Twee op drie Nederlanders: “Beroep bouwvakker krijgt te weinig waardering”

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

We vinden het allemaal normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben, maar is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Er is al jaren een enorm woningtekort en door de stikstof- en PFAS-problematiek hebben veel bouwprojecten flinke vertraging opgelopen. Ook is het beroep van bouwvakker is steeds minder in trek en het personeelstekort wordt alsmaar groter. Moeten we de mensen die nog wel bouwvakker willen zijn dan niet ontzettend dankbaar zijn? Hoe kijken Nederlanders tegen het beroep van bouwvakker aan? Worden ze ondergewaardeerd? Moeten ze meer verdienen? Offerteadviseur zocht het uit en liet 1.070 Nederlanders ondervragen. Hieronder vind je de resultaten van het onderzoek.

Bij weer en wind zijn bouwvakkers aan het werk. Of het nu 32 graden is of -2, er zullen altijd huizen, flats, parkeergarages of andere constructies gebouwd moeten worden. Zijn Nederlanders zich hier voldoende van bewust? Twee derde van de ondervraagden denkt van niet. Zij vinden dat bouwvakkers ondergewaardeerd worden. Zijn juist mannen of juist vrouwen deze mening toegedaan? Je vindt het terug in de visual hieronder.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is dus van mening dat de bouwvakker wat meer waardering verdient. Mogen bouwvakkers dat van hen ook wat meer in de portemonnee voelen? “Ja”, zegt bijna de helft van de ondervraagden. In welke provincie vinden de meeste mensen dat bouwvakkers een hoger salaris zouden moeten krijgen? Bekijk het in de infographic.

Hoewel mensen die werkzaam zijn in de bouw niet bij iedereen even hoog in aanzien staan, wekken ze ook bij veel mensen afgunst op. Zo zegt maar liefst 63 procent van de ondervraagden wel eens jaloers te zijn op de handigheid van bouwvakkers. Vooral jonge mannen (onder de dertig) zouden willen dat ze dezelfde klusvaardigheden hadden als een bouwvakker. Hoe vrouwen hierover denken en mensen in andere leeftijdscategorieën zie je hieronder.

Naast jaloezie wekken bouwvakkers echter ook wel eens irritatie op bij mensen. Zo ergeren twee op de vijf ondervraagden zich wel eens aan onfatsoenlijke bouwvakkers. Met name vrouwen vindt het hinderlijk als mensen in de bouw zich ongemanierd gedragen. In welke leeftijdscategorieën men zich het meeste stoort, vind je terug in de infographic.

Ongemanierd of niet, we hebben bouwvakkers hard nodig aangezien er ontzettend veel huizen bijgebouwd moeten worden. Maar bestaan bouwvakkers over 100 jaar nog wel of wordt alles tegen die tijd door robots gebouwd? Een op de zeven ondervraagden denkt namelijk dat het beroep over een aantal generaties uitgestorven zal zijn. In welke provincie geloven ze het minst in het bestaansrecht van de bouwvakker? Bekijk het in de visual. Bekijk ook kostenindicaties verbouwing.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: