Vochtproblemen aanpakken door vochtbestrijding

opstijgend vocht
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Heb je last van een muffe geur in huis, vochtplekken op de muur, houtrot of schimmelvorming? Er zijn verschillende manieren om dergelijke vochtproblemen aan te pakken, voornamelijk door een efficiënte vochtbestrijding. Maar wat zijn de verschillende soorten vochtproblemen en op welke manier kunnen deze vochtproblemen worden opgelost? Ga door met lezen om meer te weten over vochtbestrijding en de zaken die hier allemaal bij komen kijken.

Vochtbestrijding

Vochtproblemen brengen allerlei nare gevolgen met zich mee. Zo krijg je binnen een tijdje schimmelvorming die niet alleen de muren aantasten, maar ook de meubels in je huis en de gezondheid van de bewoners. Naast schimmelvorming kan je ook last krijgen van houtrot en van een muffe en onfrisse geur in huis. Zelfs je meubels en gordijnen kunnen muf gaan ruiken als je last van vochtproblemen hebt en daarnaast kan je meestal vochtplekken opmerken op de muren. Ook het behang kan losraken of merkbare vlekken krijgen. Heb je vochtproblemen, dan is het verstandig om direct over te gaan tot vochtbestrijding door het inschakelen van een erkend vakman.

Soorten vochtproblemen

Als we het over vochtproblemen hebben, dan kunnen we meest voorkomende soorten problemen onderscheiden. Het gaat hierbij voornamelijk om opstijgend vocht, doorslaand vocht, een vochtige kelder, vochtige muren en schimmelvorming in je woning. Hieronder tref je een omschrijving per vochtprobleem:

  • Opstijgend vocht: Hierbij absorberen de muren het grondwater door een gebrek aan waterkering, wat het opstijgen van vocht als gevolg heeft.
  • Doorslaand vocht: Regen kan vochtproblemen veroorzaken als de buitenmuren kapot zijn en het water door de scheuren binnenkomt.
  • Vochtige kelder: als de kelder vochtig is, dan komt dit meestal vanwege binnenkomend grondwater door scheuren, als het water niet efficiënt genoeg afgevoerd wordt of als er geen ventilatie in de kelder is.
  • Vochtige muren: Is er sprake van opstijgend vocht, dan krijg je automatisch te maken met condensatievocht en doorslaand vocht.
  • Schimmelvorming: Als er veel vocht in je huis is, dan veroorzaakt dit het vormen van schimmels in je huis. Denk zo niet alleen aan de muren maar ook aan je meubels.

 

De prijsopbouw van vochtbestrijding

Ga je over tot vochtbestrijding? Dan ga je een flinke prijs moeten betalen afhankelijk van de ernst van de situatie en de specialist die je inschakelt. Elke specialist mag namelijk zelf bepalen wat zijn of haar prijs is voor vochtbestrijding, waardoor de prijzen onderling flink variëren. Door een duidelijk beeld te hebben van de manier waarop de prijs voor vochtbestrijding is opgebouwd kan je een beter nagaan wat de juiste bespaarmanieren zijn. De prijs voor vochtbestrijding wordt voor het grootste deel op de volgende manier ingedeeld:

  • Materiaalkosten 72%
  • Arbeidskosten 26%
  • Kilometerkosten 2%

 

De voordelen van vochtbestrijding

Er komen verschillende voordelen kijken bij vochtbestrijding, naast het feit dat je af bent van onfrisse geuren in je huis heb je ook minder last van vochtproblemen en schimmelvorming aan de muren, je meubels en de gordijnen. Daarnaast is er minder sprake van vochtplekken op de muren of op het behang en voorkom je houtrot. Ten slotte worden de stookkosten aanzienlijk verlaagd aangezien de ruimte beter geventileerd is en dus sneller warm wordt en creëer je een droog en gezond binnenklimaat voor de bewoners die in het huis wonen.

Vochtprobleem: Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende problemen als het om vochtbestrijding gaat. De meest populaire manieren om optrekkend vocht te bestrijden is door de buitenmuur aan te pakken, waarbij je ongeveer €120 per strekkende meter kwijt bent. Daarnaast dien je ook de binnenmuur aan te pakken voor ongeveer €150 per strekkende meter. Ten slotte moet ook de muur gerepareerd worden tegen €300 oer strekkende meter.

Vochtprobleem: Doorslaand vocht bestrijden

Heb je last van doorslaand vocht in huis, dan kan je dit probleem verhelpen door het aanpakken van de buitenmuur. Hierbij ga je ongeveer €10 per vierkante meter betalen aan een specialist. Daarnaast moet je ook overgaan tot het reinigen van de gevel. Hier betaal je ongeveer €19 per vierkante meter voor. Naast het oplossen van het vochtprobleem heb je dan ook direct de levensduur van je gevel verlengd.

Vochtprobleem: Schimmelvorming en condensatievorming verwijderen

Als je last van zaken als schimmelvorming en condensatievorming hebt, dan kan dit eenvoudig worden opgelost. Schimmel kan worden verwijderd voor ongeveer €50 per vierkante meter. Condensatievocht kan tegen €300 totaal worden verwijderd door het plaatsen van ventilatie. Installeer je ook een airco tijdens de vochtbestrijding, dan kost dit een extra €550.

Vochtprobleem: De kelder repareren

Om de kelder te repareren is het noodzakelijk om vochtproblemen op te sporen. Veel kelders hebben last van vochtproblemen omdat er opgehoopt water in zit. Om de kelder geheel waterdicht te maken ga je een totaal van €2.000 betalen voor een gemiddelde zolder met een oppervlakte van 16 vierkante meter. Is je zolder groter, dan gaat de prijs ook omhoog.

Een specialist inschakelen

Overweeg je het inschakelen van een professioneel om je te helpen met het aanpakken van vochtproblemen in je huis? Kies dan niet direct de eerste specialist die je een mooie prijs aanbiedt, aangezien het verstandig is om eerst te vergelijken. Vraag offertes bij meerdere specialisten in je eigen omgeving en omstreken aan om zo een vergelijking van de gegevens te kunnen maken. Zo krijg je een beter overzicht van de verschillende prijzen, wat het gemakkelijker maakt om een goed geïnformeerde keuze te maken. Kies vervolgens de offerte uit met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Mocht je last van vochtproblemen in huis hebben, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de meubels, muren en gordijnen in je huis. Ook voor de gezondheid van de bewoners is een huis met vochtproblemen niet prettig, aangezien dit een ongezonde leefomgeving met zich meebrengt en zorgt voor een constante onaangename geur in alle ruimten. Wil je de vochtproblemen in je huis aanpakken, schakel dan een specialist in door het maken van een offerte. Kies de offerte die je het meest aanspreekt als het gaat om de kwaliteit, de professionaliteit, de voorwaarden en voornamelijk de prijs, zo weet je zeker dat je zowel voor kwaliteit als voor besparing kiest.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

opstijgend vocht

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: