Contact

9x Veelgemaakte fouten verbouwen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als u van plan bent om een verbouwing in te plannen, dan zal er veel op u af komen. Verbouwingen zijn, hoe klein dan ook, vaak ingewikkeld en zullen u tijdelijk overlast opleveren. Daarnaast zal u de komende tijd voldoende stress ervaren om te proberen binnen budget te blijven, om de juiste specialisten aan te wijzen en om binnen de tijd die u heeft klaar te zijn. Daarom is het belangrijk dat u de volgende valkuilen probeert te vermijden.

  1. Geen aannemer gebruiken: als u een wat grotere verbouwing in wilt plannen, dan is het eigenlijk altijd een goed idee om hier een aannemer voor te gebruiken. Deze personen hebben de juiste contacten, weten exact wat realistisch is en wat niet, kunnen snelle beslissingen maken en fungeren voor u als contactpunt voor alles omtrent uw verbouwing. U betaalt voor een aannemer uiteraard meer, maar vaak bent u dan uiteindelijk goedkoper uit. Kleine verbouwingen kunt u in principe ook zelf leiden, als u daar de tijd voor hebt tenminste.
  2. Geen vergelijking maken: bij het aanwijzen van uw vakmensen is het belangrijk dat u de juiste personen kiest. Deze kunt u alleen vinden door een vergelijking te maken. De beste manier om dat te doen is door offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen. U vergelijkt dan de prijs, maar ook andere punten zoals de garantieregeling, de keurmerken, de kwaliteit en de aangeboden diensten. De beste specialist zal voor u de specialist zijn die voor de kleinste prijs het meest complete dienstenpakket aan kan bieden.
  3. Geen budget opstellen: het is erg belangrijk dat u een realistisch budget opstelt voor uw vergelijking en dat u zich daaraan houdt. Dit bespreekt u ook goed met uw aannemer, als u deze gebruikt. De aannemer zal namelijk uw budget voor u bewaken en u waarschuwen als de verbouwing hierover heen dreigt te gaan. Houdt regelmatig gesprekken met uw aannemer, of met uw vakmensen, om de financiële voortgang te bespreken en te zorgen dat u uiteindelijk niet in de schulden komt.
  4. Afspraken niet vastleggen: hoe goed u ook overweg kunt met de specialisten waarmee u werkt, het is altijd verstandig om de afspraken die u maakt officieel vast te leggen. Als er dan iets mis gaat, dan kunt u daar altijd op terugvallen. Zorg dat deze afspraken zijn voorzien van jullie handtekeningen, van een duidelijke omschrijving van hetgeen jullie overeen gekomen zijn en van eventuele tijdsafspraken die daarbij ook zijn gemaakt. Doet u dit niet en er ontstaat een meningsverschil, dan zal u deze aanzienlijk moeilijker kunnen oplossen.
  5. Afzonderlijke klussen inplannen: een verbouwing is altijd goedkoper als u deze in zijn geheel inplant en niet in fases. Hoe groter de klus die u aanbiedt, hoe lager de gemiddelde prijs per eenheid zal zijn. Ook kunt u andere extra projecten overwegen, zoals het laten plaatsen van isolatie. Bent u bijvoorbeeld bezig uw muren of vloer te renoveren, dan kunt u hier voor een relatief lagere prijs ook direct isolatiemateriaal in aan laten brengen. Zo slaat u twee vliegen in één klap.
  6. Geen goede planning maken: gaat u zelf uw verbouwing leiden, dan is het erg belangrijk dat u een planning maakt die realistisch is, die compleet is en die alle fases van de verbouwing meeneemt. Een stappenplan is dan vaak handig, een checklist ook en natuurlijk een gedetailleerde financiële planning. Alleen als u hier veel tijd en aandacht aan besteedt kunt u de verbouwing op tijd afronden en kunt u ervoor zorgen dat u binnen uw budget blijft. Als u een aannemer gebruikt, dan zal deze de planning maken. Vraag hier altijd een kopie van en houd de planning ook zelf bij. Zo weet u zeker dat uw verbouwing niet uit de hand zal lopen.
  7. Geen ander onderdak zoeken: verbouwingen zijn erg ingrijpend en zullen uw leefritme aanzienlijk verstoren. Ook zal u tijdelijk geen toegang hebben tot gedeeltes van uw woning en zijn er elke dag werklieden in uw woning bezig. Privacy heeft u dus niet en u bent ook niet vrij om te gaan en staan waar u wilt in uw huis. Daarom is het soms beter om een ander onderdak te zoeken voor u, voor uw gezin en ook voor uw huisdieren. U heeft dan een plek waar u naartoe kunt aan het einde van de dag en waar u niet constant wordt herinnerd aan de grote chaos in uw woning.
  8. Niet meehelpen: het is vrij logisch dat u de verbouwing uitbesteedt, maar dat betekent niet dat u niet zelf de handen uit de mouwen kunt steken. U kunt bijvoorbeeld sloopwerk zelf doen, u kunt het puin verzamelen en afvoeren, u kunt juist de afwerking zelf oppakken of u kunt helpen met opruimen. Alles wat u zelf doet zal u geld besparen en dat geld kunt u dan weer ergens anders voor gebruiken.
  9. Geen oplevering doen: nadat de verbouwing is afgerond wordt er als het goed is een oplevering georganiseerd. Het is erg belangrijk dat u daar aan mee doet, want dit is uw kans om gebreken aan te wijzen en recht te laten zetten. Tijdens de oplevering moeten uw aannemer, uw vakmensen en uzelf aanwezig zijn en dan loopt u alles door, van het stucwerk tot de sloten en van het sanitair tot de elektriciteit. Werkt er iets niet of is er iets beschadigd, dan wordt dit gedocumenteerd in het opleverdocument die u vervolgens allemaal tekent. Doe de oplevering altijd grondig en neem hier de tijd voor. Bespreek dan ook direct de mogelijkheden voor nazorg en de garantieregeling. Dit is het laatste moment dat u alle partijen nog bij elkaar heeft, dus maak daar goed gebruik van.

Als u deze valkuilen voor uw verbouwing uit de weg kunt gaan, dan weet u zeker dat u niets kan overkomen. Uiteraard kunnen er altijd andere problemen optreden en er zijn maar weinig verbouwingen die exact volgens plan verlopen. Zonder de bovenstaande valkuilen zal alles echter veel soepeler verlopen, blijft u hopelijk binnen budget, wordt de juiste tijdslijn aangehouden en kunt u rustig slapen. Een verbouwing is al stressvol genoeg, dus zorg ervoor dat u goed bent voorbereid.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: