Huis bouwen als serieus alternatief voor koopwoning

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het wordt Nederlandse jongeren, die vaak starters zijn op de woningmarkt, niet makkelijk gemaakt om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Een alternatief en een oplossing voor de huidige situatie zou Collectief Particulier Partnerschap (CPO) kunnen zijn. Zijn deze starters wel op de hoogte van dit zelfbouwconcept? En staan zij hier überhaupt voor open? Offerteadviseur zocht het uit en liet 1.100 Nederlanders, jonger dan dertig jaar, ondervragen. Hieronder vind je de resultaten van het onderzoek.

Visual 1: Het is eerst de vraag voordat jongeren ervoor openstaan om een eigen huis om een eigen huis te (laten) bouwen, voordat zij kunnen nadenken over een CPO-project. Dit lijkt het geval te zijn. Zes op de tien Nederlanders onder de dertig jaar ziet het (laten) bouwen van een huis als serieus alternatief voor het kopen van een bestaande woning. Jongeren in Noord-Nederland zijn hier het meest positief over. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, zie je in de visual hieronder.

 

Visual 2: Een groot deel van de jongeren staan open om een eigen huis te (laten) aanbouwen. Zijn zij dan ook op de hoogte van CPO? Verrassend genoeg niet. Slechts twaalf procent van de ondervraagden wist, voorafgaand aan het onderzoek, wat CPO inhield. Mannen zijn beter op de hoogte van dit type zelfbouwconcept dan vrouwen. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen zie je in deze visual.

Visual 3: Zien Nederlandse jongeren zichzelf in staat om een eigen huis te (laten) bouwen? Van de ondervraagden gaf ruim driekwart aan dat zij het laten bouwen van een eigen woning te duur vinden. 74 procent geeft aan over onvoldoende (technische) kennis te beschikken voor het (laten) bouwen van het huis. Vrouwen zien de meeste beren op de weg bij het verbouwen van een eigen woning. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen volgt in deze visual.

Visual 4: Na enige uitleg over wat CPO precies inhoudt, is ruim de helft van de ondervraagden enthousiast over een CPO-huis. Opvallend is dat hoger opgeleiden het meest openstaan voor het bouwen van een CPO-huis terwijl praktisch geschoolden hier weinig in zien. Zie hier de exacte verhouding tussen de verschillende opleidingsniveaus.

Visual 5: In het geval van het (laten) bouwen van een eigen woning vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat de overheid te weinig doet om starters hierin te stimuleren. Drentenaren zijn het minst tevreden met de ondersteuning vanuit Den Haag en Flevolanders het meest. Hoe de rest van Nederland hierover denkt? Check de visual hieronder.

Extra klussen na de bouw van uw woning:

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: