20 procent van Nederlanders wil zonnepanelen aanschaffen binnen 5 jaar

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Uit onderzoek van MeMo2 is gebleken dat 20 procent van alle Nederlanders de komende 5 jaar zonnepanelen op het dak wil laten plaatsen. Dit onderzoek laat zien dat de grootste groep geïnteresseerden jonger zijn dan 35 jaar. Van de jongvolwassenen wil 34 procent de komende 5 jaar zonnepanelen aanschaffen terwijl dit percentage bij de oudere groepen wat lager ligt. Het lijkt er dus op dat Nederland in de ban is van het verduurzamen van de woning en dat vooral de jongere generaties hier graag aan meebetalen.

Een grote investering

De 20 procent van Nederlanders die zonnepanelen als een goede investering zien, zijn niet onrealistisch. Van hen zijn de meeste bereid om €5000 te investeren in het verduurzamen van hun woning en 36 procent daarvan wil hier meer aan uitgeven. Zij begrijpen dat het verduurzamen van je woning, door middel van isolatie, een ventilatiesysteem, zonnepanelen en een warmtepomp, bijvoorbeeld, winst oplevert en dat je hier niet alleen het milieu mee helpt, maar ook je eigen portemonnee.

Nu is het moment om in zonnepanelen te investeren

Het goede nieuws is dat deze 20 procent Nederlanders die de komende jaar zonnepanelen willen aanschaffen hier een uitstekend moment voor hebben uitgekozen. En daar zijn drie belangrijke redenen voor:

  • De zonnepanelen die op dit moment geproduceerd worden, zijn beter dan ooit. Ze gaan langer mee, ze leveren meer op en de degradatie is aanzienlijk langzamer. De beste zonnepanelen fabrikanten geven je al een garantie van 30 jaar en beloven dat je zonnepanelen na 25 jaar nog 92 procent rendement over hebben. De huidige zonnepanelen wekken dus per vierkante meter meer energie op.
  • Daar komt bij dat de zonnepanelen die nu gemaakt worden naar verhouding goedkoper zijn dan ooit. De prijs per Wp ligt tegenwoordig rond de €1,15 terwijl dit een tijdje geleden nog gemakkelijk €1,50 was. Je krijgt op dit moment dus voor minder geld een grotere opbrengst.
  • Een laatste goede reden om nu zonnepanelen aan te schaffen is dat de opbrengsten de afgelopen jaren bijzonder hoog waren. En dat komt doordat de weersomstandigheden erg gunstig waren. Nu zullen er natuurlijk altijd pieken en dalen zijn, afhankelijk van het aantal zonne-uren in een jaar, maar het is wel een feit dat de zonnesystemen het in Nederland beter doen dan ooit tevoren.

Nederland is voor zonnepanelen erg geschikt

Een ander punt om te onthouden is dat Nederland een geschikt land is voor zonnepanelen. Je zou dit misschien niet denken, maar de ligging aan de kust en het klimaat bij ons zijn voor zonnepanelen ideaal. Het is namelijk zo dat zonnepanelen als ze warmer worden in rendement achteruit gaan. Per graad Celsius boven de 25 graden Celsius is dat een bepaald percentage. Ga je zonnepanelen kopen, dan zie je dit percentage bij de warmte-coëfficiënt cijfers in de product specificaties. Zonnepanelen worden daarom altijd boven je dak gemonteerd en niet direct op je dak, omdat de panelen dan geventileerd kunnen worden. In Nederland hebben we voldoende zonne-uren, maar wordt het maar een klein gedeelte van het jaar echt warm. In de meeste gevallen worden onze zonnepanelen door het klimaat goed op temperatuur gehouden. En dat betekent dat een optimaal rendement behouden kan worden.

Zijn Nederlanders milieubewust?

Het feit dat zo veel Nederlanders bereid zijn een grote som geld uit te geven aan zonnepanelen is aanmoedigend. En uit het onderzoek van MeMo2 is ook gebleken dat slechts 2 procent van onze bevolking helemaal niet aan energiebesparing doet. Simpele veranderingen zoals de thermostaat een graadje lager zetten, minder lang douchen en de was ophangen in plaats van drogen maakt al een groot verschil. Steeds meer woningen hebben een slimme thermostaat en daarmee kunnen ze exact in de gaten houden hoe en waar het meeste verbruikt wordt. Maar zijn Nederlanders milieubewust of uit op besparingen?

Zonnepanelen en besparingen

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk beide. Want geen particulier doet een dergelijke grote investering alleen om het milieu een handje te helpen. Alhoewel dat een grote bijdrager is aan de beslissing, zijn de opbrengsten van zonnepanelen ook een belangrijke drijfveer. Als jouw dak geschikt is en je kunt voldoende stroom opwekken, dan heb je je zonnepanelen in Nederland binnen 10 jaar terugverdiend. We gaven al aan dat je tegenwoordig al op een levensduur van 30 jaar kunt rekenen. In deze 30 jaar moet de omvormer wel 2 keer vervangen worden, maar over het algemeen kun je rekenen op een mooie winst. Zo mooi zelfs, dat je er meer aan overhoudt dan wanneer je je geld op een spaarrekening zou zetten.

Salderen en de financiële steun

Het lijkt erop dat de afschaffing van de Salderingsregeling in 2023 de Nederlanders niet afschrikt om toch zonnepanelen aan te schaffen. Er is ook voldoende financiële steun te krijgen en je kunt ook al zonnepanelen huren. Gemeentes organiseren collectieve inkoopacties en geven inwoners de mogelijkheid zonnepanelen op afbetaling aan te schaffen. Het is dus niet vreemd dat zo veel Nederlanders in de komende 5 jaar in zonnepanelen willen investeren. En dit is hét moment om dat te doen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: