Schapenwol als isolatiemateriaal

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Helaas isoleren we in Nederland veel minder met natuurlijke materialen dan in andere Europese landen. Hier wordt nog vaak gegrepen naar de opties PUR, PIR, EPS en XPS, terwijl er schitterende natuurlijke materialen zijn die net zo goed werken. Het is eigenlijk vreemd dat isolatie met een kunstmatig materiaal gedaan wordt, want het hele doel van de werkzaamheden is om duurzamer te worden. En om dan een materiaal te kiezen dat op een kunstmatige manier wordt samengesteld, dat is tegenstrijdig. Schapenwol is een isolatiemateriaal dat erg in opkomst is en dat is niet vreemd. Zoals u hier zult kunnen lezen is het een optie die zeker het overwegen waard is als u wilt gaan isoleren.

De kenmerken van schapenwol

U kunt zich misschien wel voorstellen waarom schapenwol een goed materiaal is om mee te isoleren. Het is bedoeld om een schaap koel te houden in de zomer en warm in de winter, net als wat een isolatiemateriaal zou moeten doen. Daarnaast is schapenwol het enige isolatiemateriaal dat water kan opnemen zonder isolatiewaarde te verliezen. Zo kan een nat schaap warm blijven. Schapenwol kan 35% water opnemen voordat de isolatiewaarde naar beneden gaat. Omdat het een ademend materiaal is zal het dit water ook snel weer loslaten. De lambdawaarde van schapenwol is 0.035 – 0.039 W/mK, vergelijkbaar met dat van minerale wollen en EPS.

Het onderstaande lijstje vat de technische eigenschappen van schapenwol samen.

  • Lambdawaarde: 0.035 – 0.039 W/mK
  • Brandklasse B2-E
  • Diffusieweerstand: 1-5
  • Warmteopslagcapaciteit: 1720 – 1750 J/kgK

Wanneer kunt u schapenwol toepassen?

De wol van het schaap wordt verwerkt in platen en dekens. Dat betekent dat u het eigenlijk kunt toepassen bij het isoleren van alle oppervlakten in de schil van uw woning. Het is minder geschikt voor spouwmuurisolatie en als u de bovenkant van uw vloer gaat isoleren dan heeft u een drukvaster materiaal nodig. Het wordt veel gebruikt bij het invullen van holle ruimtes in vloeren, muren en daken. Daarnaast is het ook uitermate geschikt voor gebruik bij een houtskelet. Schapenwol absorbeert water en is ademend, wat betekent dat het hout minder gevoelig is voor vochtigheid en rot.

De voordelen van schapenwol als isolatiemateriaal

Schapenwol heeft een aantal belangrijke voordelen waarvan u profiteert als u het toepast als isolatiemateriaal.

  • Schapenwol is 100% natuurlijk en daarom ook 100% recyclebaar.
  • De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van minerale wol en EPS.
  • Schapenwol kan uw woning ook akoestisch isoleren, wat bijzonder handig is bij dakisolatie, gevelisolatie en het isoleren van de vloer van een appartement.
  • Schapenwol kan water opnemen zonder de isolatiewaarde te verliezen.
  • Schapenwol is een ecologische- en duurzame optie.
  • Schapenwol bevat keratine, een eiwit dat schadelijke gassen (stikstofdioxide, formaldehyde, radon, et cetera) opneemt en dus uw licht zuivert.
  • Het verwerken van schapenwol is gemakkelijk. De dekens en platen zijn probleemloos op maat te snijden of te scheuren en dat levert geen irritatie op.

Waar moet u op letten als u met schapenwol gaat isoleren

Er is ook altijd een keerzijde van de medaille en ook al is schapenwol in veel opzichten een ideaal isolatiemateriaal, er zijn zaken die u ervan kunnen weerhouden om het te gebruiken. Zo is schapenwol vergeleken met andere natuurlijke- en ook kunstmatige isolatiematerialen aan de dure kant. U kunt rekenen op ongeveer €25 per vierkante meter bij een dikte van 6 centimeter. Glaswol is dan bijvoorbeeld al €10 goedkoper per vierkante meter en heeft veel dezelfde eigenschappen. Een ander groot nadeel van schapenwol is dat het produceren ervan niet duurzaam is. De veehouderij legt een zware last op het milieu doordat er veel CO2 vrijkomt. De milieubelasting van schapenwol is dan ook hoger dan de meeste andere isolatiematerialen.

Wel of niet isoleren met schapenwol

Isoleren met schapenwol is eigenlijk altijd een goed idee. Het is een ideaal materiaal dat 100% natuurlijk is, dat een goede isolatiewaarde heeft en waar vochtproblemen minimaal mee blijven. Redenen om er niet voor te kiezen zijn dat u het te duur vindt of dat u liever een nog milieuvriendelijker materiaal kiest met minder milieubelasting. Als u twijfelt, dan is het tijd om een specialist te zoeken die uw vragen kan beantwoorden. En, zoals u beneden kunt zien, er zijn voldoende alternatieve duurzame opties waar u dan uit kunt kiezen.

Andere natuurlijke opties

Als de bovenstaande aandachtspunten u dwars zitten, maar u heeft uw zinnen gezet op een natuurlijk isolatiemateriaal, dan heeft u aan keuze geen gebrek. Hennep, vlas, stro, kurk, zeewier, hout, katoen en krantenpapier zijn allen materialen die of uit de natuur komen of die restproducten zijn en die in isolatiemateriaal opnieuw kunnen worden toegepast. Zoals al even gezegd worden deze opties in Nederland nog veel te weinig benut, maar het klimaat verandert. Door voor een natuurlijk isolatiemateriaal te kiezen kunt u uw woning op een echt ecologische wijze isoleren zonder dat er kunstmatige stoffen of chemische processen aan te pas komen.

 

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: