Contact

5 fabels over warmtepompen die direct de wereld uit geholpen moeten worden

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op en met een warmtepomp kunt u uw woning gasloos verwarmen. Beide zijn uitstekende manieren om uw woning te verduurzamen en om deze voor te bereiden op de toekomst. Hand in hand zijn ze zelfs in staat om uw woning energieneutraal te maken. Toch is er veel meer interesse in zonnepanelen dan in warmtepompen op dit moment. En ook al is dat een goede ontwikkeling, minder gas verbruiken is net zo belangrijk voor het milieu als het opwekken van groene stroom. In dit artikel helpen we 5 fabels over warmtepompen de wereld uit.

Fabel 1: warmtepompen zijn duur

Er zijn dure warmtepompen en goedkopere warmtepompen te koop. De duurdere warmtepompen bestaan uit complete installaties die worden ingegraven en die ook op een eigen verwarmingssysteem worden aangesloten in uw huis. U kunt er uw woning mee koelen en verwarmen, de warmtepomp gebruikt vloer- en muurverwarming en kan zelfs op zonnepanelen of –collectoren worden aangesloten. Dit zijn de systemen die bij nieuwbouwwoningen geplaatst worden en bij ecohuizen. Bestaande woningen hebben aan een kleinere lucht-water of hybride warmtepomp voldoende. Deze kan op het huidige verwarmingsnetwerk worden aangesloten en is ontworpen om de plek in te nemen van de standaard verwarmingsketel. Voor deze warmtepompen betaalt u niet bijzonder veel meer dan voor een hr-ketel en de besparingen zijn aanzienlijk.

Fabel 2: warmtepompen maken veel lawaai

Het is inderdaad zo dat warmtepompen voorheen meer lawaai maakten. De warmtepompen die vandaag de dag worden geproduceerd zijn al veel stiller. Daarnaast komt het geluid uit een buitenunit en deze staat dus niet in uw woning zelf. Warmtepompen vandaag de dag produceren gemiddeld 55 decibel en dat is vergelijkbaar met het geluid dat uw koelkast maakt. U kunt dit dempen door de unit op rubbers te zetten. U zal dus met een warmtepomp van geluid nog weinig overlast ervaren.

Fabel 3: een warmtepomp kan een hele bestaande woning niet verwarmen

Deze fabel is gedeeltelijk waar, want het is zo dat warmtepompen het beste aangesloten worden op lage temperatuurverwarming. Vloerverwarming is hier een voorbeeld van. Daarnaast is het beter om deze te plaatsen in een woning die goed is geïsoleerd. Warmtepompen zijn minder krachtig dan hr-ketels en moeten hard werken om uw water tot een hoge temperatuur te verwarmen. Het is dus zaak om er zorg voor te dragen dat de temperatuur niet hoog hoeft te zijn en dat de warmte die wordt gegenereerd niet weg kan. Op die manier kan een warmtepomp optimaal draaien en heeft u een heerlijk warm huis in de winter en een heerlijk koel huis in de zomer. U kunt altijd overwegen een hybride warmtepomp aan te schaffen. Deze heeft een hr-ketel die bijspringt indien nodig.

Fabel 4: u heeft een nieuw verwarmingssysteem nodig met een warmtepomp

Vaak wordt beweerd dat u als u een warmtepomp aanschaft ook een volledig nieuw verwarmingssysteem nodig heeft. Daarom moet u óf uw radiatoren vervangen voor convector radiatoren, óf u moet vloerverwarming aanschaffen. Gelukkig is dit niet automatisch het geval. Ook al is het wel beter om een warmtepomp op lage temperatuurverwarming aan te sluiten, als uw woning goed geïsoleerd is en u heeft een ventilatiesysteem dan kan deze ook bij uw huidige verwarmingssysteem worden geplaatst. Er zijn nu al warmtepompen ontwikkeld die met een andere koelvloeistof werken en die daardoor het water nog beter kunnen verwarmen.

Fabel 5: een warmtepomp werkt niet als het buiten koud is

Veel van de warmtepompen die geplaatst worden halen warmte uit de lucht. Dit zijn de kleinere units die niet ingegraven hoeven te worden en die dus aanzienlijk minder kosten. Een warmtepomp is ook in staat om warmte uit de lucht te halen bij lage temperaturen en het is dus zeker niet zo dat u in de winter zonder warm water komt te zitten. Ook hier is het wederom belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is en dat de warmte die de warmtepomp uit de lucht haalt optimaal bewaard blijft. Met een hybride warmtepomp heeft u de garantie dat u ook tijdens de koudste winterdagen warm water blijft ontvangen.

Wel of niet en warmtepomp aanschaffen?

Er zijn natuurlijk situaties waarin een warmtepomp geen toegevoegde waarde heeft. Het verduurzamen van uw woning wordt stapsgewijs gedaan en een warmtepomp komt dan pas na isolatie, een ventilatiesysteem en idealiter lage temperatuurverwarming aan bod. Doet u dit in een andere volgorde, dan moet de warmtepomp te hard werken en zal deze uw woning niet voldoende kunnen verwarmen. Het is dus een feit en geen fabel dat een warmtepomp niet voor iedere woning geschikt is.

Heeft u de juiste omstandigheden, dan is investeren in een warmtepomp vanuit het oogpunt van het milieu een uitstekend idee. Een hybride warmtepomp kan dan ook een uitkomst bieden en als voorloper op een echte warmtepomp worden geïnstalleerd. Het is een feit dat ieder huishouden in Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. De hr-ketel zal binnenkort uit de handel genomen worden en gemeenten bieden subsidies aan voor het afsluiten van de gasleidingen van uw woning. Investeren in een warmtepomp is dus investeren in de toekomst.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: