6 Tips zonnepanelen kopen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

In Nederland duiken steeds meer woningen op met zonnepanelen. Dit is ook niet vreemd, de keuze om je eigen energie op te kunnen wekken en hier dus niet voor hoeven te betalen is vrij snel gemaakt. Het plannen voor nieuwe zonnepanelen heeft echter nogal wat voeten in de aarde en je zal veel beslissingen moeten maken. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het laten plaatsen van jouw zonnepanelen.

Tip 1: maak een goede berekening

Zonnepanelen kunnen je gemiddeld 25 jaar voorzien van stroom. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 8 en de 9 jaar, wat betekent dat je 16 jaar gratis stroom zal ontvangen. Het is de bedoeling dat je tijdens deze 16 jaar de best mogelijke opbrengsten realiseert. Maak daarom een berekening van de uitgaven die je hebt aan zonnepanelen en trek hier de financiële hulp (btw, subsidies) van af. Dit zijn je kale uitgaven. Bereken vervolgens de mogelijke besparingen en de terugverdientijd en doe dit voor verschillende opties die je overweegt. Het is natuurlijk belangrijk dat je nadat de terugverdientijd is afgelopen de best mogelijke besparingen kunt realiseren met de opties die tot je beschikking staan. Onderstaand vind je een tabel die je hier als voorbeeld bij kunt gebruiken.

 

Vereist vermogen Gemiddelde prijs Prijs min btw Besparing per jaar Terugverdientijd
3000 Wp €6250 €5165 €600 8,5 – 9 jaar
4100 Wp €9000 €7438 €820 9 jaar
4700 Wp €10.000 €8264 €940 8,5 – 9 jaar
5900 Wp €12.000 €9917 €1180 8 – 8,5 jaar

 

Tip 2: overweeg hybride zonnepanelen

Als er over zonnepanelen gesproken wordt, dan worden er eigenlijk meestal fotovoltaïsche zonnepanelen bedoeld. Je hebt echter ook de optie om hybride zonnepanelen uit te kiezen, die naast een elektrisch rendement ook een thermisch rendement genereren. Je kunt er dus je water mee opwarmen, wat je dan weer scheelt in energiekosten. Het kan geen kwaad om deze keuze in ieder geval te overwegen en mee te nemen. De besparingen zijn groter en je wordt aanzienlijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en elektriciteit.

 

Tip 3: kies een zonnepaneel dat bij je past

Wat veel mensen niet weten is dat fotovoltaïsche zonnepanelen alleen goed presteren in ideale situaties. De helling van het dak, de oriëntatie van het dak en het aantal zonuren hebben hier direct invloed op. Voor verschillende soorten zonnepanelen zijn verschillende soorten situaties ideaal en zo kun jij het type zonnepaneel aanpassen aan jouw omstandigheden.

  • Monokristallijn: dit type zonnepaneel is het duurste en levert de meeste stroom. Heb jij maar een klein dakoppervlak ter beschikking, dan kun je daarmee toch een goed rendement genereren. Monokristallijn zonnepanelen presteren het beste in direct zonlicht.
  • Polykristallijn: in Nederland zijn dit type zonnepanelen erg geliefd, omdat ze beter presteren als ze niet constant in de zon staan. Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, maar leveren ook minder stroom en dus heb je er meer van nodig. Een groot dak is hier dan vaak wel gewenst.
  • Dunne film: ook wel amorf zonnepanelen genoemd, zijn de dunne film zonnepanelen erg in opmars. Deze panelen zijn het goedkoopste, ze zijn flexibel en ze zien er zeer strak en modern uit omdat ze mat zwart zijn. De opbrengst is echter wel minder, maar constanter dan bij de andere opties. Amorf zonnepanelen hebben als voordeel dat ze ook uitstekend werken bij hogere temperaturen.

 

Tip 4: ga naar je gemeente voor vergunningen en subsidies

Voordat je je zonnepanelen gaat plaatsen is het een goed idee om je plannen te bespreken met je gemeente. Zij kunnen je bijvoorbeeld vertellen of je een vergunning nodig hebt of niet. In de meeste gevallen kunnen zonnepanelen vergunningsvrij worden geplaatst, maar deze beslissing is aan je gemeente. Een ander punt dat je bespreekbaar kunt maken zijn subsidies. Vaak zijn er op regionaal niveau financiële hulpmiddelen beschikbaar voor inwoners die een soortgelijke investering doen. Vraag dit na, want als je een geldbedrag krijgt wordt je terugverdientijd automatisch korter.

 

Tip 5: vraag de belasting voor je zonnepanelen terug bij de Belastingdienst

Een andere erg mooie maatregel is dat je alle belasting die je hebt betaald over het laten plaatsen van je zonnepanelen (materialen en arbeidskosten) kunt terugvragen bij de belastingdienst. Alle zonnepaneel-gerelateerde uitgaven vallen hier onder en je krijgt dan dus 21 procent van de totaalprijs terug. Dit is een flink bedrag (gemiddeld €800). Je moet je dan aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst en enkele administratieve handelingen verrichten. Bij je volgende belastingaanvraag krijg je dus een flink bedrag terug, waardoor de terugverdientijd van je zonnepanelen wederom verkort. Zie je op tegen de administratieve kant van dit verhaal? Dan kun je voor €100 iemand inhuren die deze aanvraag voor je indient.

 

Tip 6: lees de garantieregelingen goed door

De installatie van je zonnepanelen zal bestaan uit de panelen zelf, een omvormer, een monitorsysteem en alle kleine onderdeeltjes waarmee deze aan elkaar worden gekoppeld. Over al deze onderdelen krijg je een andere garantieregeling. De zonnepanelen zijn bijvoorbeeld vaak voor 25 jaar gegarandeerd en de omvormer maar voor 10 jaar. Deze laatste is dan ook eerder aan vervanging toe. De garantieregeling omtrent zonnepanelen kan soms erg ingewikkeld zijn en het is belangrijk dat je deze goed begrijpt en er akkoord mee gaat voordat je de zonnepanelen aanschaft. Je krijgt hier dan vaak voor wat extra geld ook extra mogelijkheden bij, zoals een garantie op het rendement. Kies alleen een leverancier uit die je een goede garantieregeling aanbiedt.

 

Vergelijk offertes

Een goede leverancier voor je zonnepanelen vind je hier. Via onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool krijg je de mogelijkheid in één keer offertes op te vragen bij meerdere leveranciers tegelijkertijd. Door deze te vergelijken kun je de beste leverancier met de beste deal aanwijzen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: