zijn uw problemen opgelost. De kosten voor spouwmuurisolatie beginnen al bij €15 per vierkante meter. Het isolatiemateriaal wordt dan de spouw in gespoten. Dit levert nauwelijks overlast op en de werkzaamheden nemen minder dan een dag in beslag. Als de muren zijn gevuld worden de gaten gedicht en ziet u eer naderhand niets meer van.

Het resultaat met spouwmuurisolatie kan erg goed zijn. De breedte van de spouw heeft hier wel invloed op en ook het isolatiemateriaal dat u gebruikt. Wat wel een groot voordeel is, is dat u ook andere handige kenmerken aan uw muren toebedeelt. Kies bijvoorbeeld voor glaswol en u realiseert niet alleen thermische- maar ook akoestische isolatie. Kies voor een isolatieschuim en problemen met doorslaand vocht worden opgelost.

  1. Uw dak isoleren

Via het dak gaat gemiddeld ook 25 procent warmte verloren. Warme lucht stijgt en door het tegen te houden bewaart u dit. U kunt uw dak via de buitenkant en de binnenkant isoleren. Isoleert u via de binnenkant, dan wordt dit ook wel een koud dak genoemd, en isoleert u via de buitenkant, dan is het een warm dak. Beide opties zijn vergelijkbaar met het isoleren van de gevelmuren. Het isolatiemateriaal wordt tegen het oppervlak aangebracht en moet vervolgens met een muurbekleding of een dakbedekking worden afgewerkt. De prijzen kunnen snel oplopen en liggen tussen €60 tot €150 per vierkante meter inclusief afwerking.

Goedkope oplossing: zoldervloer isolatie

Gebruikt u uw zolder niet en is deze niet verwarmd, dan kunt u uw dak veel sneller isoleren door zoldervloer isolatie uit te laten voeren. U kunt dit ook erg goed zelf doen. Door de vloer van de zolder te isoleren houdt u de warmte al tegen voordat het uw dak kan bereiken. Daarmee is dit een bijzonder doeltreffende isolatiemethode. U hoeft niet aan een nette afwerking te denken, want u gebruikt de zolder niet. De werkzaamheden zijn daarom vaak ook binnen een dag afgerond en leveren aanzienlijk minder overlast op in uw woonruimtes. Voor zoldervloer isolatie betaalt u gemiddeld €15 tot €20 per vierkante meter, als u dit laat uitvoeren door een specialist.

  1. Het isoleren van de vloer

Ook de vloer is een belangrijk oppervlakte om te behandelen met een isolatiemateriaal. Hier verliest u namelijk 15 procent van de warmte die u dagelijks opwekt met uw verwarmingssysteem. U kunt dan de hele vloer verwijderen, isolatiemateriaal aanbrengen en de vloer opnieuw opbouwen inclusief vloerbekleding. Dit levert u een mooie nieuwe vloer op, maar deze zal hoger liggen, wat betekent dat deuren en drempels moeten worden aangepast. Daarnaast is de prijs ook aanzienlijk, want eigenlijk heeft u met een complete renovatie te maken. U kunt rekening houden met €50 tot €120 per vierkante meter, afhankelijk van de omvang van de renovatie en de kosten van de vloerbedekking die u kiest.

Goedkope oplossing: kruipruimte isolatie

De goedkopere oplossing biedt zich aan als u een kruipruimte heeft. Via de kruipruimte is de vloer aan de onderkant te isoleren, wat wederom betekent dat er geen afwerking nodig is. Is de kruipruimte niet hoog genoeg, dan is het mogelijk om een isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen. Dit wordt dan de kruipruimte in gespoten tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Bodemisolatie kost gemiddeld €20 per vierkante meter en de prijzen voor isolatie van de ondervloer beginnen bij €25 per vierkante meter.

Wanneer zijn de duurdere opties beter?

Aan de bovenstaande informatie kunt u aflezen dat de duurdere opties die u heeft allemaal een renovatie inhouden. U renoveert de muren en isoleert ze tegelijkertijd, u renoveert uw dak of zolder en brengt ook isolatiemateriaal aan, u renoveert uw vloer en maakt van de mogelijkheid gebruik om deze goed te isoleren. Als u toch al van plan was om nieuwe gevel-, dak- en vloerbekleding aan te schaffen, dan zijn de extra kosten alleen voor het isolatiemateriaal en dus goed te overzien.

Geen renovatie nodig: kies een goedkope oplossing

Een andere reden om voor de duurdere oplossing te kiezen is die van noodzaak. Misschien heeft u geen spouw, kruipruimte of onverwarmde en ongebruikte zolder. Heeft u dit wel, dan heeft u geluk, want de kosten voor uw isolatiewerkzaamheden gaan dan soms wel met €100 per vierkante meter naar beneden. Dat betekent ook een kortere terugverdientijd en minder overlast, met een net zo goed resultaat.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: