Prijzen dakkapelvergunningen verschillen aanzienlijk per gemeente

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het plaatsen van een dakkapel is een relatief goedkope manier om meer ruimte en licht te creëren. Heeft u een zolder die u eigenlijk niet gebruikt, dan blaast een dakkapel deze nieuw leven in. U maakt een extra sfeervolle kamer waarmee u extra ruimte- en extra waarde aan uw huis toevoegt. Dakkapellen zijn over het algemeen niet prijzig, vooral niet als u kiest voor een prefab kunststof model. En de voordelen zijn groot.

Een punt waar u wel rekening mee moet houden is dat u voor het plaatsen van een dakkapel mogelijk een bouwvergunning nodig heeft. En uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) is gebleken dat de prijzen voor vergunningen niet alleen aan het stijgen zijn, maar ook aanzienlijk kunnen verschillen per gemeente.

Het onderzoek van COELO

Uit het onderzoek van COELO genaamd Atlas van de Lokale Lasten (2018) is gebleken dat u in sommige gemeenten bijna €1000 betaalt voor een omgevingsvergunning terwijl dit in andere gemeenten onder de €100 ligt. Leiden is de goedkoopste gemeente met €40 per omgevingsvergunning voor een dakkapel. In Voorschoten betaalt u €938 voor uw omgevingsvergunning. Gemiddeld gezien waren de kosten €333 en in 63 procent van de Nederlandse gemeenten liggen de prijzen tussen de €200 en €400. We hebben voor deze voorbeelden een bouwsom van €10.000 genomen.

De prijzen voor vergunningen worden jaarlijks aangepast

Het verschil tussen €40 en €938 is groot en daar heeft u zelf weinig over te zeggen. Als u in een gemeente woont waar de prijzen lager zijn, dan heeft u geluk en woont u in een gemeente met hogere prijzen, dan zal u moeten betalen. Gemeenten bepalen jaarlijks wat de kosten voor omgevingsvergunningen zijn en wat deze leges worden. Het is dus mogelijk dat de prijzen in uw stad recentelijk zijn gedaald of gestegen. De prijzen veranderen ook als de bouwsom hoger is. Er is dan meer geld nodig aan papierwerk en dat kost u dus extra.

Wat is een omgevingsvergunning eigenlijk?

Als u een dakkapel wilt laten plaatsen dan heeft u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig. Het is ook mogelijk om vergunningsvrij te bouwen en in gemeentes zoals Voorschoten is dit dus zeker de moeite waard. Voordat we ingaan op hoe u uw dakkapel vergunningsvrij kunt bouwen, is het misschien handig om uit te leggen wat een omgevingsvergunning is en waarom u hier geld voor moet betalen.

Een omgevingsvergunning vraagt u aan bij uw gemeente. De vergunning is in het leven geroepen om er zorg voor te dragen dat de verbouwing volgens de wettelijke voorschriften wordt uitgevoerd. Deze wettelijke voorschriften beschermen de omgeving, de gebruikers en de bewoners. Nadat u deze aanvraagt wordt er gekeken of uw plannen passen in het bestemmingsplan, of deze voldoen aan de welstandseisen van de gemeente en of de voorschriften van het Bouwbesluit in acht worden genomen. Ook uw buren krijgen de kans om bezwaar in te dienen, als uw dakkapel hen bijvoorbeeld het uitzicht blokkeert of schaduw veroorzaakt in hun tuin.

De gemeente steekt dus veel werk in het controleren van uw vergunningsaanvraag en zorgt ervoor dat uw dakkapel veilig is, dat deze in de omgeving past en dat er niemand door uw plannen wordt gedupeerd. Dit is dan ook de reden waarom u geld betaalt voor uw vergunningsaanvraag. Daarnaast zal u ook uw aannemer en/of bouwbedrijf moeten betalen voor het aanleveren van de nodige bouwtekeningen en andere documenten. Wordt uw aanvraag afgewezen, dan kunt u bezwaar indienen, maar zal u uw uitgaven veelal kwijt zijn en wordt uw dakkapel niet geplaatst.

Uw dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen

Gelukkig is het mogelijk dat u uw dakkapel vergunningsvrij laat plaatsen. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen en het is verstandig om hier eerst even met uw gemeente over te praten. Uw aannemer en bouwbedrijf zouden hier ook van op de hoogte moeten zijn. De algemene regels voor een vergunningsvrije dakkapel zijn als volgt:

  • De dakkapel wordt aan de zij- of achterkant van uw woning geplaatst en kijkt niet uit op openbaar gebied (vaarwater, groen, een weg, et cetera).
  • De dakkapel heeft een plat dak.
  • De dakkapel heeft dichte zijkanten.
  • De hoogte van de dakkapel is maximaal 1,75 meter.
  • De onderkant van de dakkapel bevindt zich tussen 0,5 meter en 1 meter boven de dakvoet.
  • De bovenkant van de dakkapel bevindt zich minimaal 0,5 meter van de nok.
  • De zijkanten van de dakkapel bevinden zich minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dak.

Laat u goed informeren

Het plaatsen van een dakkapel levert u een betere woning op. Het is altijd verstandig om u goed te laten informeren over punten zoals de vergunningen die nodig zijn. Ga naar uw gemeente en doe daar zelf navraag voordat u besluit of u vergunningsvrij wilt bouwen of niet. Bekijk ook de verschillende opties die u aangeboden krijgt van leveranciers en bouwbedrijven. U heeft geen invloed op de gemeente waarin u woont en de kosten van de omgevingsvergunning, maar met een beetje onderzoek krijgt u wel de beste dakkapel voor de meest geschikte prijs.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: